Ez az igazi Michael Jackson! – “Do you know where your children are”

Tegnap megjelent az első hivatalosan kiadott kislemez Michael Jackson posztumusz albumáról, a „Michaelről”. Az Akonnal közösen énekelt nóta elég langyos és a rajongók számára már nem is új. Igazándiból érthetetlen mit akar a Sony ezzel a bevezetéssel: a vitatható Breaking News-zal, majd a lagymatag Hold my Handdel, aminek ráadásul sok köze nincs is Jacksonhoz. A dalt nem ő írta és kb. csak 30%-ban énekel rajta, a másik 70% Akoné. Ami érthető dolog, ha ismerjük a tényt, hogy ez a dal eredetileg Akon albumára készült. Ott elment volna, de nem egy MJ albumon, ráadásul nem első kislemezként.

Úgy tűnik a Sony promóciós politikájával belső körökben is vannak elégedetlenkedők. Legalábbis nem lehet véletlen, hogy éppen ma szivárogtattak ki az Internetre egy másik még ki nem adott Jackson-dalt. És ez tényleg vérbeli Jackson nóta! Zenében, szövegben egyaránt! A refrén alapján a rajongók csak „Do you know where your children are”-nak hívják, ill. egyesek szerint „12 o’clock” a címe. Mindegy. A lényeg, hogy fantasztikus nóta, fülbemászó dallammal és mély szöveggel. Hol van ehhez a Breaking News vagy a Hold my Hand? És mégis: egyelőre úgy tűnik ez a dal NEM került fel a „Michael” című albumra! Biztos kellett a hely a roppant „eredeti” (és megkérdőjelezhető eredetű) Cascio-daloknak…. Merénylet véleményem szerint!

A rajongói fórumok ma ezzel a dallal vannak tele, ami a Hold my Handet rendesen háttérbe szorította pillanatok alatt. Nem véletlenül. Nem, nem és nem értem mit művel a Sony! Ilyeneket lehagy az albumról, miközben rátesz lagymatag, 70%-ban Akon által énekelt és nem Michael által írt dalokat! WTF?!

Persze, elképzelhető, hogy a nóta a szövege miatt maradt le. Szerintem zseniális. A gyermekek elhanyagolásáról, szexuális kizsákmányolásáról szól. Michael olyan 1990 körül írhatta, tehát még azelőtt, hogy őt megvádolták volna szexuális molesztálással. A blogomat olvasóknak remélem sikerült bebizonyítanom, hogy ezekben a vádakban teljesen ártatlan volt. Ez a dal pedig csak még inkább aláhúzza ezt! Mert vajon írna-e egy pedofil a gyerekek szexuális kizsákmányolása ellen dalt? Nem tudom elképzelni például Victor Gutierrezt vagy Thomas O’Carollt, hogy valaha ilyet írjon. Ők másért küzdenek….

Mindazonáltal a Sony talán nem akarja, hogy ismét ez a téma kerüljön a figyelem középpontjába Jacksonnal kapcsolatban és talán ezért nem tette rá az albumra a dalt. Kár érte! Szerintem 1000x jobb, mint bármi amit a Sony ránk próbált erőltetni az elmúlt napokban. Hajrá, Michael!

És gondoljunk bele mennyire tragikus lehetett egy ilyen empátiával rendelkező ember számára az a bélyeg, amit 1993 után hazug módon ráragasztottak…


(Szerk.: Amint várható volt, sajnos a Sony már le is vette a dalt a YouTube-ról.)

Apa hazajön a munkából és halálra van rémülve.
Anya sír és abban az üzenetben most olvasta.
Apa az asztalhoz fut, azt mondja: ’Mi történik?’
Anya hitetlenkedve sír: ’A kisbabánk elment!’

Tudod hol vannak a gyerekeid?
Mert már 12 óra van.
Ha valahol kint kószálnak az utcán,
Gondolj bele mennyire félnek.

Tudod hol vannak a gyerekeid?
Mert már 12 óra van.
Ha valahol kint kószálnak az utcán,
Gondolj bele mennyire félnek.

A kislány azt írta elege van abból, hogy a mostohaapja kihasználja.
Azt mondja, hogy vesz neki dolgokat, miközben szexuálisan molesztálja.
Gondolj bele, hogy most valahol egyedül kószál az utcán.
Hogy fog ez a kislány túlélni? Nincs mit ennie!

Tudod hol vannak a gyerekeid?
Mert már 12 óra van.
Ha valahol kint kószálnak az utcán,
Gondolj bele mennyire félnek.

Tudod hol vannak a gyerekeid?
Mert már 12 óra van.
Ha valahol kint kószálnak az utcán,
Gondolj bele mennyire félnek.

[Ments meg
Ettől a földi pokoltól
Ments meg
Mert úton vagyok][?]

Most a lány útnak indult, elmegy Hollywoodba.
Azt mondja sztár akar lenni, úgy hallotta jól fizetnek.
Leszáll a vasúti pályaudvaron, a férfi ott várja.
’Megmutatom neked mi a pénz, kislány, csak engedd le a hajad.’

Kiviszi a Sunset Boulvard-ra.
A lány a testét árulja, kislány, ez túl messzire fog vinni.
A rendőrség megjelenik a sarkon. [Valaki ott túl öreg?]
Letartóztatja a kislányt, aki még csak 12 éves!

Reklámok
Kategória: Általános
Címke: , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

4 hozzászólás a(z) Ez az igazi Michael Jackson! – “Do you know where your children are” bejegyzéshez

 1. Zsolt Breitner szerint:

  Nem lehet, hogy ezt a dalt annak hatására írta, hogy Taj Jackson-t molesztálták? És MJ meg Katherine állt mellette és segített neki. (bár nemtom ez az eset mikor lehetett)

 2. Zsolt Breitner szerint:

  Asszem eredetileg ez is benne volt a dallistában. Nem tudom mennyire igaz, de én anno azt hallottam, hogy a fickó ki lett rúgva, aki aztán eladta rajongói csoportoknak a dalokat és azok feltették. Így a többi dal is kikerült és bár azt mondták a Cascio daloknak (amik hamisítványok) nincs demojuk, mert MJ annyira elégedett volt a végleges verziókkal, hogy azokat törölte…mégis a kiszivárgott cascio dalok különböztek attól, ami végül az albumon megjelent. Állítólag a sonynak kb. 60 kiadatlan dala van. Ebből megjelent a Michael albumon 10, amiből 3 hamisítvány 1 pedig már megjelent az Ultimate Collection-on, csak most kicsit más formában. A Bad 25-ön pedig 6 új. Ha a következő évfordulós lemezeken is kb. 6 jelenik meg és ugye lesz még egy vagy két lemez kiadatlan dalokból, akkor el is fogy nekik, de lehet számíthatunk még hamisítványokra is, mert a cascio-knak van még 8 ilyen daluk. Bár már azok is kiszivárogtak.

 3. Gipsz Jakab szerint:

  Mindegy, hogy mit csinálnak a rajongók. 😦
  Ez egy win/win szituáció a Sonynak.
  Ha veszed a lemezt, jó, mert profitot termelsz nekik.
  Ha nem, akkor is jó, mert majdcsak sikerül megszerezni MJ 50%-át…

 4. annamaria szerint:

  Ha rajongok nem veszik meg a lemezt a hamis dalok miatt, az a mediaban mar ugy fog megjlenni, hogy az album azert nem fogy, mert az emberek mar nem kivancsiak Michael Jacksonra

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s