Továbbra is áll a bál az új Jackson album körül

Ugyan a fővonalas médiába vajmi kevés szivárog ki ebből, de továbbra is magas hőfokon izzanak az indulatok a Michael Jackson rajongói közösségekben az első posztumusz album, a „Michael” kapcsán. A rajongók nagy része továbbra is úgy érzi a Cascio család által leadott dalokon (köztük az első közzétett dalon, a „Breaking News”-on) nem a Popkirály hallható – vagy legalábbis nagyobb részben nem ő -, annak ellenére, hogy a Sony Music és Jackson Vagyonkezelője mindent megtesz azért, hogy meggyőzze az ellenkezőjéről az embereket. Tegnap számos sajtótermékben megjelentek cikkek, amelyek arról „biztosították” az olvasókat, hogy a dalok eredetiek. Furcsa módon ezek a cikkek sok esetben szinte szóról szóra megegyeztek egymással.

Teddy Riley

Teddy Riley

A cikkek idézik Teddy Riley-t (Guy, Blackstreet), azt a producert, aki véglegesítette a Breaking News-t és aki az 1990-es évek elejétől kezdve számos alkalommal együttdolgozott Jacksonnal. Riley vehemensen védi munkáját és állítja: meggyőződése, hogy a felvételeken Jackson hallható. Ezen kívül megszólaltatták Jackson egykori menedzserét, Frank Dileót, aki szintén a dalok eredetisége mellett tette le a voksát. Azt azonban a cikkek már nem említik meg, hogy Dileo jelenleg annak a fiatal énekesnek – Bobby Ewingnak (eredeti neve: James Porte) – a menedzsere, aki jó barátja Eddie Casciónak és aki ott volt Cascióval és Jacksonnal a stúdióban, amikor a kérdéses dalok készültek… Sőt, egyesek már azt is megpedzették, hogy esetleg Ewing lehet az „utánzat” a felvételeken. Íme egy dal Bobby Ewingtól, mindenki döntse el, hogy lehet-e ebből a hangból szándékos hangutánzással és/vagy technikai trükkökkel a stúdióban a jacksonéhoz közeli hangot csinálni. Én nem tudom.

Jackson Vagyonkezelője ma kiadott egy nyilatkozatot a rajongók felé, amelyben annak a meggyőződésüknek adnak hangot, hogy a Cascio dalok hitelesek és valóban Jackson hallható rajtuk. A közleményben az áll, hogy a dalt a sztár Eddie Cascióval és James Porte-val (Ewing) vette fel 2007 végén. A háttérvokálról elismerik, hogy azt Jackson és Porte közösen énekli, de ahhoz az álláspontjukhoz továbbra is ragaszkodnak, hogy a vezető vokál Jackson. (Korábban azt állították, hogy a felvételen 100%-ban Jackson hallható, akkor még Porte-t nem említették meg.)

A Vagyonkezelő szerint először akkor kérdőjelezték meg a Cascio dalok hitelességét bizonyos emberek, amikor közülük három dal kiválasztásra került az albumra. Emiatt azonnal vizsgálat indult, hogy megállapítsák a felvételek hitelességét. Behívtak hat olyan producert és hangmérnököt, akik korábban dolgoztak Jacksonnal (Bruce Swedien, Matt Forger, Stewart Brawley, Michael Prince, Dr. Freeze és Teddy Riley), akik a Vagyonkezelő szerint mind azon a véleményen voltak, hogy Jackson hallható a nyers, acapella felvételeken. Hasonlóan Greg Phillinganes (MJ korábbi zenei igazgatója és billentyűse) és Dorian Holley, aki MJ turnéin volt „vokál-rendező”. A Vagyonkezelő továbbá két meg nem nevezett hangszakértő véleményére is hivatkozik, akik szintén az eredeti acapella felvétel alapján mondtak véleményt.

A Sony Music szintén elvégezte a saját vizsgálatát, saját szakértőivel és hasonló eredményre jutott – áll a közleményben. Valamint két – meg nem nevezett – olyan embernek is megmutatták a felvételeket, akik fontos szerepet játszottak Michael karrierjében, és ők szintén úgy vélték az ő hangja. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy minden szakértő a nyers demó felvételt hallotta, amelyet egyelőre nem bocsátottak a nyilvánosság rendelkezésére, tehát nem tudni, hogy a kész felvétel ehhez képest mennyiben módosult.

A Vagyonkezelő felvette a kapcsolatot a Jackson-hangutánzó Jason Malachival is, hogy megkérdezzék tőle van-e valami köze a projekthez, de ő tagadta, hogy lenne. A fentiekre hivatkozva a Sony úgy döntött, hogy az eredeti terveknek megfelelően folytatja az album kiadásának előkészítését – azaz úgy néz ki december 14-én a „Michael” a vitatott felvételekkel együtt fog megjelenni. (Internetes fórumon volt aki azt javasolta nevezzék át az albumot „Maybe Michael”-re. :)))

Michael Jackson és Cory Rooney

Michael Jackson és Cory Rooney

A fentiek ugyan igen meggyőzően hangzanak, de vannak, akik vitatják az igazságtartalmát. Ilyen Cory Rooney, a Sony Music korábbi alelnöke, aki jelen volt, amikor a Cascio-felvételeket tárgyalták a Sony-n belül. Ő a Facebookján ma azt írta, hogy a Vagyonkezelő nyilatkozata tele van hazugsággal és csúsztatással. „A szobában voltam és az említett emberek többsége NEM értett egyet azzal, hogy ez MJ!!! Néhányan úgy érezték, hogy úgy hangzik, mintha ő lenne, de nem volt semmi, ami egyezett volna MJ szokásaival, például az, hogy (a demófelvételek közben) csettintget az ujjával, „headphone bleedings” (erre nem jöttem rá mit jelent, bocs), dobogás a lábával, vagy egyszerű dolgok, mint amikor a hangja egy újabb felvételt kér.” – írta.

Rooney szerint szemtől szemben vele és Michael unokaöccsével, Taryll Jacksonnal mind dr. Freeze, mind Teddy Riley azt mondta, hogy ugyanúgy éreznek, mint ők. Teddy Riley erre ma a Twitterén válaszolt, mégpedig azt, hogy Rooney hazudik és ő (Rooney) volt egyedül Taryll oldalán. A többiek azért nem szóltak egy szót sem, mert Taryll nagyon ellenséges volt és inkább ráhagytak mindent. Riley azt állította, hogy Rooney Taryll menedzsere és ezért fogja pártját az ifjú Jacksonnak.

Taryll Jackson

Taryll Jackson

Rooney erre visszaválaszolt a Facebookján keresztül, hogy nem igaz, hogy Taryll menedzsere, csak a barátja – de ugyanez Teddy-ről is elmondható volt ezelőtt az egész cirkusz előtt. Állandó kapcsolatban voltak – Teddy és Taryll -, így Rooney kicsit furcsállja, hogy miért nem merte Taryll szemébe mondani, ha valójában más volt a véleménye. Rooney egyelőre nem vádolja a Sony-t semmivel, mert nem tudja ki a felelős a kialakult helyzetért.

A Vagyonkezelő közleménye azt is „elfelejtette” említeni, hogy Jackson végrendeletének az egyik végrehajtója, John McClain is kétségeit fejezte ki a Cascio dalok kapcsán a munkálatok során. McClain ugyan erről nem adott ki sem hivatalos nyilatkozatot, sem a Twitter-háborúba nem szállt be, de ezt onnan lehet tudni, hogy egyrészt a bennfentes információkkal rendelkező újságíró, Roger Friedman már októberben említette egyik cikkében ezt a tényt, másrészt Michael Jackson legidősebb bátyja, Jackie Jackson a napokban tweetelt erről. Teddy Riley is elismerte ezt korábban a Twitteren, azonban ő ezt azzal magyarázta, hogy McClain irigy volt rá, amiért az ő általa kevert változat került fel az albumra, nem a McClain változata.

Itt tartunk most – valószínűleg lesz még egy-két ütésváltás a felek között, azonban a rajongók számára csak egy a fontos: hogy ne sérüljön Michael Jackson hírneve és öröksége azzal, hogy hozzá méltatlan dalok jelennek meg az albumán, márpedig erősen kétséges, hogy egy Breaking News szintű dalhoz Jackson áldását adta volna, ha még élne.

Tegyük fel egy pillanatra, hogy tényleg ő és csak ő hallható a felvétel vezérvokáljában (bár nekem személy szerint továbbra is nehezemre esik ezt elhinni), amint azt a Sony és a Vagyonkezelő állítja. Ha így van, akkor azonban egyértelmű, hogy nem nagyon vette komolyan azt a feléneklést. Vagy bemelegítetlen hanggal, vagy betegen, náthásan, vagy szórakozottan, álmosan stb. stb. énekelte fel, mert hogy van az, hogy az összes létező Michael Jackson demón – amelyek garmadája a YouTube-on is fellelhető – Michael Jackson Michael Jacksonnak hangzik, csak épp pont a Cascio-féle dalokon nem? De azok egyikén sem…. Na ez hogy van? Hogy létezik, hogy a vibrátója mindig tökéletes, nemcsak a stúdiófelvételeken, de minden nyers demón – csak épp a Cascio-dalokban nem, de azok egyikében sem?

Ha mindez nem azért van, mert nem ő énekelte fel a dalokat, hanem azért, mert teszem azt beteg volt, vagy nem erőltette meg magát, akkor meg nyilvánvaló, hogy azért nem akarná sosem, hogy ez a dal így, ebben a formában valaha is megjelenjen egy albumon. Ráadásul a végtermék, a mixelés is elég sok kívánnivalót hagy maga után. Nem akarom senki kedvét elvenni, akinek esetleg tetszik, de Michael Jacksonnak ennél ezerszer jobb dalai vannak – a még kiadatlanok között is. Az új albumon is lesz jópár ilyen – és azokon biztosan Michael hallható.

A rajongótárbor jelenleg roppant megosztott a Cascio-dalok kapcsán és nagyon sokan fogadkoznak, hogy nem veszik meg az albumot, amennyiben ezek a dalok rajtamaradnak (összesen három Cascio által leadott dal lesz az albumon). De egyelőre úgy tűnik maradnak. Még akkor is, ha a Sony-nak valóban meggyőződése, hogy MJ hallható a felvételeken, talán jelen körülmények között bölcsebb dolog lenne azokat levenni az albumról. Annyit nem érnek, hogy ennyire ragaszkodni kelljen hozzájuk ezen az áron is…

Kategória: Általános
Címke: , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s