A média csak a botrányra vevő

Jelenleg Larry Nimmernek a 2005-ös perről készült dokumentum filmjének fordításán dolgozom, de addig is, amíg elkészül egy rövid szösszenet Michael Jackson egyik volt testőrének Facebookjáról, amit a napokban írt. Csak hogy lássuk hogyan is működik a média.

Ezek a testőrök 2006-2008-ban dolgoztak Jacksonnak és jelenleg éppen könyvet írnak ezzel kapcsolatos élményeikről. Hogy ez mennyire etikus vagy nem az, azt most hadd ne minősítsem, illetve döntse el mindenki magában mit gondol erről. Ami pozitívum: úgy tűnik nem lesz bulvárlapokba kívánkozó csámcsognivaló a könyvben. A testőrök a Facebook-jukon is 99%-ban csak szépet és jót tudnak elmondani MJ-ről (az 1% rossz annyi, hogy nem mindig kapták meg időben a bérüket, ami persze – ezt ők is megjegyzik – nem feltétlenül Jackson hibája volt).

Na de amiért megemlítem mindezt, ez a tanulságos kis bejegyzés:

”Sajnálom, hogy mostanában távol voltunk: fáradhatatlanul dolgozunk a könyvünkön, azonban sok kiadó ragaszkodik ahhoz, hogy több botrányt írjunk bele és hogy tápláljuk a médiának azt a képzetét, hogy MJ eltávolodott a való világtól. Több millió dollárt ajánlottak nekünk azért, hogy szennyet írjunk MJ-ről. De nem fogunk hátat fordítani Mr. Jacksonnak, a gyermekeinek és a rajongóinak. Köszönjük a folyamatos támogatást, szeretetet és áldást! BJM”

Ezek a testőrök nem az elsők, akik beszámolnak arról, hogy a média csak úgy volt hajlandó foglalkozni egy Jacksonról szóló anyaggal, ha az botrányos, ha az mocskolja az énekest. Aphrodite Jones, aki 2007-ben „A Michael Jackson összeesküvés” címmel könyvet jelentetett meg a 2005-ös perről, elmondta, hogy annak ellenére, hogy korábban voltak már bestseller listás könyvei, ezt a könyvet saját költségén kellett kiadnia, mert a kiadók, amikor meghallották, hogy az Jackson mellett foglal állást, akkor közölték vele, hogy semmit sem hajlandók megjelentetni, ami arról szól, hogy ártatlan volt az ellene felhozott vádakban – noha akkor már bírósági ítélet is volt erről. Hasonló akadályokba ütközött Geraldine Hughes is.

Ők a nehézségek ellenére nem adták be a derekukat, de voltak akik igen (sőt, a legtöbben igen). Bob Jones például, Jackson volt személyi asszisztense miután összerúgta a port az énekessel, aki kirúgta őt, egy könyvvel állt bosszút, amiben többek között olyanokat állított, hogy tanúja volt annak, hogy MJ gyermekeket molesztál. A 2005-ös perben a bíróságon beismerte, hogy a kiadó nyomására tett ilyen sikamlós és botrányos részleteket a könyvébe.

Azzal is tisztában kell lenni, hogy a külföldi bulvármédia fizet egy-egy nagy sztoriért – pláne, ha az olyan, amit hallani szeretnének. Úgyhogy ennek tükrében kell megítélni minden szenzációs bejelentést a bulvármédiában Jackson magánéletéről (és persze ez minden egyébre is vonatkozik, nemcsak rá).

Reklámok
Kategória: Média
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. annamaria szerint:

    hat igen, a botranyos jobban “sells” mint az egyszeru valosag. Tudta ezt Martin Bashir is…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s