Interjú Michael Jackson ügyvédjével, Thomas Mesereau-val

Thomas Mesereau

Thomas Mesereau

Az alábbiakban egy interjút olvashattok Thomas Mesereau-val, az ügyvéddel, aki Michael Jacksont védte 2005-ös pere során. (Bővebben Mesereau-ról ebben a cikkben.) Az eredeti interjút Deborah Kunesh készítette weboldala, a Reflections on the Dance számára és itt elolvasható angolul: http://www.reflectionsonthedance.com/Interview-with-Tom-Mesereau.html .

Deborah Kunesh: Milyen ügyfél volt Michael? Milyen volt vele együttdolgozni?

Thomas Mesereau: Nagyon kellemes ügyfél volt. Nagyon kooperatív volt. Odafigyelt, nagyon tisztelt engem, Susan Yu ügyvédnőt (Mesereau asszisztense – a ford.) és a csapatunkat. A legrosszabb, amit elmondhatok róla, hogy néha nem volt elérhető. Néha nehéz volt megtalálni és azt hiszem ez részben azért volt, mert annyira meg volt ijedve és félt ettől az eljárástól. De kellemes ember volt vele dolgozni.

DK: El tudom képzelni, hogy bárki számára borzalmas lenne, ha emberek ilyen dolgokat mondanának róla. Hogyan kezelte a stresszt, ami ezzel járt?

TM: Úgy gondolom nehéz volt a számára. Tudja, gyakran beszéltem vele a kora reggeli órákban, mivel az én időbeosztásom olyan volt, hogy már este 7:30-kor vagy legkésőbb 8-kor lefeküdtem és hajnali háromkor már fent voltam – kivétel nélkül minden nap. Michael is gyakran fent volt már korán reggel és sétálgatott Neverlandon, hogy kikapcsoljon, közel kerüljön a természethez, nézze az eget, a Holdat, a csillagokat – és ilyenkor gyakran hívott 3-4 óra körül. Félelmek gyötörték, egyértelmű, hogy időnként depressziós volt és alvásproblémái voltak. Ez teljesen normális egy olyan valakinél, aki ilyen súlyos bűnügyi vádakkal néz szembe.

DK: Amikor meginterjúvoltam Aphrodite Jones-t, ő említette, hogy a vád behívott tanúkat, behívott barátokat és embereket, akik korábban közel álltak Michaelhez és ő nehezen birkózott meg ezzel – olyan dolgokkal, amiket ezek az emberek állítottak.

TM: Borzalmas élmény volt. Fájdalmas, szörnyű. Nem tudta elhinni, hogy néha milyen állítások hangzottak el. Nem tudta elhinni, hogy bárki megvádolhatja azzal, hogy ártana gyerekeknek. Nem tudta elhinni, hogy valaha is megvádolják azzal, hogy összeesküvést sző egy család fogva tartására, gyerekek elrablására, zsarolásra. Ezek olyan dolgok, amelyeket Michael még csak elképzelni sem volt képes és az, hogy ezekkel formálisan megvádolták, majd olyan tanúkat hívtak ellene, akik egyértelműen nem az igazat mondták, hogy megpróbáljanak egy ügyet kreálni ellene, nos, mindez nagyon ijesztő és elkeserítő volt a számára.

DK: A per 4 hónapig folyt?

TM: Majdnem 5 hónapig. Január 31-én kezdődött és június közepén ért véget.

DK: Egy héten hány tárgyalási nap volt?

TM: Hetente 5 nap.

DK: Amikor felolvasták a nem bűnös ítéleteket Michael hogyan reagált?

TM: Azon a napon szörnyen nézett ki. Az arca beesett volt, nagyon gyengén állt a lábán. Szörnyen nézett ki. Nem mondott semmit, amíg fel nem olvasták az utolsó „nem bűnös” ítéletet is. 14 „nem bűnös” ítélet volt. 10 bűncselekmény és 4 kisebb szabálysértés. Azután megöleltük egymást és ő azt mondta: „köszönöm”.

DK: A per utolsó napja előtt, mielőtt felolvasták ezeket az ítéleteket, úgy hallottam, hogy ön biztos volt abban, hogy felmentik őt. Ez csupán megérzés volt?

TM: Nagyon erősen úgy éreztem, hogy ez az esküdtszék nem fogja őt elítélni. Először is meg kell érteni a kaliforniai törvényt és procedúrákat a bűnügyi perekben. Kaliforniában 12 ember alkotja az esküdtszéket egy bűnügyi per során. A kaliforniai törvények egyhangú döntést kívánnak az esküdtszéktől ahhoz, hogy elítéljenek vagy felmentsenek valakit egy vád alól. Ez azt jelenti, hogy mind a 12 esküdtnek egyet kell értenie ahhoz, hogy elítéljenek valakit valamiben. Ez azt is jelenti, hogy mind a 12 esküdtnek egyet kell értenie ahhoz, hogy felmentsenek valakit egy vád alól. Ha az esküdtek nem tudnak egyetérteni abban, hogy elítéljenek vagy felmentsenek valakit, akkor az esküdtszék határozatképtelen abban az adott vádpontban. Ez azt jelenti, hogy az ügyészek kérhetik annak a vádpontnak az újratárgyalását egy teljesen más esküdtszék előtt.

Természetesen ha az esküdtszék elítél egy vádlottat egy vagy több vádpontban azt általában a vád győzelmeként értékelik. Ha az esküdtszék minden vádpontban felmentő ítéletet hoz, akkor az a védelem győzelme. Ha az esküdtszék elítél valakit néhány vádpontban és felmentő ítéletet hoz más vádpontokban, akkor az általában a vád győzelme. Ha az esküdtszék felmenti a vádlottat néhány vádpontban és határozatképtelen más vádpontokban, akkor azt a védelem győzelmének tekintik.

Michael Jackson ellen eredetileg tíz vádpontban emeltek vádat. A per végén a bíró ehhez hozzáadott négy kisebb szabálysértési vádat. A legutolsó négy Michael elleni bűnvád esetében az esküdtszéknek két lehetősége volt: ha felmentették Michaelt az utolsó négy bűnvád esetében, még mindig volt arra lehetőségük, hogy elítéljék egy kisebb szabálysértésért. Más szavakkal, az esküdtszéket arra kérték, hogy vagy ítélje el, vagy mentse fel vagy legyen határozatképtelen tizennégy vádpontban.

Sosem számítottam arra, hogy Michael Jacksont elítélik bármelyik vádpontban is – legyen az bűnvádi vagy szabálysértési. Hittem és még mindig hiszem, hogy teljesen ártatlan volt ezekben a hamis vádakban. Azonban sosem lehet tudni mit fog tenni egy esküdtszék. Az esküdtszék tizenkét emberből állt, akiket nem ismertem. Miután a per öt hónapig tartott meg tudtam figyelni a mozgásukat, viselkedésüket vagy reakcióikat egy-egy vallomásra vagy bizonyítékra. Meggyőződésem volt, hogy a vád nem lesz képes tizenkét embert rávenni arra, hogy elítélje őt bármiben.

Nem tudtam, hogy az esküdtek egyhangúlag felmentik-e mind a tizennégy vádpontban. Ezt senki sem tudhatta. Azonban amikor azt hallottam, hogy az esküdtszék egyhangú döntést hozott mind a tizennégy vádpontban tudtam a „szívemben”, hogy mindenben felmentették. Ez az ügyészség az igazság paródiája volt és a jogtörténelem egyik legrosszindulatúbb támadását láthattuk egy ártatlan ember ellen.

DK: Mi a különbség aközött, hogy valakit felmentettek vagy hogy nem találták bűnösnek?

TM: Semmi különbség nincs közöttük.

DK: Van valami különleges, amit meg szeretne osztani Michaelről, arról, aki volt? Mit szeretne, hogy a közönség tudjon Michaelről és a perről?

TM: Michael Jackson az egyik legkedvesebb, legrendesebb ember volt, akivel valaha találkoztam. Igazán többet akart, mint hogy csupán egy zenei zseni legyen. Meg akarta gyógyítani és változtatni a világot szeretettel, kedvességgel, művészettel, zenével és hiszem, hogy a világ egy jobb hely lett attól, hogy velünk volt.

Nagyon szelíd, nagyon kedves volt. Én úgy jellemzem, hogy volt egy univerzális Michael és volt egy egyéni Michael. Az univerzális Michael meg akarta változtatni a bolygót. Azt akarta, hogy az egész világ figyeljen oda a gyerekekre és úgy érezte, hogy ha a gyerekek megfelelő szeretetet és törődést kapnak, akkor az jelentősen csökkentené az erőszakot, a durvaságot és a szegénységet a világban – és a világ összes fontos problémáját. Úgy érezte, hogy ezt azzal lehet elérni ha odafigyelünk a világ gyermekeire. Tehát ez az univerzális Michael, aki úgy gondolta meg tudja gyógyítani a világot zenével, szeretettel, humanitárius intézkedésekkel. Ő volt a világtörténelem egyik legnagyobb humanitáriusa. Benne van a Guinness Rekordok Könyvében, mint az egyik legnagyobb adományozó gyermekek ügyeire, amit a média nem nagyon szeret említeni.

És volt az egyéni Michael is, akivel nekem dolgom volt, mint emberrel és aki szerette, ha egy gyerek mosolyog. Azért építette Neverlandet, hogy boldoggá tegye a gyerekeket. Ő volt a világ egyik leggazdagabb embere. Elkölthette volna a pénzét önző módon. Ehelyett ő állatkertet építtetett, meg vidámparkot, színházat, szobrokat, a világ gyermekeinek dedikálva. Ha megnézed a műalkotásokat a házában, akkor egy csomó a gyerekek körül forgott – látni egy gyerek boldogságát, tisztelni őket azért, akik. A fajukat, a vallásukat, a világ azon részét, ahonnan származtak, a népszokásaikat. Ő olyan valaki volt, aki szerette, ha egy gyerek mosolyog. Szerette, ha egy belvárosi gyerek, aki szegénységben és erőszakban nőtt fel, eljött Neverlandre és megnézte a zsiráfot és mosolygott és megnézte az elefántot és mosolygott. Kapott egy kis ingyen jégkrémet és egyszerűen boldog volt. Ez nagyon sokat jelentett Michaelnek, mert ő egy nagyon jó ember volt. De sajnos, ha ilyen zseni vagy és ilyen gazdag vagy, akkor a cápák mind köréd gyűlnek és ha ez ráadásul egyfajta naivitással is kombinálódik – egy olyan személyiséggel, amelyik nem akar állandóan pénzügyi dolgokkal vagy jogi dolgokkal foglalkozni –, akkor ez még inkább kiteszi őt komolytalan pereknek és komolytalan állításoknak.

DK: Ez nagyszerű, mert nagyon szeretném, ha az emberek ezen keresztül meglátnák, hogy ki volt ő és szerintem ez manapság annyira hiányzik.

TM: Természetesen, mert a média sokkolni akar és ők azt akarják, hogy az emberek kegyetlenül bukjanak el, ezért aztán kétségbeesetten remélték, hogy elítélik, mert ez éveken át sztorikat szolgáltatott volna arról, hogy hogy néz ki és mit csinál a börtönben, hogy vajon megöli-e magát. Hidd el nekem, a nyálukat csorgatták azért, hogy ítéljék el és megpróbálták a tudósításokat úgy elferdíteni, hogy az reményeik szerint arra befolyásolja az esküdteket, hogy ítéljék el. Még ellenem is sok olcsó támadást intéztek abban az időben.

DK: Ó, igazán?

TM: Persze.

DK: Nagyon szomorú, hogy ilyen a világ, nem igaz?

TM: Mindenki azt remélte, hogy profitálni tud az elpusztításából. Szörnyű volt. Az volt életem egyik legbüszkébb pillanata, amikor felmentették, tisztázták. Ma visszatekintve utána már csak 4 évig élt, legalább ezt a négy évet a gyerekeivel tölthette, tisztázva. A per annyira igazságtalan volt. Az ellene felhozott vádak annyira igazságtalanok és hiteltelenek voltak.

Elmentem a temetésére és ott volt egy fiatalember, akit a ’80-as években a saját apja leöntött gázolajjal és felgyújtotta és a teste nagy része megégett, beleértve az arcát is – ez akkoriban elég híres eset volt Dél-Kaliforniában (ez az ember Dave Dave-ként ismert, korábban David Rothenberg volt a neve). Michael gondoskodott róla. Dave Dave felállt és beszélt Michael temetésén arról, hogy Michael Jackson mennyire kedves, rendes, nagylelkű ember volt. Én történetesen tudom, hogy az egész világon voltak olyan gyerekek, akikért ilyeneket tett. Fogyatékos, beteg, hátrányos helyzetű gyerekek. Michael csekkeket állított ki nekik és erről senki sem tudósított. Nem azért csinálta, hogy ezzel hírnevet szerezzen. Azért csinálta, mert a szíve azt akarta, tudod. Úgy gondolom, hogy az egyik legkegyetlenebb dolog, ami valaha történt az volt, hogy vették a gyerekek iránti szeretetét, azt a vágyát, hogy gyerekeken segítsen és ellene fordították és megpróbálták szörnyetegnek beállítani, amint tették azt ennek a pernek a során. Ez szörnyű volt.

DK: Veszed azt, ami egy ember számára az egyik legfontosabb és ellene fordítod.

TM: Szívfacsaró volt ott lenni és látni ezt, tudod, és, hogy ez mennyire kikészítette. Nem tudom, hogy érzelmileg valaha felépült-e ebből.

DK: Úgy képzelem ezt nagyon nehéz lehet kiheverni. Köszönök mindent, amit megosztott velem.

Ráadásként egy rövid interjú a Mesereau által az interjúban említett Dave Dave-vel:

Reklámok
Kategória: A 2005-ös per
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Interjú Michael Jackson ügyvédjével, Thomas Mesereau-val bejegyzéshez

  1. Rovó Helga szerint:

    Ez az!!! Köszönöm a közölt interjút, nagyban megerősít abban, hogy igenis fontos,mindig fontosabb az emberi tényezők kiemelt szerepe!!! Csak jó ember lehet, jó ügyvéd, a kettő szétválaszthatatlan egymástól, vagyis minden tevékenység mögött maga az ember van, így lesz kerek egység.

  2. sunshine szerint:

    GOD BLESS YOU MICHAEL!♥ :_(

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s