Michael Jackson FBI aktái

Michael Jackson FBI aktái összesen 673 oldalból állnak, ebből 333 oldalt tettek nyilvánossá tavaly év végén. A többi valószínűleg olyan bizalmas információt tartalmaz, amelyekben üzleti információk, üzleti kapcsolatok nevei hangzanak el, vagy éppen amelyek a hatóságok megfigyelési tevékenységére vonatkoznak. Nem hiszem, hogy bennük bármilyen „elhallgatott” információ lehet a gyermekmolesztálási vádakra vonatkozóan, mert a gyermekmolesztálási vádakat taglalják a nyilvánosságra hozott részek.

Persze a médiának az ebben található információkat is sikerült elferdítenie. Hogy tudatlanságból, lustaságból vagy szándékos rosszindulatból, arról most hadd ne találgassak. Inkább pontról pontra megválaszolnám a média hazugságait. Alapul veszem az Origó erről írt cikkét – mivel viszonylag részletesen foglalkozott az aktákkal és az Origót ugyebár nem tekintik általában bulvárnak. De ettől még igaz, hogy ebben az ügyben legalábbis, nem jártak el elég körültekintően.

Az Origó cikke: http://www.origo.hu/nagyvilag/20091223-az-fbi-michael-jackson-aktai.html

Először is: az FBI aktákat tudni kell olvasni! Azokban ugyanis nem csupán bizonyított tények jelennek meg – sőt, elsősorban nem azok -, hanem mindenféle vád, legyen az megalapozott vagy megalapozatlan! Ez az, amit az Origó cikke (a bulvármédiával együtt) elmulasztott figyelembe venni, sokszor vádakat, állításokat és a bulvármédiából kivágott cikkeket tényként kezelve, vagy összemosva azokat a tényekkel!

Az első résszel (199 oldalnyi anyag az aktákban) nem kívánok itt behatóan foglalkozni, mivel ez nem kapcsolódik blogom témájához. Ez a rész egy feltehetőleg mentális problémákkal küzdő „rajongóról” szól, aki 1992-ben a szerelmével üldözte Michael húgát, Janet Jacksont és halálosan megfenyegette Michaelt. A férfit 1993-ban börtönbüntetésre ítélték.

A második rész (59 oldal) foglalkozik a Jordan Chandler ügy állításaival, illetve nyomozati munkájával.

Origó: „Az akta egy 1993-as gyerekmolesztálási ügyről szól, amely soha nem jutott el a bíróságig. Az FBI több gyereket ért, állítólagos zaklatásról szerzett tudomást, ezekben segítette a helyi hatóságokat. Az egyik ügynök segített például a Los Angeles-i nyomozóknak Manilába utazni, ahol két tanút akartak kihallgatni, akik korábban Jacksonnak dolgoztak, és állítólag többször látták őt kisfiúkkal. Erről az eseményről egy csokor akkori újságcikk is szerepel az aktában.”

Akkor öntsünk tiszta vizet a pohárba! A szóban forgó manilai házaspár Mark és Faye Quindoy, akik 1989 és 1991 között dolgoztak Jackson birtokán és akiket az énekes egy bérrel kapcsolatos vita miatt bocsátott el. 1991 és 1993 között soha nem állítottak semmi olyat, miszerint tanúi voltak annak, hogy Jackson helytelenül viselkedett volna gyermekekkel. Vádjaikat csak AZUTÁN fogalmazták meg, hogy 1993-ban kitört a Chandler-botrány. Mint kiderült a média fizetett nekik az állításaikért – minél többet, annál perverzebbek lettek a részletek, amelyekre „visszaemlékeztek”. A pár bizonyíthatóan hazudott, amikor ezekben a cikkekben azt állították, hogy azért léptek ki Jacksontól, mert zavarta őket Jackson gyermekek iránt tanúsított viselkedése. A szakítás valódi oka egy bérrel kapcsolatos vita volt. S ha annyira zavarta őket Jackson viselkedése és tanúi voltak molesztálásnak miért nem fordultak a hatóságokhoz? Miért nem említették, hogy tanúi voltak molesztálásnak egészen 1993-ig, amikor a média óriási pénzeket fizetett az ilyen „sztorikért”?

A hitelességükről annyit, hogy a nyomozók azzal a megállapítással tértek vissza a Fülöp-szigetekről, hogy a vallomásuk értéktelen, az állításaik hitelessége pedig megkérdőjelezhető. Nem véletlen, hogy a vád sosem kérte őket a tanúk padjára a per során!

Origó: „Az akta tartalmazza egy szociális munkás vallomásából készült jelentést is, aki egyszer ugyanazon a vonaton utazott Chicagóból Kaliforniába, mint Michael Jackson. Az ügynöki jelentés szerint az asszony azt mondta, Jacksonnak és munkatársainak négy vagont foglaltak le, ő a mellettük levőben aludt. A vagonokban a felnőtteken kívül egy fiú is utazott, akit “az énekes unokatestvérének” neveztek. “Jackson nagyon odafigyelt a gyerekre. Az éjszaka a falon keresztül furcsa hangok szűrődtek át. Az asszony annyira aggódott, hogy szólt a kalauznak is” – írta az ügynök.

A jelentés végén egy összefoglaló megállapítja, hogy az aktát 1994 augusztusában lezárták, mert a Los Angeles-i FBI-irodának nem maradt feladata az ügyben. “Los Angeles megye kerületi ügyészének jelenleg arról kell döntést hoznia, vádat emel-e az ügyben Michael Jackson ellen” – olvasható a jelentésben.”

Hogy nem emeltek vádat Jackson ellen az ügyben, az mit mond el az Origó cikk szerzőjének és nekünk? Nyilván azt, hogy a hatóságok végül nem találták megalapozottnak ezen állításokat.  “Furcsa hangoknak” elég sok mindent lehet nevezni és “furcsa hangoknak” elég sok minden lehet az eredete és oka. Az ilyen megfoghatatlan sejtetésekkel kiválóan tud operálni a bulvár. De Jackson miért egy vonaton molesztálna gyerekeket, szem- és fültanúknak kitéve? És hol van az “áldozat”?

Mint azt már megszokhattuk, noha az állítólagos incidens 1992-ben történt, ennek a nőnek is csak 1993-ban “jutott eszébe” jelenteni ezt – AZUTÁN, hogy a Chandler-botrány kitört. Miután szociális munkásról van szó, nem lett volna kötelessége azonnal jelentést tenni, ha valami gyanúsat észlel? S az is megkérdőjelezhetővé teszi állításait, hogy a Chandler-botrány farvizén könyvet kívánt írni az „esetről”.

Miután ebben az ügyben soha nem emeltek vádat Jackson ellen, azt a következtetést vonhatjuk le, hogy nem volt ügy! Ez az állítás is valószínűleg egyike volt azoknak a bulvár- és kitalált sztoriknak, amelyek 1993 óta körüllengték az énekest.

A harmadik részt (10 oldal) már a második is tartalmazta, de itt különszedték.

Origó: „A rövid aktából kiderül, hogy egy brit zenész azzal vádolta meg Jacksont, hogy 1979-ben, amikor ő még csak 13 éves és nagy Jackson-rajongó volt, telefonon zaklatta őt. Az FBI ebben az ügyben nem intézkedett azon kívül, hogy összegyűjtötte a témához kapcsolódó újságcikkeket. “Telefonszex Michaellel” – ezzel a címmel jelent meg az egyik angol lapban a történet.”

Apró részlet, de a vádló, akiről szó van – Terry George – nem zenész, hanem mondjuk úgy, „üzletember”. Nem fogjátok kitalálni milyen „üzlettel” foglalkozik: telefonszex vállalkozásokkal! Állításait Jacksonról hatóságok előtt sosem volt hajlandó elismételni, azok pusztán a brit bulvármédiának szóltak. Az FBI aktákban is csupán mint egy halom újságcikk kivágás jelenik meg az „ügy”.

George ezekben azt állítja, hogy 1979-ben, amikor ő 13 éves volt, Jackson pedig pedig 20-21 éves, a sztár telefonszexre kényszerítette őt. Tekintsünk el attól a kérdéstől, hogy én a magam részéről nem értem, hogyan lehet valakit telefonszexre „kényszeríteni”, amikor valaki a vonal másik végén áll. Lássuk inkább azt, hogy a tények alapján úgy tűnik inkább George volt az, aki üldözte Jacksont, mint fordítva. Ahhoz képest, hogy állítása szerint Jackson molesztálta gyerekként, ma is büszkén hirdeti hivatalos honlapján a popsztárral készült két közös fényképét: http://www.terrygeorge.co.uk/about/gallery/_Terry-George-with-Famous-People/

(A Jacksonnal készült fotók: 5. oldal alulról a második sor, második kép, illetve 4. oldal utolsó sor első kép.)

Michael Jackson és Terry George

Michael Jackson és Terry George


A képekből láthatjuk, hogy ezeken Jackson legalább 25 éves (Thriller-korszak), ebből következően George is legalább 18. A képek természetükre nézve nem térnek el az oldalon megtalálható többi fotótól, amelyeken George különféle sztárokkal pózol. A hírességekkel készült képek mennyiségéből úgy tűnik rajongó típusról beszélünk, aki szívesen üldözte és üldözi a sztárokat egy-egy közös kép kedvéért.

Terry George és Paul McCartney

Terry George és Jamie Oliver

A weboldalból azt is láthatjuk, hogy George mintha kicsit megszállottja lenne Michael Jacksonnak: http://www.terrygeorge.co.uk/about/michael-jackson/, s az is kissé perverz ötletnek tűnik George állításainak tükrében, hogy alapítványát éppen „Gone too Soon”–nak nevezte el, ami egy Michael Jackson-dal címe….

Terry George interjúiból kiderül, hogy a ’80-as években mindent megtett azért, hogy eljusson Michael Jacksonhoz: telefonon próbálta hívogatni és megpróbált bejutni a szállodai szobáiba.  A weboldalából kiderül, hogy George homoszexuális, így el tudjuk képzelni, hogy mit is szeretett volna a sztártól. Jackson azonban – valószínűleg éppen ezért – hallani sem akart róla, amit George roppantul sérelmezett.  Nos, akkor ki molesztált kit?

Így aztán 1993-ban, amikor Chandlerék megvádolták a sztárt gyermekmolesztálással, George számára is eljött a bosszú ideje, s hirtelen elkezdett „emlékezni” arra, hogy a sztár molesztálta gyermekkorában. Mondani sem kell, hogy 1993 előtt ő sem tett soha ilyen állítást.

Nem véletlen, hogy az FBI Terry George állításait is hiteltelennek könyvelte el.

A negyedik részről (9 oldal) szóló leírás tiszta merő csúsztatás az Origó részéről! Valószínűnek tartom, hogy a cikk írója bizonyos külföldi bulvárlapokra támaszkodott ezen rész értelmezésénél, amelyek szándékosan értelmezték azt félre.

Origó: „1995-1997 – Videó gyerekpornóval
Az FBI feladata ebben az ügyben egy VHS-felvétel eredetiségvizsgálatának elvégzése volt. Az amerikai vámosok kérték a titkosszolgálat segítségét. A vizsgálat tárgya “gyerekpornográfia”, a rossz minőségű felvételek állítólag Michael Jackson neverlandi birtokán készültek. Az nem derül ki a vizsgálati anyagból egyértelműen, hogy az FBI szakértője szerint hamis vagy valódi-e a videó.”

Megkérdezném az Origó újságíróját hol található az FBI dokumentumokban, hogy „a felvételek állítólag Michael Jackson neverlandi birtokán készültek”?! Ilyenről szó sincs az aktákban! Amiről szó van az az, hogy a West Palm Beach-i vámhivatal egy rutin vámvizsgálat során lefoglalt valakitől egy videókazettát, amelynek a címkéjén az alábbi felirat volt olvasható: “Michael Jackson neverlandi kedvencei, egy teljesen fiúkból álló antológia”. Semmiféle utalás nincs arra, hogy a szalag valaha is Michael Jackson birtokában lett volna, hogy Neverlanden foglalták volna azt le, hogy Neverlandon készült felvételeket tartalmazna, vagy hogy bármilyen köze lett volna a sztárhoz azon túl, hogy valaki az ő nevét írta rá! Mint ahogy bárki ráírhat bármit a videókazettái címkéjére.

Ismét hangsúlyozom, amit már korábban elmondtam ezen a blogon: a gyermekpornográfia birtoklása önmagában is bűncselekmény. Ha bármilyen ilyen anyagot találtak volna bármikor Jacksonnál, akkor vádat emeltek volna ellene emiatt. Soha, még a 2005-ös perben sem, szerepelt a vádpontok között gyermekpornográfia birtoklása! Ilyet egészen egyszerűen SOHA NEM találtak Jacksonnál!

Az ötödik részt (44 oldal) végre helyesen elemzi az Origó: „Ugyanebben a gyerekmolesztálási ügyben az FBI egy másik részlege is feladatot kapott. A Los Angeles-i helyi hatóságok a nyomozásukhoz az FBI infromatikai részlegének (CART) segítségét kérték egy törvényszéki komputer-analízis elvégzéséhez. Vagyis az ügynököknek összesen 16 számítógépen található adatokat kellett elemezniük, amelyeken a Michael Jackson-ügyhöz kapcsolódó információk vagy bizonyítékok lehettek.

Az elemzésben hosszú oldalakon át a “nothing notable”, azaz “semmi említésre méltó” kifejezés szerepel, más részeket pedig kitakartak. A végén az összefoglaló jelentés annyit jegyez meg, hogy az ügyet le kell zárni, mert nincs értékelhető adat vagy bizonyíték.”

Ehhez nincs mit hozzáfűznöm, azon kívül, hogy így van!

A hatodik részről (5 oldal) azt írja az Origó: „A Los Angeles-i rendőrség nyomozásához nyitották ezt az aktát, gyerekmolesztálás gyanúja miatt. “A tanúk együttműködésének hiánya” miatt zárták le az ügyet. Az iratokból kiderül, hogy a nyomozók New Yorkba akartak utazni, hogy beszéljenek az állítólagos gyerekmolesztálás áldozatával, és megkapták erre az engedélyt, de eredmény nélkül tértek vissza.

Az állítólagos áldozat, akinek kilétét nem fedték fel, nem akart együttműködni. A jelentés szerint kijelentette, hogy nem hajlandó tanúskodni Jackson ellen. Hozzátette, ne próbálják erre rávenni, mert “már eljátszotta a maga szerepét”. Ezután az ügyet lezárták, mivel sem bizonyítékuk, sem tanújuk nem volt.”

Az „áldozat” kiléte széles körben ismert: nem másról van szó, mint Jackson 1993-as vádlójáról, Jordan Chandlerről, akit a hatóságok szerettek volna rávenni, hogy tegyen tanúvallomást a 2005-ös per során. A fenti FBI aktából kiderül, hogy a fiúval New Yorkban találkoztak egy hotelben, s annyira elzárkózott a tanúvallomástól, hogy jogi lépésekkel is fenyegetett, amennyiben rá próbálják kényszeríteni!

Ez nem Jackson ellen, hanem mellette szóló információ, hiszen mindez azt jelenti, hogy Jordan Chandler nem volt hajlandó bíróság előtt is elismételni korábbi állításait.

A hetedik részről (18 oldal) azt írja az Origó: „Az aktából kiderül, hogy Santa Barbara kerületi ügyészei tanácsot és segítséget kértek az FBI különleges csoportjától egy Michael Jacksont érintő gyerekmolesztálási nyomozásukhoz. Az ügy végül 2004-ben bírósági szakaszba jutott, de Jacksont felmentették.

A kerületi ügyész azt kérte, a FBI nyomozói utazzanak Kaliforniába, hogy megnézzék a bizonyítékokat, melyekről azok érzékenységére való tekintettel a levelezésben nem akar említést tenni, és amelyeket zároltak. Az ügyészek az FBI segítségét kérték abban is, hogy indítson külön nyomozást, mert úgy szerintük több eredményt lehetne elérni. A FBI illetékes osztálya válaszul közölte, hogy ez nem áll szándékában, de megígérték, hogy felhívják majd a segítségkérésre a Los Angeles-i rendőrség figyelmét.

Az ügyészeket ettől függetlenül tanácsokkal segítette az FBI, sőt, még egy különleges ügynökét is melléjük rendelte. Segítettek például kihallgatni az egyik gyereket, aki állítólag Jackson áldozata volt. Az egyik bizonyítékot is megemlítik, ez pornográf képek, könyvek és újságok gyűjteménye volt, amely Jacksontól származott.

Az iratok szerint egy 12 és 13 éves testvérpár volt az énekes zaklatásainak áldozata. Az FBI az ügyben szemlét tartott Neverlandben, Jackson birtokán, hogy bizonyítékokat szerezzen, de ellenőrzött egy magánszemélyt is, aki azt állította, filmre vette a gyerekek olyan mondatait, amelyekkel Jackson mellett álltak ki.

Jacksont később letartóztatták, de kifizette a 3 millió dolláros óvadékot. 2004-ben emeltek vádat ellene több alkalommal elkövetett gyerekmolesztálásért. Az FBI a nyilvános tárgyalást is figyelemmel kísérte. Az iratok szerint mintegy 1200 nézőre és hatalmas médiaérdeklődésre lehetett számítani. Az egyik különleges ügynök úgy vélte, szükség lesz az FBI embereinek segítségére is az esemény biztosításában, mert a nagy médiaérdeklődés miatt az a terroristák “könnyű célpontjának” számít. Igaz, rögtön hozzátette, hogy nem érkezett olyan titkosszolgálati jelzés, hogy bárki célba akarná venni a tárgyalást.

A tárgyaláson nem történt semmi rendkívüli, a bíróság végül felmentette Jacksont, az aktát az FBI-nál 2005 júniusában zárták le.”

Itt az Arvizo-ügyről van szó, a testvérpár Gavin és Star Arvizo – de ellentétben a cikkel, azzal sosem vádolták Jacksont, hogy Start molesztálta, csak Gavint.

A „pornográf képek, könyvek és újságok gyűjteménye” legális, heteroszexuális pornográfiát jelentett (pl. Playboy, Hustler, Barely Legal, Penthouse, Finally Legal, Hawk stb. – az Interneten szintén csak ilyen jellegű pornográf oldalakat látogatott az énekes), valamint néhány fotóművészeti könyvet, amelyekben előfordultak meztelen emberek, illetve tanulmány könyvet az emberi szexualitásról és újságcikkeket a női G-pontról. Ilyeneket találtak Jackson birtokában, gyermekpornográfiát soha!

Mindezt a vád arra próbálta felhasználni, hogy Jackson „túlfűtött” szexualitását bizonyítsa (csaknem 100 – 1991 és 2003 közötti dátummal ellátott – a fenti kategóriába tartozó pornóújságot és videót foglaltak le nála, nem beszélve a több ezer heteroszexuális fotóról a számítógépei merevlemezein), de természetesen a legális pornográfia birtoklása nem bűncselekmény. Sokak szerint Jackson pornográfiájának bemutatásával a vád éppenséggel lábon lőtte magát, mivel az emberek számára éppen az volt meglepő, hogy a sztár a jelek szerint – és minden pletyka és külsőségeken alapuló feltételezés ellenére – heteroszexuális érdeklődést mutatott.

J. Randy Taraborelli, aki újságíróként jelen volt a tárgyalóteremben, így számolt be a „pornó hét” történéseiről:

„A legrosszabb hét az volt, amelyet mi, a sajtó tagjai csak „pornó hétnek” hívtunk. Nap nap után a vád egy hatalmas képernyőn mutatta be a szemléletes pornográf képeket a Neverlandon talált magazinokból. Szörnyű volt. Emlékszem, ott ültem és néztem Michael szegény édesanyját, Katherine-t, amint arra kényszerült, hogy ezeket a képeket nézze. Egyik sem volt meleg pornó. Egyik sem volt gyermekpornó. Szóval miért mutatták be őket? A vád azt próbálta sugallni, hogy heteroszexuális pornó volt, amelyet Michael arra használt, hogy heteroszexuális gyerekeket bátorítson arra, hogy szexeljenek vele. Számomra ennek semmi értelme nem volt. Egy magazin, talán. Kettő? Talán. De egy hatalmas gyűjtemény?”

A vád elmélete már csak azért is gyenge lábakon állt, mivel a gyűjteményben fellelhető magazinok dátuma 1991 és 2003 közötti volt (2003-ban volt a házkutatás), s Gavin Arvizón kívül soha egyetlen gyermek sem állította – még Jordan Chandler sem -, hogy Jackson pornográf anyagot mutatott neki. Szóval akkor azt kellene hinnünk, hogy Jackson 1991 óta pusztán azért gyűjtött heteroszexuális pornót, hogy azt majd valamikor 2003-ban megmutassa egy kisfiúnak. Ráadásul Arvizóék jól bele is sültek ezen állításukba, ugyanis a tárgyalás során Jackson ügyvédje, Thomas Mesereau megmutatta Star Arvizónak a Barely Legal c. pornómagazin egy számát, amelyet a rendőrök Jacksonnál foglaltak le, és feltette neki a kérdést, hogy ezt mutatta-e neki a sztár. A fiatalember rávágta, hogy igen, mire Mesereau felfedte, hogy a magazin dátuma 2003. augusztus – amikor Arvizóék már réges-régen elhagyták Neverlandet.

Volt még egy rész, amelyet az Origó cikke nem említett, ám sok más cikkben megjelent így ezzel is foglalkozom. Ez az ügy az 59 oldalas „második rész” 52. oldalán kerül terítékre. A mítosz, amit a média kreált ebből az, hogy „Jackson ellen 1985-ben nyomozás folyt két mexikói fiú molesztálásáért, amelyet azonban eltusoltak azért, mert az énekes éppen kitüntetést kapott a Fehér Házban Ronald Raegen elnöktől.”

Egyrészt mennyire hihető sztori az, hogy egy gyerekmolesztálási vádat a hatóságok eltusolnának csak azért, hogy Jackson kitüntetést kaphasson?

De lépjünk ezen túl és nézzük mit mond valójában az FBI akta! Azt, hogy az állítás, mi szerint Jackson ellen FBI vizsgálat folyt a ’80-as években két mexikói fiú molesztálásáért egy könyv írójától származott (a könyv „természetesen” 1993 után íródott). Az FBI ezzel kapcsolatban kereste fel ezt az írót, majd pedig megvizsgálta a saját archívumát arról, hogy valóban folyt-e ilyen vizsgálat és azt találták, hogy NEM! Tehát csupán egy újabb bulvárállításról beszélünk, amelyet az FBI megvizsgált és aztán maga cáfolt meg!

Egy dolog mindenképpen kiderül Jackson FBI-aktáiból: a hatóságok 12 éven át (1993 és 2005 között) minden követ megmozgattak azért, hogy valami – bármi – terhelőt találjanak Jackson ellen, de SEMMIT sem találtak!

Jackson aktái az FBI weboldalán: http://foia.fbi.gov/foiaindex/jackson_michael.htm

Kategória: A 2005-ös per, Az 1993-as ügy, Média
Címke: , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

5 hozzászólás a(z) Michael Jackson FBI aktái bejegyzéshez

  1. Zsolt Breitner szerint:

    A People magazin által elindított hazugsághullámnak a forrása Paul Baressi.
    Tessék itt egy cikk talán még nem láttad, talán hasznát veszed 😉 http://mjandjustice4some.blogspot.hu/2013/07/of-sunday-people-trash-story.html?m=1

  2. Visszajelzés: Pénz és bulvár |

  3. Visszajelzés: Michael Jackson a pedofil maffia áldozata volt |

  4. Visszajelzés: “Ügyelj kiben bízol!” – Diane Dimond |

  5. Visszajelzés: Jordan Chandler: Tettes vagy áldozat? |

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s