Halloweenra: Michael Jackson – Ghosts

Halloween alkalmából hadd mutassam be Michael Jackson egyik horror-videóklipjét. Nem, nem a Thrillert, hanem egy kevésbé ismertet, amely azonban sokkal mélyebb mondanivalót hordoz, mint az 1980-as évekbeli nagy sikerű, forradalminak tartott videó. Ennek a címe az, hogy „Ghosts” (Kísértetek) és 1997-ben adták ki. A Jackson rajongók számára nyilván jól ismert, de azoknak, akik csak most ismerkednek az életművével néhány információ róla röviden: az eredeti ötletet a rémtörténetek királyával, Stephen Kinggel együtt dolgozta ki Michael. A rendező Stan Winston volt, a koreográfiát Michael készítette Travis Payne-nel, Lavelle Smith-szel és Barry Latherrel közösen. A csaknem 40 perces zenés filmben három dal hangzik fel: a 2 Bad, a Ghosts és az Is it Scary. Az alkotás különlegessége, hogy Michael Jackson több szerepet is játszik benne: így a főszereplő „főkísérteten” kívül ő játsza a polgármestert (igen, tényleg, az a szürke öltönyös dagadt fickó is Michael Jackson!) és a csontvázat (vagyis a mozdulatait ő „táncolta fel”) is.

Ha Michael „rémtörténetei” közül kell választanom nekem a Ghosts jobban tetszik, mint a Thriller. Mégpedig azért, mert ez nem csupán egy szórakoztató horrorfilm vagy kísértethistória. Elsőre annak tűnhet, de míg a Thriller ennél a pontnál meg is áll, addig a Ghosts-ban mélyebb mondanivaló van és szerintem, akik olvasgatják a blogomat azok maguk is rájönnek, hogy mi az. Ha mégsem, akkor segítek: sokan úgy gondolják a polgármester alakja erősen hajaz Tom Sneddonra. De ha nem akarunk konkrét személyt látni benne, akkor mondjuk úgy: a bigott amerikai nyárspolgárt ábrázolja, aki félve gyűlöl mindent, ami különbözik tőle és ami nem konvencionális, és közben nem veszi észre, hogy amit ő művel (gyűlölködés, ítélkezés) az sokkal gonoszabb, mint a különbözőség, amitől retteg.

Miután itt van jelentősége a szövegnek is, először egy magyar feliratos változatot teszek fel. De mivel sajnos ez nem túl jó minőség ezért utána felteszem egy kicsit jobban is (sajnos csak egy kicsit jobban találtam meg a teljes verziót) – de az már nincs feliratozva magyarul. Jó szórakozást!

Magyar felirattal:

Magyar felirat nélkül:

És egy kis ráadás: Making of Ghosts

Kategória: Általános, Uncategorized
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Halloweenra: Michael Jackson – Ghosts bejegyzéshez

  1. Kinga András szerint:

    Szia! Fel tudod tölteni újra a filmet? Sehol nem találom magyar felirattal, sajnos. 😦

  2. mabelwheeler szerint:

    Már egyik videó se elérhető. 😦

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s