Michael Jackson és a Mann Act

Vajon voltak-e rasszista indítékai a Michael Jackson elleni rágalomhadjáratnak? Az amerikai média nyíltan nem nagyon elemzi ezt a kérdést, de internetes közösségekben fel-felmerül a téma. Jackson az egyik legnagyobb fekete ikonnak számított és veszélyeztette olyan nagy fehér sztárok státuszát a szórakoztatóipar trónján, mint Elvis Presley vagy a Beatles. Ráadásul elkövetett olyan „arcátlanságokat”, mint hogy megvásárolta az ATV katalógust a Beatles dalaival, valamint elvette feleségül Elvis lányát.

Hogy a média, majd a hatóságok ellene intézett példátlannak nevezhető lejárató kampányának, s a gyermekmolesztálási vádaknak van-e mindehhez köze, azt nehéz lenne bebizonyítani, azonban kétségtelen párhuzam mutatkozik Jackson és egy az 1900-as évek elején aktív színesbőrű boxoló, Jack Johnson sorsa között. Különösen miután felfedezünk egy igen érdekes dolgot Michael Jackson 2009 végén nyilvánosságra hozott FBI aktáiban:

 

Részlet Michael Jackson FBI aktáiból

Részlet Michael Jackson FBI aktáiból

 

Ebből az derül ki, hogy 1993. szeptember 7-én a Los Angeles-i rendőrség aziránt érdeklődött az FBI-nál, hogy segítenének-e abban, hogy Michael Jackson az ún. „Mann Act” törvény alapján vonják vizsgálat alá. Az FBI nemleges választ adott erre, de maga az a tény, hogy Tom Sneddonéknak ez egyáltalán eszébe jutott, roppant figyelemreméltó.

A Mann Act másik neve „Fehér Rabszolgaság Törvény” és 1910-ben hozták. Az a lényege, hogy letartóztatásokat lehessen végrehajtani az „erkölcstelen cselekedet” meglehetősen homályos vádja alapján. Noha a törtvényt később fehérek ellen is alkalmazták (pl. egy alkalommal Charlie Chaplin ellen is – bár őt felmentették), amikor meghozták, akkor egyértelműen rasszista felhangja volt és az első ember, akit vizsgálat alá vontak ennek alapján az Jack Johnson volt. Sőt, Geoffrey C Ward „Megbocsáthatatlan Feketeség” című könyvében azt írja a törvényt kifejezetten azért hozták, hogy Johnson ellen nyomozást indíthassanak.

 

Jack Johnson

Jack Johnson

Johnson nehézsúlyú világbajnok volt, aki nem törődött kora társadalmi konvencióival és különösen nem a kimondott vagy ki nem mondott a faji „korlátokkal”. Nyíltan randevúzott fehér nőkkel, drága ruhákban járt, luxuskocsikat vásárolt, fehérek lakta környéken vásárolt otthont és így tovább.

1913-ban letartóztatták a Mann Act alapján. Erkölcstelen cselekedete az volt, hogy prostituáltakat vitt magával az egyik útjára. Noha ezt tekinthetjük valóban erkölcstelen dolognak, azonban tény, hogy csak Johnsont vonták emiatt vizsgálat alá, fehér kortársait, akik hasonlóan cselekedtek, nem. A vád az volt, hogy „nőt vitt magával a szövetségi állam határán túlra erkölcstelen szándékkal”.  A nők később hiába vallották, hogy szabad akaratukból tartottak Johnsonnal és hiába történt az ominózus eset a Mann Act jogerőre emelkedése előtt, a férfit mégis elítélték.

 

Chuck Berry-t is a Mann Act-tel juttatták börtönbe

Chuck Berry-t is a Mann Act-tel juttatták börtönbe

Csaknem 50 évvel később is felhasználták a Mann Act-et egy fekete ikon karrierjének a rombolására. 1959-ben Chuck Berry El Pasóban találkozott egy 14 éves pincérnővel, akinek felajánlott egy állást egy étteremben St. Louisban. A lányt maga vitte el kocsival az új helyre. Ennek alapján vádolták meg azzal, hogy „kiskorú lányt szállított erkölcstelen szándékkal”. Noha nincs bizonyíték rá, hogy a szándék valóban erkölcstelen lett volna, Berry-t három év börtönbüntetésre ítélték, aminek a felét le is kellett töltenie.

Ugyanebben az évben Berry fehér utánzója, Elvis Presley nyíltan randevúzott az akkor 14 éves Priscilla Beaulieu-val – és senki nem szólt erre egy árva szót sem. Presley egyik életrajzírója, Scotty Moore ráadásul azt állította, hogy a sztár Priscilla előtt egy még fiatalabb lánnyal is járt.

Foglaljuk össze: a színesbőrű Berry-t börtönbüntetésre ítélik pusztán azért mert autóján egyik városból a másikba vitt egy 14 éves lányt. Közben a fehér Presley nyíltan randizik egy 14 éves lánnyal és még csak meg sem szólják….

Jacksont, mint tudjuk, kisfiúk molesztálásával vádolták meg és ennek kapcsán hozták volna be a Mann Act-et is, mondván, amikor gyerekek utaztak vele, akkor az „erkölcstelen szándékkal” történt….

Az a tény, hogy az FBI elutasította a Mann Act alkalmazását Jackson esetére, valamint az a tény, hogy Jacksont 2005-ös pere során – teljes joggal – felmentették a gyermekmolesztálás vádja alól, azt mutatja, hogy történt azért némi előrelépés az Egyesült Államokban Jack Johnson és Chuck Berry napjai óta. Azonban az, hogy a Santa Barbara-i kerületi ügyészi hivatalnak egyáltalán eszébe jutott a Mann Act-et Jackson ügyére alkalmazni, mindenképpen elgondolkodtató.

Meg az is, hogy akárcsak Johnsonnál, Jackson esetében is törvényeket változtattak meg kifejezetten azzal a szándékkal, hogy valahogy „elkapják”. 1993 után Tom Sneddon kerületi ügyész keresztülvitt egy olyan törvénymódosítást Kaliforniában, amely lehetővé tette, hogy „harmadik személyek” tanúskodjanak arról, hogy valaki elkövetett valamit egy másik ember rovására, még akkor is, ha az állítólagos áldozat nem tett panaszt. Ennek köszönhetően tehettek vallomásokat Jackson perében kirúgott volt alkalmazottak (akik közül többen nagy összegekkel tartoztak neki) azt állítva, hogy látták, amint gyerekeket molesztál. Szerencsére a védelem a tanúk padjára tudta hívni az érintett „áldozatokat”, akik elmondták, hogy sosem történt ilyen…

Egyébként érdekes, hogy amikor a per alatt, 2005-ben Jesse Jackson interjút készített Michael Jacksonnal, a popsztár is Jack Johnsont hozta fel, mint olyan példát, akinek az esetéből erőt meríthet:

Reklámok
Kategória: A 2005-ös per, Az 1993-as ügy
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s