Magasabb érdekek is dolgoztak Michael Jackson ellen, mint vádlói pénzsóvársága?

Michael Jackson kapcsolata az utolsó 10 évében nem volt felhőtlen lemezkiadójával, a Sony Music-kal – finoman fogalmazva. A sztár úgy érezte, hogy a kiadó szabotálta „Invincible” című albumát, amiért megszabták neki, hogy mely dalokból készíthet klipet (végül pedig csak kettőből készült, ezek közül a másodikból, a „Cry”-ból Jackson beleegyezése nélkül, ezért ő nem is szerepelt a videóban) és szinte alig promótálta azt. Jackson azt gyanította, hogy a Sony szándékosan próbálja sarokba szorítani, ellehetetleníteni, hogy ezzel hozza olyan helyzetbe, hogy kénytelen legyen eladni nekik az aranybányának tartott ATV katalógus nála lévő felét. Ez az a híres katalógus, amelyet az énekes még a ’80-as években vásárolt meg – és amelyben számos Beatles dal szerzői joga is megtalálható.

A katalógus felét Jackson 1995-ben eladta a Sony-nak és a teljes katalógust egy közös cég felügyelte, amelynek neve Sony/ATV Music Publishing (bővebben: http://en.wikipedia.org/wiki/Sony/ATV_Music_Publishing )

A Sony szerette volna megszerezni a katalógus másik, még Jacksonnál lévő felét is (amely egyébként az értékesebb fele), s az évek során számos ajánlatot tett az énekesnek ennek érdekében, ám ő mindet visszautasította. 2001-ben elkezdtek olyan pletykák keringeni, hogy Jackson eladná a katalógust, hogy adósságait törlessze, ám ő határozottan cáfolta ezeket a pletykákat.

A katalógusról Jackson ügyvédje, Thomas Mesereau 2005-ben azt mondta, hogy értéke 4 és 5 milliárd dollár közé tehető! Íme a teljes lista arról, hogy a katalógus mely művészek dalainak szerzői jogait tartalmazza: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Sony/ATV_Music_Publishing_artists
Látható, hogy ugyan mindig a Beatles dalokat emlegetik, de korántsem csak azokról van szó, hanem több tucat régi és mai nagyágyúról. Így már könnyű belátni mitől is ér annyit ez a katalógus.

Miért hozom fel ezt ezen a blogon? Nos, azért, mert az összeesküvés elméletekre fogékonyabbak szerint elképzelhető, hogy a fent elmondottaknak köze volt a 2005-ös Jackson elleni perhez (sőt, egyesek szerint akár az énekes halálához is, de én ennyire messzire azért nem mennék). Tény, hogy történtek furcsa dolgok a pert megelőzően a Sony-nál. Nevezetesen az, hogy 2003. januárjában az addigi elnököt, Tommy Mottolát Andrew Lack váltotta fel a cég élén – az az Andrew Lack, aki addig az NBC tévétársaság elnöke volt, amely 1993 óta a legmocskosabb Jackson-ellenes propagandát folytatta, műsorokat készítette és sugározta az Egyesült Államokban…. És akkor a Sony ezt az embert teszi meg elnökéül? Enyhén szólva is furcsa.

S alig egy hónappal Lack elnöki székbe kerülése után meg is indult az a folyamat, amely végül elvezetett a perig: februárban bemutatták az agyonmanipulált Martin Bashir-dokumentumfilmet, ami alapján elkezdett Jackson ellen vizsgálódni a gyermekvédelem és a kerületi ügyész. Arvizóék akkor még tagadták, hogy Jackson bármikor is molesztálta volna Gavint. Néhány hónap múlva azonban beszálltak a játékba.

Hogy minek hatására azt lenne érdekes itt tudni. Nyilván igaz az egyrészről, ami elhangzik Larry Nimmer dokumentumfilmjében, hogy miután egyre inkább elszemtelenedtek, Jackson elhidegült tőlük, s ezt látván talán egyrészt a „bosszú” dolgozott bennük, másrészt az, hogy ha már a barátság megszakad, akkor legalább anyagilag próbáljanak szakítani a kapcsolatból mielőtt végleg kiteszik a szűrüket. Hogy az anyagi nyerészkedés érdekében megtett hamis vádaskodás nem állt távolt tőlük, azt jól mutatja a JC Penny-ügy (a részleteket lásd a Nimmer dokumentumfilmben).

De vajon a meglehetősen egyszerű Arvizóék képesek voltak-e egyes egyedül kieszelni a Jackson elleni koncepciós eljárás minden részletét, az számomra kétséges. Olyan dolgokra gondolok, hogy Arvizóék mintha pontosan követték volna a Chandlerék által megadott „forgatókönyvet”: nem a rendőrségre megyünk először, hanem egy ügyvédhez, aki elküld minket egy pszichológushoz, aki majd kötelességből jelenti a „molesztálást” a hatóságoknak. Így hitelesebbnek tűnik a vád és a szülő sem tehető felelőssé. Mi több, Arvizóék PONTOSAN UGYANAHHOZ az ügyvédhez (Larry Feldman) és PONTOSAN UGYANAHHOZ a pszichológushoz (Dr. Stan Katz) mentek, mint Chandlerék 10 évvel korábban! Ennyi véletlen nincs!

Szóval volt-e valaki a háttérben, aki mozgatta a szálakat és aki utat mutatott Arvizóéknak? Szerintem igen. Tom Sneddon kerületi ügyész mindenképpen erős jelölt erre, de elképzelhető, hogy voltak másfajta érdekeltek is Jackson lejáratásában és ellehetetlenítésében: igen, a Sony Music-ra gondolok. Bizonyítékom erre nincs és valószínűleg soha nem is lesz, így mondjuk úgy: ez a mai bejegyzésem zárójeles, amolyan hangosan gondolkodás. Tény ugyanis, hogy a Sony-nak nagyon jól jött volna, ha Jackson börtönbe kerül. De már az is, ha a botrány annyira ellehetetleníti, anyagilag tönkreteszi, hogy kénytelen megválni az ATV katalógustól. Amint láttuk: nem aprópénzről beszélünk, hanem milliárdokról. Dollárban. Ennél jóval kevesebbért is tettek már tönkre embereket üzleti körökben.

Maga Michael Jackson is érintette ezt a témát, amikor 2005. márciusában (tehát a pere alatt) Jesse Jackson (aki csupán névrokona a sztárnak) egy rádióinterjúban felvetette azt (a releváns részt – 0:47-1:48 – magyarul feliratoztam):

Reklámok
Kategória: A 2005-ös per, Média
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Magasabb érdekek is dolgoztak Michael Jackson ellen, mint vádlói pénzsóvársága? bejegyzéshez

  1. Jujo szerint:

    Hm… a vádlók és segítőik vezetéknevei… elég beszédesek (akkor is ha megváltoztatták egyesek).. egy kis (valódi)történelem kutatással meglelhető a magyarázat.

  2. Niko szerint:

    Szia!
    Egyébként nekem mindig is volt egy olyan érzésem, hogy Michael nem véletlen halt meg. Szerintem több ember keze is benne van a dologban ( Conrad M., Sony, AEG)
    Vagy az talán véletlen, hogy a This is it próbáira beengedték a kamerákat? Hogy aztán majd profitáljanak belőle. Mint utólag kiderült maga Michael is agggódott az életéért és ez több embernek is mondta. Igazán kár, hogy senki nem segített neki!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s