EVANStory és 60 millió dollár

Az 1994-es peren kívüli megegyezésről szóló cikkemet azzal zártam, hogy voltak a megállapodásnak olyan passzusai és következményei, amikről még szeretnék szólni. Konkrétan arra gondoltam, hogy a megállapodás kikötötte, hogy egyik fél sem beszélhet az ügyről nyilvánosan.

Nos, ebből a passzusból még adódtak további bonyodalmak Michael Jackson és Evan Chandler között. Evan Chandler ugyanis 1996. május 7-én bírósági keresetet nyújtott be Michael Jackson – és egy sor más személy és szervezet – ellen azzal a váddal, hogy megsértették ezt a megállapodást és ezért Evan 60 millió dollár (igen, jól olvastad, hatvan millió dollár!), plusz 750 000 dollár kártérítést követel.

Ez a kereset ismételten rávilágít Evan kapzsiságára, és arra, hogy ez az egész mindig is csak a pénzről szólt számára – és rávilágít az elmeállapotára is.

A keresetet itt lehet teljes egészében elolvasni (angol nyelven): http://web.archive.org/web/20070916092707/http://www.courttv.com/archive/legaldocs/newsmakers/jackson.html

A kereset nemcsak Michael Joseph Jackson ellen szólt, hanem mellette az alábbi személyek és szervezetek ellen:

MJJ Productions
MIJAC Music
Miran International
Neverland Valley Ranch
Neverland Zoo Foundation
Minden más cég és alapítvány, amely Michael Joseph Jackson tulajdonában van
Lisa Marie Presley
Warner-Tamerlane Publishing Corp.
Sony Music Publishing Corp.
Walt Disney Company
ABC (televíziótársaság)
Capitol Cities Broadcasting
Diane Sawyer (televíziós riporter)
És további 300 meg nem nevezett személy ellen

Alább szemezgetek a vádpontokból:

12. Alperes Jackson, a nemzetközileg ismert zenei szórakoztatóművész, akit a „Pop Királyaként” ismernek, pénzügyi birodalma olyan nagy és erős, hogy sokan – beleértve itt megnevezett, vagy meg nem nevezett más alpereseket is – teljes egészében vagy részben pénzügyileg függnek tőle és saját pénzügyi sikerük és hírnevük teljes egészében vagy részben függ Michael Jackson sikerétől és hírnevéről.

17. Alperes Jackson és a hozzá kapcsolódó cégek és más alperesek – megnevezettek és meg nem nevezettek – olyan magatartást tanúsítanak, amelynek célja Alperes Jackson imázsának és kereskedelmi értékének a rehabilitálása azáltal, hogy megszegik a (Chandlerék és Jackson közötti peren kívüli) Megállapodást, kereskedelmi kizsákmányolás és pénzügyi gyarapodás céljából.

18. 1994 januárjában és azután folyamatosan, Alperes Jackson és meg nem nevezett alperesek 1-től 100-ig kialakítottak, megszerveztek és kiviteleztek egy tervet, hogy hamisan vádolják a kiskorút [NÉV TÖRÖLVE] a médiában azzal, hogy hazudott, amikor azt állította, hogy Alperes Jackson szexuálisan molesztálta a kiskorút. Ezzel együtt, Alperes Jackson, meg nem nevezett alperesek 1-től 100-ig hamisan vádolták Felperest azzal, hogy csak kitalálta azt, hogy Alperes Jackson szexuálisan molesztálta Felperes kiskorú fiát [NÉV TÖRÖLVE]. Alperesek hamisan tagadták a Felperes és kiskorú fia [NÉV TÖRÖLVE] állításait. Ugyanakkor az alperesek szándékosan és rosszhiszeműen tették meg és terjesztették ezeket a hamis cáfolatokat a Felperesről és kiskorú fiáról [NÉV TÖRÖLVE] a médiának és másoknak, azzal a szándékkal, hogy kárt okoznak a Felperes és kiskorú fia [NÉV TÖRÖLVE] reputációjában és hogy eltereljék a közvélemény figyelmét attól a közvélekedéstől, hogy Alperes Jackson molesztálta a Felperes kiskorú fiát [NÉV TÖRÖLVE].

Az alábbiakhoz megjegyzés: 1995. június 14-én Michael Jackson és akkori felesége, Lisa Marie Presley egy hosszabb interjút adott az ABC televízió társaság „Prime Time Live” című műsorának. Ebben a riporter, Diane Sawyer természetesen tett fel kérdéseket a másfél évvel korábbi gyermekmolesztálási üggyel kapcsolatban is, mire Jackson tagadta bűnösségét, valamint felesége is védelmébe vette a sztárt. Evan Chandler ezt tekinti a peren kívüli megállapodás „megszegésének” – noha a peren kívüli megállapodás maga is rögzíti, hogy a Felek (Michael Jackson, Jordan Chandler, Evan Chandler és June Chandler Schwartz) elismerik, hogy a megállapodás és a kifizetés nem gyermekmolesztálás, hanem Jordan Chandlernek, Evan Chandlernek és June Chandlernek okozott állítólagos gondatlanságból fakadó személyes károk miatti kompenzáció és a dokumentumban Jackson kifejezetten hangsúlyozza ártatlanságát. (Bővebben lásd: https://jacksonaktak.wordpress.com/2010/06/29/az-1994-es-peren-kivuli-egyezsegrol/ )

23. A Felperest arról informálták, úgy hiszi és ezért állítja, hogy Alperes „ABC” nem informálta a közvéleményt arról, hogy Alperes „ABC” jelentős pénzügyi ajánlatot tett Alperes Jacksonnak, hogy rávegye arra, hogy szándékosan szegje meg a Felek Titoktartási Megállapodását. A Felperest arról informálták, úgy hiszi és ezért állítja, hogy annak eredményeképpen, hogy Alperes Jackson megszegte a Megállapodás feltételeit azzal, hogy megjelent Alperes „ABC” Prime Time Live című műsorában, Alperes Jackson 40 percnyi értékű reklámidőnek megfelelő pénzügyi nyereséget könyvelhetett el, ezen felül Alperes „ABC” beleegyezett abba, hogy bemutasson 10-szer 4 perc időtartamban Alperes Jackson zenei videóiból, amelynek a költségeit nem Alperes Jackson viselte.

24. A Felperest arról informálták, úgy hiszi és ezért állítja, hogy Alperes „ABC” ajánlatának következményeként – amely részben előidézte Alperes Jackson szerződésszegését – a „Prime Time Live” című műsor nézettsége az egekbe szökött, amely a Felperes számára ismeretlen mértékű pénzügyi gyarapodást hozott az „ABC”-nek, de amelyről a Felperest úgy informálták, úgy hiszi és ezért állítja, hogy eléri a 60 000 000 dollárt.

Megjegyzés: Egy Michael Jackson interjú bizonyára mindig roppant nézettséget vonzott, de ennek mi köze van Evan Chandlerhez? De van ennél még jobb is:

30. Alperes Jackson és meg nem nevezett alperesek 201-től 300-ig, továbbá szándékosan anyagilag megszegték Alperesnek a Megállapodásban rögzített kötelezettségeit és ígéreteit, amennyiben Alperes Jackson, együttműködésben Alperes Sony-val, megírt és nyilvánosan terjesztett egy bizonyos zenei kompozíciót „”HIStory Past, Present, and Future – Book 1″ (“HIStory”) címmel (egy Jackson album címe – a ford.), beleértve – de nem kizárólag arra korlátozottan – videokazettákat és más médiumokat is. A Felperest arról informálták, úgy hiszi és ezért állítja, hogy az album címében, „HIStory” („Történelem”, illetve szójátékként „His Story”, „Az ő története” – a ford.) és az abban foglalt zenei kompozíciók felvételein, a hírek szerint, Alperes Jackson érzéseit és rosszakaratát fejezi ki Felperes és kiskorú fia iránt [NÉV TÖRÖLVE]. Alperes Jackson felhasználta és továbbra is felhasználja a „HIStory” albumot és a benne foglalt dalokat arra, hogy kereskedelmileg kiaknázza az „Alapügyet”.

Alperes Jackson becsmérlő, káros, rosszhiszemű és rosszindulatú nyilvános állításokat tett a „HIStory” album szövegeiben, beleértve – de nem kizárólag arra korlátozódva – a „They don’t care about us” című dalt, amelyben ez áll:

(Fordítói megjegyzés: a kereset sokszor nem teljes mondatokat idéz a dalszövegekből, illetve nem pontosan és nem sorrendben idézi az egyes részeket.)

„Zsidózz le, perelj be, mindenki ezt teszi
Rúgj belém, taposs el, de ne feketézz vagy fehérezz le;
Mondd mi lett az életemből?
A gyerekek, akik szeretnek engem,
a rendőri brutalitás áldozata vagyok
Elegem van abból, hogy a sors áldozata legyek.
Mondd, mi lett a jogaimmal
Észszerű vagyok, mert ismersz,
Becsületsértés a szólásszabadságból (nem, kérlek)
Elegem van abból, hogy egy áldozat-gép legyek, egy osztályba sorolnak egy rossz névvel”

A „This time around” című dalban Alperes Jackson szövegei a következők:

”Ezúttal fogadok, hogy most tényleg helyre akarsz tenni…. beteg vagyok tőled, bár tényleg el akarsz kapni…. valaki, valaki el akar kapni, tényleg helyre akarnak tenni, megverni…. én ezt nem engedem, noha te tényleg el akarsz kapni….
Tényleg azt gondolta, hogy elkapott, tényleg azt gondolta, hogy kontrollálni tud engem….
Én ezt nem engedem, noha te tényleg el akarsz kapni…. valaki, valaki használni akar engem, igazán ki akarnak használni, hamisan vádoltak meg…
Valaki, valaki használni akar engem, igazán ki akarnak használni, hamisan vádoltak meg…”

A „Money” című dalban Alperes Jackson szövegei a következők:

„Ha megmutatod nekem a készpénzt, elveszem
ha azt mondod sírjak, akkor tettetem
hazudj érte, kémkedj érte, ölj érte, halj meg érte.
Szóval bízol abban, hogy amit mondok az az Ördög játékában van. Őket nem érdekli, ők a pénzért akarnak eltiporni, őket nem érdekli, ők kihasználnak a pénzért…
Én sosem foglak megcsalni vagy becsapni, barátom, de ha te…. te perelsz a pénzért, akarod a tálnyi aranyadat, szükséged van Midász érintésére, de te eladod a lelkedet, mert a te istened olyan…. téged is megfertőzött a kéjvágy, falánkság és kapzsiságnak az a betegsége. Nézik azokat, akiknek a legszélesebb a mosolyuk….”

A  “They Used Me For The Money/They Don’t Care” (Megjegyzés: Jacksonnak nincs is ilyen címmel dala, ezek csupán más dalainak a sorai!) és a „2 Bad” című dalokban Alperes Jackson szövegei a következők:

„Elegem van abból, hogy lökdösöl”

A „D.S.” című dalban Alperes Jackson szövegei a következők:

„El akarják kapni a seggem
élve vagy holtan
Tudod, tényleg megpróbált meglepetésszerűen rajtakapni
Fogadok, hogy szövetkezett a CIA-val
feleannyit sem tesz, mint amit mond
Dom Sheldon hideg ember
Sokkolni akar minden módon
Semmi sem fogja megállítani, csak azért, hogy beleszólhasson a politikába
Azt hiszi rossz, mert ő BSTA
Fogadok, hogy sosem volt szociális élete
Azt hiszed testvére a KKK-nek?
Tudom, hogy az anyja sosem tanította meg a tisztességre
A szavazatodat akarja, csak, hogy TA maradhasson
Feleannyit sem tesz, mint amit mond
Küldözget-e leveleket az FBI-nak?
Mondta-e, hogy vagy megcsinálja vagy meghal?”

(Fordítói megjegyzés: Nyílt „titok”, hogy a D.S. című dal Tom Sneddon kerületi ügyészről szól, de ehhez mi köze van Evan Chandlernek?)

A „Tabloid Junky” című dalban Alperes Jackson szövegei a következők:

„Rágalom! Azt mondod nem kard, de a tollad embereket kínoz. Csak mert olvasod egy magazinban vagy látod a TV képernyőjén ne hidd, hogy tény
Azt mondják homoszexuális…. ez rágalom….”

(Fordítói megjegyzés: A „Tabloid Junky” című dal a bulvárlapokról szól.)

Megjegyzés: Milyen érdekes, hogy Evan Chandler önmagára ismer ezekben a dalszövegekben! Hogy is tartja a mondás? Akinek nem inge, ne vegye magára, akinek viszont inge, az öltözze fel gyorsan!

42. Alperes Jackson és mások szerződésszegésének közvetlen eredménye kereskedelmi kizsákmányolás és pénzügyi gyarapodás volt, ezért a Felperes követeli mindazt a gazdasági nyereséget, amelyet Alperes Jackson és más alperesek szereztek az „Alapügy” kiaknázásából, 60 000 000 dollár értékben.

Megjegyzés: Most jön a legjobb – íme egy „molesztált gyermek” édesapja:

43. Ezen felül, Alperes Jackson és mások szerződésszegésének közvetlen eredménye, hogy a Felperesnek helyre kell állítania a reputációját, ezért a Felperes méltányos orvoslást kér, egy olyan rendelés formájában, amely lehetővé teszi számára, hogy kiadjon és nyilvánosan terjesszen egy zenei kompozíciót „EVANStory” címmel. Ez az album olyan dalokat fog tartalmazni, mint „D.A. Reprised” („A kerületi ügyész visszatér”), „You Have No Defense (For My Love)” (Nincs védelmed (a szerelmem ellen)), “Duck Butter Blues” (Ezt hogyan is fordítsam finoman? „Nemi váladék blues”), „Truth” („Igazság”) és más dalok.

45. 1994 januárjától egészen máig, Alperes Jackson és meg nem nevezett alperesek 1-től 100-ig, állandó és szándékos nyilatkozatokat tettek Felperes tevékenységét illetően az „Alapüggyel” kapcsolatban, ami miatt a Felperes súlyos és extrém érzelmi megrázkódtatást szenvedett.

46. Alperes Jackson és mások itt jellemzett magatartásának az volt a szándéka vagy gondatlanságból ahhoz vezetett, hogy a Felperes súlyos és extrém érzelmi megrázkódtatást szenvedett. Ez az extrém és felháborító magatartás túllő minden tisztességes határon és kifejezetten azt célozza, hogy a Felperesnek extrém szenvedést és érzelmi megrázkódtatást okozzon – és azt is okozott. A Felperes ezért a bizonyítékoknak megfelelően jogosult kártérítésre.

47. A Felperest arról informálták és úgy hiszi, ezért állítja, hogy az itt állított dolgokat Alperes Jackson és mások rosszindulatúan, elnyomó módon, rosszhiszeműen és a Felperes jogainak tudatos figyelmen kívül hagyásával követték el, ezért a Felperesnek a törvény szerint joga van a büntető kártérítésre az Alperessel és másokkal szemben.

51. Alperes Jackson szavai (a Diane Sawyer interjúban – a ford.) rágalmazóak voltak mivel hamis állításokat tettek a Felperes reputációjára, üzleti reputációjára vonatkozóan és így közvetetten azzal vádolták a Felperest, hogy zsarolás bűntettét követte el.

53. A fenti szavak közvetlen következményeként Felperes az alábbi károkat szenvedte el:  Felperesnek csorba esett a reputációján, szégyen, megaláztatás, érzelmi megrázkódtatás, érzelmeinek megsértése, miközben elszenvedte és továbbra is elszenvedi azokat az általános és speciális sérelmeket, amiket említettünk.

54. Alperes Jackson a fenti szavakat azért mondta, mert gyűlölettel és rosszakarattal viseltetik a Felperes iránt és ezért el akarja nyomni a Felperest, ezért a Felperesnek a törvény szerint joga van a példás büntető kártérítésre.

66. Alperes Jackson, felesége, Alperes Lisa Marie Presley, Alperes „ABC” és meg nem nevezett alperesek 101-től 200-ig összeesküdtek annak érdekében, hogy szándékosan beleavatkozzanak a Felperes és Alperes Jackson közötti Megállapodásba. A Felperest arról informálták, úgy hiszi és ezért állítja, hogy ez a törvénytelen összeesküvés egy szóbeli vagy írásbeli megállapodáson alapult az összeesküvők között annak érdekében, hogy szándékosan megszegjék a Felperes és Alperes Jackson Megállapodását azzal, hogy engedik, hogy Alperes Jackson beszéljen az „Alapügyről” az „ABC” Prime Time Live című műsorában.

67. Alperesek összeesküdtek annak érdekében, hogy megszegjék a Felperes és Alperes Jackson közötti megállapodást azért, hogy erősítsék Alperes Jackson kereskedelmi értékét és imázsát. Az összeesküvők szándéka az volt, hogy áldozatnak tűntessék fel Alperes Jacksont annak érdekében, hogy szimpátiát ébresszenek iránta a közvéleményben és hogy ezáltal a közönség megvegye Alperes Jackson zenei albumát és videóját, a „HIStory”-t, ezáltal kiaknázva Alperes Jackson törvénytelen cselekedeteit kereskedelmi céllal. A szimpátiakeltés kísérlete interjúnak volt álcázva, előre elkészített, hosszas kérdések formájában, amelyek Alperes Jacksont a Felperes áldozataként tüntették fel, vagy Alperes Saywer(sic) szavai szerint „páratlan igazságtalanság” áldozataként.

82. Alperes magatartásának további és közvetlen következményeként Felperes pánikrohamokat, traumát, megaláztatást, szégyent, aggodalmat, félelmet, mentális szenvedést, fizikai és érzelmi megrázkódtatást szenvedett el, mindez pedig 750 000 dollár kárt okozott számára.

89. Alperes Presley és Alperes „ABC” és meg nem nevezett alperesek 101-től 200-ig magatartásának további és közvetlen eredményeként a Felperes kénytelen volt idejét és energiáját tények összegyűjtésére szánni, valamint jogi tanácsadót fogadni és jogi lépéseket tenni, hogy orvosolja Alperesek káros magatartását, mindez a Felperes költségére olyan összegben, amelyet a tárgyalás során fogunk meghatározni.

Megjegyzés: A keresetet a bíróság 2000-ben elutasította (mi tartott olyan sokáig?), de azt hiszem fontos adalék Evan Chandler személyiségéről. Mint ahogy az is, hogy miközben a „HIStory” című album, valamint a „Prime Time Live” interjú miatt perelte Jacksont, addig fivérével, Ray-jel közösen – de fivére neve alatt – könyvet készített elő a botrányról „All that glitters” („Minden ami fénylik”) címmel, ami sokkal súlyosabban megsérti a peren kívüli megállapodást, mint bármi, amit Jackson valaha tett. De erről majd egy későbbi cikkben.

Kategória: Az 1993-as ügy
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

5 hozzászólás a(z) EVANStory és 60 millió dollár bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: nem is ember | csak az olvassa — én szóltam

  2. Visszajelzés: Dr. Richard Gardner pszichiáter interjúja Jordan Chandlerrel |

  3. Visszajelzés: Jordan Chandler: Tettes vagy áldozat? |

  4. Visszajelzés: Mi a különbség a büntetőeljárás (criminal case) és a polgári per (civil case) között? |

  5. Visszajelzés: Ray Chandler színre lép |

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s