Hamisítványnak tűnik az “új Michael Jackson dal”!

Óriási botránnyal kezdte a Sony az új „Michael Jackson album”, a „Michael” promócióját. Az idézőjel annak szól, hogy Michael családja és rajongótáborának nagy többsége is megkérdőjelezi, hogy az albumot beharangozó „Breaking News” című dalt valóban ő énekli.

A dal itt meghallgatható: http://breakingnews.michaeljackson.com/HU/

A „Breaking Newst” magyar idő szerint hétfőn reggel 6 órakor tették fel a michaeljackson.com-ra. A Jacksont kedvelők világszerte nagy izgalommal várták az újdonságot, de aztán pár perc múlva lelkesedés dühvé változott és elszabadult a pokol a rajongói fórumokon: sokan felháborodottan annak a meggyőződésüknek adtak hangot, hogy nem Michael Jackson hallható a felvételen!

A sztár családja már az elmúlt héten hallatott olyan hangokat, amelyekben megkérdőjelezték az ún. Cascio-felvételek hitelességét, de ekkor ezt a rajongók még a család és a Michael Jackson vagyonkezelői közötti pénzügyi viták egy újabb fejezetének tudták be és többségében nem vették komolyan a család állításait. Hétfőn reggel azonban mindez megfordult.

Eddie Cascio Jackson-dalt hamisított?

Eddie Cascio Jackson-dalt hamisított?

Michael Jackson 2007 augusztusától novemberéig lakott egy baráti családnál, Cascióéknál New Jersey-ben. (Akik rendszeres olvasói a blogomnak, azoknak talán rémlik is ez a név, ugyanis Frank Casciót már említettem ebben a cikkben. Frank öccse, Eddie Cascio feltörekvő zenei producer (bővebben itt), aki otthonában egy egész stúdiót berendezett. Itt dolgozgatott egy általa pártfogolt fiatal énekessel, Bobby Ewinggal (komolyan ez a neve!), amikor Michael betoppant hozzájuk a gyerekeivel 2007 nyarán egy hosszabb látogatásra.

S ha már ott volt, akkor megkérték, hogy énekeljen fel néhány vokált egy pár felvételhez. Állítólag kb. 10 dal született így, amiket aztán Michael halála után Cascióék átadtak a Vagyonkezelőjének, akik továbbították azt a Sony felé. Ezek közül a dalok közül a hírek szerint három is rákerült az új albumra – hogy a Breaking News-zal együtt, vagy azon kívül, az egyelőre nem világos.

A Cascio-féle dalok hitelességét azonban Michael családja megkérdőjelezi. Először is mind azt állítják: a felvételeken nem a sztár hallható, hanem egy hangutánzó. Másodszor azt is roppant módon furcsállják, hogy Cascióék semmi módon nem tudják alátámasztani a felvételek hitelességét. Michael unokaöccse, Taryll Jackson ma ezt írta egy közösségi oldalon:

Tarryll, Taj és TJ Jackson (balról jobbra) nem boldog

Taryll, Taj és TJ Jackson (balról jobbra) nem boldog

„Amikor megkérdőjeleződik egy profi fotó hitelessége, akkor megkérheted a fotóst, hogy mutasson be több felvételt arról az adott fotózásról. Ha a fotó hiteles, akkor a fotós be fog tudni mutatni különféle felvételeket. Néhányat más pózokban, néhányat csukott szemmel. Én megkérdőjeleztem a „Breaking News” és több más daluk vokáljának a hitelességét és ők azt mondták nekem, hogy semmilyen más felvétel nem létezik róluk. Azt állítják, hogy a nagybátyám annyira elégedett volt a felvétellel, hogy arra utasította őket: töröljék le az összes többi fájlt. Én egész életemben abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy nézhettem a nagybátyámat lemezfelvételek közben és ő NEM így dolgozott. Nem maradt sem kivágás, sem más felvétel, sem biztonsági másolat, semmi bizonyíték. Durván 10 dalt adtak le… mindegyiknél ugyanaz a sztori. Kértem tőlük a számítógépet, amin készítették – azt mondták elromlott. Kértem tőlük az eredeti merevlemezt – azt mondták megsemmisült. Egyik kétes kifogás a másik után.”

“Sokkol, hogy ideáig fajultak a dolgok. Ez nevetséges. Ott voltam a stúdióban, amikor ezeket a kétséges fájlokat leszállították. Hallottam ezeket az úgynevezett ‘Michael Jackson dalokat’ nyersen és Teddy Riley jól kevert zenéjének elterelő hatása nélkül. Nagyon ravasz és becsapós módon konstruálták meg ezeket a dalokat. Sok embernek, akik dolgoztak ezen a projekten erős kétségei és kérdései vannak, míg mások TUDJÁK az igazságot, mégis úgy döntöttek, hogy szemet húnynak és inkább kitartják a markukat a $$$-ért. Én SOHA nem fogok félrenézni. Ami helyes az helyes, az igazság az igazság, a tények tények és minden ki fog derülni!!! Minden erőmmel azon voltam, hogy megelőzzem ezt az őrültséget, de nem hallgattak rám. ISMEREM a nagybátyám hangját és valami komoly baj van, ha a közvetlen CSALÁDJA azt mondja, hogy ez nem ő. Nem merül fel bennetek miért? Erős, vitathatatlan érveim vannak. Nem tudnak válaszolni a kérdéseimre, mégis folytatják a hazudozást és a félrevezetést. Úgy hangozni, mint Michael Jackson és Michael Jacksonnak LENNI két különböző dolog.”

“Vannak olyan dalok a kiadandó albumon, amelyen VALÓBAN a nagybátyám énekel és azokat 100%-osan támogatni fogom, de nem fogom támogatni a “Breaking News”-t és pár másik dalt, egyszerűen azért, mert ez nem ő. Megpróbáltak becsapni engem és megpróbáltak becsapni titeket. Mondtam nekik, hogy sosem fog sikerülni.”

Taryll testvére, TJ így írt:

“Sok MJ utánzó van. Némelyik jobb, mások rosszabbak. De csak EGY Michael Jackson van. Félrevezető módon összeollózott kétes vokálok néhány MJ mintával (korábbi MJ lemezekről) sosem fognak megtéveszteni. Elképzelni sem tudom miért hagyják figyelmen kívül a nyilvánvalót, néznek félre és nyomnak egy gyanús felvételt, amely SOHA nem volt a nagybátyámé. Felfordul tőle a gyomrom, csalódott és szomorú vagyok. És mielőtt még a média elkezdi mocskolni a nevünket, ne felejtsétek, hogy ELKÖTELEZETTEK vagyunk (amint azt a nagybátyánk, Michael mindig is tudta) aziránt, hogy megvédjük a nevét és mesés hagyatékát, amiért egész életében dolgozott. Nekünk ebből semmi hasznunk nem származik, de tudjuk, hogy meg fogják próbálni a sárba tiporni a nevünket. De azt is tudjuk, hogy ő mennyire értékelte az örökségét és a rajongóit. És bármelyiket megcsalni elfogadhatatlan. “A hazugság sprinteket fut, az igazság maratonokat.”

Harmadik testvérük, Taj is megszólalt:

“Azt mondták ez 100%-osan a nagybátyám. Nem 70, nem 80, nem 90 %-osan, hanem 100%-osan. Minden sor, minden szó. A nagybátyám hagyatéka nem ezt érdemelte!“

“Ha hallanátok az acapellát, méginkább felfordulna a gyomrotok. Összevágott levegővétel összevágott levegővétel után keverve hamis vokállal – hogy becsapjanak benneteket.”

Nekem úgy hangzik, mint Jason Malachi. A vibrato nagyon árulkodó és ez nem a nagybátyám. Rajongók, sajnálom, hogy ezen kell keresztülmennetek.”

Hozzá kell tenni, hogy Taryllnek, TJ-nek és Tajnak nem fűződik anyagi érdeke ahhoz, hogy keresztbetegyenek Michael Vagyonkezelőjének, ugyanis ők voltak a kedvenc unokaöccsei és a saját gyerekein kívül csak rájuk és még három unokatestvérére hagyott a vagyonából a végrendeletében. Tehát őket nehéz lenne azzal vádolni, hogy anyagi érdekből fúrják a Sony-t és a Vagyonkezelőt, mert ők Michael családjának éppen azt a kicsi részét képviselik, akikre hagyott a vagyonából.

Felmerült Jason Malachi neve. Sokan úgy vélik ő énekel a Breaking News-on. Malachi kétségtelenül ügyes Jackson-utánzó, a YouTube-on fellelhető néhány felvétele, például ez:

Ügyes, ügyes, de azért ha figyelmesen hallgatjuk nem MJ színvonal. Mint ahogy a Breaking News sem az….

Tegnap felkerült azonban a YouTube-ra egy kiadatlan Michael Jackson dal, a „Dou you know where your children are” rövid, 20 másodperces részlete. Azt hiszem ebből a rövid részletből is érezhető mi a színvonalbeli különbség az igazi kiadatlan MJ dal és egy hamisítvány között. Ezt a dalt valóban szívesen látnánk az albumon – a Breaking News helyett!

A Sony persze váltig állítja, hogy a Cascio-dalok nem hamisítványok. Állításuk szerint két hangszakértő is megvizsgálta őket, akik azt mondták Michael Jackson az. Ez azonban sokakat nem győz meg. Darren Hayes, a Savage Garden együttes énekese például ezt írta: „Én nem vagyok hangszakértő, de mint MJ régi rajongójának az „új” dal vokálja nem tűnik nekem úgy, mintha a Pop Királya lenne. Mindentől függetlenül úgy gondolom, hogy – akár hiteles, akár nem – gusztustalan dolog, hogy poszthumusz kiadják ezeket. Egyértelmű, hogy MJ ezt sosem akarta volna.”

Twitterén megkérdezték Rodney Jerknist is, aki producerként dolgozott korábban Michael Jacksonnal. Ő is azon a véleményen van, hogy az új felvételen nem a Popkirály hallható: “Nem úgy hangzik nekem, mint ő.” – írta.

Az én véleményem az, hogy nyomokban, nagyon nyomokban felfedezhető az igazi MJ a Breaking News-ban – ez az talán, amiről TJ Jackson úgy írt, hogy régi Jackson dalokból vannak összeollózva apró, pici részletek -, de alapvetően nem ő énekli a fő szólamot. Mindenestre azt hiszem a Sony részéről az lenne a legbölcsebb, ha levenné az albumról a vitatott Cascio-felvételeket és csak olyanokat hagyna fent rajta, amelyen nem képezhetik vita tárgyát.

Kategória: Általános
Címke: , , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s