Ez az igazi Michael Jackson! – “Do you know where your children are”

Tegnap megjelent az első hivatalosan kiadott kislemez Michael Jackson posztumusz albumáról, a „Michaelről”. Az Akonnal közösen énekelt nóta elég langyos és a rajongók számára már nem is új. Igazándiból érthetetlen mit akar a Sony ezzel a bevezetéssel: a vitatható Breaking News-zal, majd a lagymatag Hold my Handdel, aminek ráadásul sok köze nincs is Jacksonhoz. A dalt nem ő írta és kb. csak 30%-ban énekel rajta, a másik 70% Akoné. Ami érthető dolog, ha ismerjük a tényt, hogy ez a dal eredetileg Akon albumára készült. Ott elment volna, de nem egy MJ albumon, ráadásul nem első kislemezként.

Úgy tűnik a Sony promóciós politikájával belső körökben is vannak elégedetlenkedők. Legalábbis nem lehet véletlen, hogy éppen ma szivárogtattak ki az Internetre egy másik még ki nem adott Jackson-dalt. És ez tényleg vérbeli Jackson nóta! Zenében, szövegben egyaránt! A refrén alapján a rajongók csak „Do you know where your children are”-nak hívják, ill. egyesek szerint „12 o’clock” a címe. Mindegy. A lényeg, hogy fantasztikus nóta, fülbemászó dallammal és mély szöveggel. Hol van ehhez a Breaking News vagy a Hold my Hand? És mégis: egyelőre úgy tűnik ez a dal NEM került fel a „Michael” című albumra! Biztos kellett a hely a roppant „eredeti” (és megkérdőjelezhető eredetű) Cascio-daloknak…. Merénylet véleményem szerint!

A rajongói fórumok ma ezzel a dallal vannak tele, ami a Hold my Handet rendesen háttérbe szorította pillanatok alatt. Nem véletlenül. Nem, nem és nem értem mit művel a Sony! Ilyeneket lehagy az albumról, miközben rátesz lagymatag, 70%-ban Akon által énekelt és nem Michael által írt dalokat! WTF?!

Persze, elképzelhető, hogy a nóta a szövege miatt maradt le. Szerintem zseniális. A gyermekek elhanyagolásáról, szexuális kizsákmányolásáról szól. Michael olyan 1990 körül írhatta, tehát még azelőtt, hogy őt megvádolták volna szexuális molesztálással. A blogomat olvasóknak remélem sikerült bebizonyítanom, hogy ezekben a vádakban teljesen ártatlan volt. Ez a dal pedig csak még inkább aláhúzza ezt! Mert vajon írna-e egy pedofil a gyerekek szexuális kizsákmányolása ellen dalt? Nem tudom elképzelni például Victor Gutierrezt vagy Thomas O’Carollt, hogy valaha ilyet írjon. Ők másért küzdenek….

Mindazonáltal a Sony talán nem akarja, hogy ismét ez a téma kerüljön a figyelem középpontjába Jacksonnal kapcsolatban és talán ezért nem tette rá az albumra a dalt. Kár érte! Szerintem 1000x jobb, mint bármi amit a Sony ránk próbált erőltetni az elmúlt napokban. Hajrá, Michael!

És gondoljunk bele mennyire tragikus lehetett egy ilyen empátiával rendelkező ember számára az a bélyeg, amit 1993 után hazug módon ráragasztottak…


(Szerk.: Amint várható volt, sajnos a Sony már le is vette a dalt a YouTube-ról.)

Apa hazajön a munkából és halálra van rémülve.
Anya sír és abban az üzenetben most olvasta.
Apa az asztalhoz fut, azt mondja: ’Mi történik?’
Anya hitetlenkedve sír: ’A kisbabánk elment!’

Tudod hol vannak a gyerekeid?
Mert már 12 óra van.
Ha valahol kint kószálnak az utcán,
Gondolj bele mennyire félnek.

Tudod hol vannak a gyerekeid?
Mert már 12 óra van.
Ha valahol kint kószálnak az utcán,
Gondolj bele mennyire félnek.

A kislány azt írta elege van abból, hogy a mostohaapja kihasználja.
Azt mondja, hogy vesz neki dolgokat, miközben szexuálisan molesztálja.
Gondolj bele, hogy most valahol egyedül kószál az utcán.
Hogy fog ez a kislány túlélni? Nincs mit ennie!

Tudod hol vannak a gyerekeid?
Mert már 12 óra van.
Ha valahol kint kószálnak az utcán,
Gondolj bele mennyire félnek.

Tudod hol vannak a gyerekeid?
Mert már 12 óra van.
Ha valahol kint kószálnak az utcán,
Gondolj bele mennyire félnek.

[Ments meg
Ettől a földi pokoltól
Ments meg
Mert úton vagyok][?]

Most a lány útnak indult, elmegy Hollywoodba.
Azt mondja sztár akar lenni, úgy hallotta jól fizetnek.
Leszáll a vasúti pályaudvaron, a férfi ott várja.
’Megmutatom neked mi a pénz, kislány, csak engedd le a hajad.’

Kiviszi a Sunset Boulvard-ra.
A lány a testét árulja, kislány, ez túl messzire fog vinni.
A rendőrség megjelenik a sarkon. [Valaki ott túl öreg?]
Letartóztatja a kislányt, aki még csak 12 éves!

Kategória: Általános
Címke: , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

4 hozzászólás a(z) Ez az igazi Michael Jackson! – “Do you know where your children are” bejegyzéshez

 1. Zsolt Breitner szerint:

  Nem lehet, hogy ezt a dalt annak hatására írta, hogy Taj Jackson-t molesztálták? És MJ meg Katherine állt mellette és segített neki. (bár nemtom ez az eset mikor lehetett)

 2. Zsolt Breitner szerint:

  Asszem eredetileg ez is benne volt a dallistában. Nem tudom mennyire igaz, de én anno azt hallottam, hogy a fickó ki lett rúgva, aki aztán eladta rajongói csoportoknak a dalokat és azok feltették. Így a többi dal is kikerült és bár azt mondták a Cascio daloknak (amik hamisítványok) nincs demojuk, mert MJ annyira elégedett volt a végleges verziókkal, hogy azokat törölte…mégis a kiszivárgott cascio dalok különböztek attól, ami végül az albumon megjelent. Állítólag a sonynak kb. 60 kiadatlan dala van. Ebből megjelent a Michael albumon 10, amiből 3 hamisítvány 1 pedig már megjelent az Ultimate Collection-on, csak most kicsit más formában. A Bad 25-ön pedig 6 új. Ha a következő évfordulós lemezeken is kb. 6 jelenik meg és ugye lesz még egy vagy két lemez kiadatlan dalokból, akkor el is fogy nekik, de lehet számíthatunk még hamisítványokra is, mert a cascio-knak van még 8 ilyen daluk. Bár már azok is kiszivárogtak.

 3. Gipsz Jakab szerint:

  Mindegy, hogy mit csinálnak a rajongók. 😦
  Ez egy win/win szituáció a Sonynak.
  Ha veszed a lemezt, jó, mert profitot termelsz nekik.
  Ha nem, akkor is jó, mert majdcsak sikerül megszerezni MJ 50%-át…

 4. annamaria szerint:

  Ha rajongok nem veszik meg a lemezt a hamis dalok miatt, az a mediaban mar ugy fog megjlenni, hogy az album azert nem fogy, mert az emberek mar nem kivancsiak Michael Jacksonra

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s