Mitől lett fehér Michael Jackson?

Egy kis kitérő megint a blogom fő témájához képest, de – bár a halála óta látok ezen a téren előrelépést a médiában – még mindig nagyon sok tévhit kering Michael Jackson bőrszíne körül. Pár hónappal ezelőtt Fábry Sándor gúnyolódott Michael bőrszínén, az énekes halála után pedig nekrológjában az Origó újságírója kerek perec kijelentette, hogy „nem akart fekete lenni”, meg sem említve a bőrbetegségét. Az Origó mentségére legyen mondva, hogy néhány héttel később leközöltek egy olyan cikket is, amelyben részletesen taglalják Michael bőrbetegségét, a vitiligót. Nem emlékszem már rá, de gondolom a két cikket nem ugyanaz az újságíró írta. Vagy ha igen, akkor időközben valószínűleg tájékozódott.

Nos, akkor lássuk mi is az igazság ezzel kapcsolatban!

„Nem akart fekete lenni”

Megszámlálhatatlan alkalommal olvashattuk az évtizedek során a külföldi és a magyar médiában azt az állítást, hogy Michael Jackson „nem akart fekete lenni” vagy éppen úgy, hogy „fehér akart lenni”. Az igazság azonban az, hogy sosem tekintett vagy utalt magára másként, mint fekete emberként.

Példák:

Egy 1987-ben készült interjú. A „Bad” című videóklipjéről beszél, amikor a klipben általa játszott karakterről azt a megjegyzést teszi 4:17-nél, hogy „egy fekete gyerek, mint én”:

Vagy vegyük például a „They don’t care about us” című videóklipjét, amelyben 1:52-nél, amikor azt énekli „black man, black male” (fekete férfi, fekete férfi), önmagára mutat. (A klipet egyébként az USA-ban betiltották állítólagos “erőszakossága” miatt, ami kicsit nevetséges annak tükrében, hogy micsoda erőszakkultusz van az amerikai akciófilmek és mondjuk a hip-hop klipek nagy részében. Az erőszak öncélú ábrázolása úgy látszik nem probléma, de ha esetleg politikai üzenet is kapcsolódik hozzá…):

Michaelnak tehát nem volt identitászavara és soha nem tagadta meg a származását! Egy aukción, amelyen az ő könyvtárából kikerült könyveket árvereztek el, számos, az amerikai feketék történetéről szóló könyv került kalapács alá. Láthatóan érdekelte a téma és számos művel rendelkezett például Martin Luther Kingről, Malcolm X-ről és egyáltalán a feketék elnyomásáról, majd polgárjogi küzdelmeikről. Ez számos dalában, klipjében is előjön.

Az is tény, hogy számos fekete szervezetet anyagilag is támogatott, így például a United Negro College Alapítványt, amely a fekete diákok oktatását támogatja.

Mi a vitiligo?

Michael Jackson a vitiligo nevű bőrbetegségben szenvedett és ettől vált „fehérré”. Ez ma már ténykérdés, illene végre a médiának is annak kezelni. Kultúremberek egy tolókocsist sem gúnyolnak a fogyatékosságáért, ugyanilyen dolog egy vitiligós bőrbetegségén viccelődni. Íme egy részlet Jackson halottkémi jelentéséből, amely megállapítja a vitiligo tényét:


Itt pedig azt állapítja meg a halottkém, hogy “A bőr egyes részei nem mutatnak melanotikus pigmentet. Noha a melanociták jelen vannak, de csökkent mennyiségben. A bőrön ettől eltekintve nincsenek figyelemre méltó jegyek. Nincs jelen seb, vagy varrás nyoma.”:

Az ellenvetés, amit sokszor hallottam az, hogy „De hát a vitiligósok foltosak, Michael Jackson azonban fokozatosan és egyenletesen fehéredett ki.”

Valójában akárcsak a többi vitiligósnak, Michaelnek is foltos volt a bőre. Azonban mivel a showbusiness-ben dolgozott, így nem engedhette meg magának, hogy foltosan jelenjen meg a nyilvánosság előtt. Ezért aztán különféle trükköket alkalmazott a foltok eltakarására. A ’80-as években, amíg még kevés fehér folt volt a testén sminkkel próbálta elfedni azokat. Íme egy kesztyű, amit az 1984-es Victory turnén hordott. Benne jól láthatók a sötétítő krém (talán valami krémpúderféle) nyomai:

Tulajdonképpen magát az ikonikussá vált kesztyűt is azért kezdte el hordani a ’80-as évek elején, hogy eltakarja a foltokat a kezén! Ezt egy ismerőse, Cicely Tyson színésznő árulta el a CNN Larry King Live című műsorában Jackson halála után. Jacksonnak és Tysonnak ugyanaz volt a divattervezője.

“A kesztyű arra volt, hogy elfedje a vitiligóját. Így született a kesztyű. Ott voltam, amikor készítette.” – mondta a színésznő Larry Kingnek.

http://www.nt2099.com/J-ENT/news/bang-bang-bang/cicely-tyson-tells-larry-king-about-michael-jackson-the-glove-was-to-cover-the-vitiligo-thats-how-that-glove-came-into-being/

Tom Chiarella, író azt mondta:

„Nekem sosem tetszett a kesztyű, de amikor láttam milyen rettenetesen néz ki a keze, megértettem. És csodáltam ahogyan eltakarta. Sosem volt világos számomra, hogy fáj-e (a vitiligo) vagy sem, de úgy képzelem igen (nem fáj – a ford.). Gondolj bele a szépségébe ennek! Flittereket tenni a nyílt sebedre. Gondolj bele, hogy az egész világ arra az egy dologra bámul, ami miatt te a leginkább csúnyának érzed magad.”

De mi is az a vitiligo pontosan? Idézek a Wikipedia vonatkozó szócikkéből:

“A vitiligo (Leucopathia acquisita) egy szerzett idiopatikus rendellenesség, ahol hiányoznak a működő melanociták. Az átlagos életkor, amikor előjön, 20 év. A leggyakrabban érintett testrészek az arc, a kézfej, a hónalj, a köldök és anogenitális rész körüli bőr és az alsó végtagokon a sípcsont feletti bőr. Az érintett bőrfelület általában fehér hatást kelt, konvex élei vannak, és változó számban és kiterjedésben lehet jelen. A vitiligo oka ismeretlen, a betegség jelenleg nem gyógyítható, csak kezelési módszerek léteznek.”

[…]

“A foltok egyes esetekben állandó méretűek maradnak, de többnyire lassú növekedést mutatnak, ami néha évekre vagy véglegesen megáll, néha rohamossá válik. Ritka esetben a teljes testfelületen szétterjed és teljes pigmentvesztést okoz.
A foltok a test bármely pontján megjelenhetnek, de leggyakrabban a kezeken, a végbél- és nemi szervek környékén és az arcon keletkeznek először. ”

[…]

“A vitiligóban szenvedő emberek nagy része jó általános egészségi állapotnak örvend, ám maga a betegség – ártalmatlansága ellenére – másodlagos veszélyeket rejt (gyors leégés a napon, amely esetleg növelheti a bőrrák kialakulásának kockázatát), a hétköznapokban pedig nem csekély lelki terhet jelent a foltok elviselése, amelyek gyakran rendkívül elcsúfítják az érintetteket, s ez esetenként nagyon megnehezíti személyes kapcsolatok kialakítását, az álláskeresést, társkeresést, a közösségekbe való beilleszkedést, a mindennapi életet.”

[…]

“A vitiligo oka nem ismert, és súlyosabb betegségekhez hasonló volumenű kutatása sehol a világon nem is folyik. Nem ismert olyan rendellenesség, amely mindig együtt járna a vitiligóval.

Ha a betegség oka nem is ismert, létezik néhány feltételezés erre vonatkozóan:

A legszélesebb körben elfogadott hipotézis szerint a vitiligo autoimmun-betegség, vagyis a test védekezőrendszere maga pusztítja el a melanocitákat, valamilyen okból idegennek ítélve őket.

Megfigyelték, hogy a vitiligo gyakran jelenik meg komoly lelki trauma után, vagy hosszabban tartó súlyos lelki terhelés során. Ehhez kapcsolódik az az elképzelés, hogy abnormálisan működő idegsejtek olyan mérgező anyagokat termelnek, amelyek károsítják a melanocitákat, s így azok mintegy „mérgezésben” pusztulnak el.

Következő feltevés szerint a melanint előállító sejtekben a pigment-előállítás melléktermékeként keletkezik a sejteket belülről tönkre tevő méreg.

A pigmenthiány kezelésére számtalan anyaggal, számtalan módon, számos eljárás ismert, de ezek hatásfoka, illetve tartóssága általában rendkívül alacsony. Egy-egy folt eltűnik, de másutt jön helyette egy (gyakran több) másik.”

Michael esetében már gyermekkorában látható volt a bőrén néhány kisebb fehér folt:

Aztán a 20-as évei elején kezdett súlyosbodni a helyzet.

A fél pár kesztyűt már jóval a Billie Jean-korszak előtt viselte. Ez a kép egy 1979-es turnén készült, amikor 21 éves volt:

Ezen a képen a kezén látszanak a foltok:

Itt pedig az arcán:

A „fordulat” Jackson bőrszínében – legalábbis a külvilág felé – 1986 körül következett be. Az 1987-es Bad album borítóján már egy „fehér” Michael Jackson jelent meg. Azonban Jackson bőrszíne valójában még akkor sem volt fehér. Az illúziót csupán a világos smink okozta. Ekkorra az arcán annyira szétterjedtek a fehér foltok, hogy érdemesebbé vált fehér sminkkel kiegyenlíteni az egyenetlenségeket, ellentétben azzal a korábbi gyakorlattal, hogy barna sminkkel kenték be a fehér foltokat.

Az imént már idézett 1987-es Ebony interjú második részében 6:05–nél látszik, hogy amikor Jackson egy pillanatra felemeli a kezét, ott továbbra sötét a bőre, amint korábban volt. De a füle is sötétebb. Az arca csak az erős fehér smink miatt fehér:

Egy idő után a smink már kevés volt. Ha a foltok nagy mértékben szétterjednek a testen, akkor a vitiligót kezelő orvosok gyakran ajánlják a depigmentálás módszerét. Ez azt jelenti, hogy a bőr egyenletessé tétele érdekében valamilyen krémmel (általánosan használt pl. a Benoquin és tudtommal Michael is ezt használta) kiölik a maradék pigmentet is a bőrből. (Ebben a cikkben lehet erről olvasni: http://www.nvfi.org/pages/info_depigmentation.php ). Ekkor kezdett Michael Jackson “természetellenesen fehérré” válni – azaz fehérebbé a fehér embereknél is, hiszen a pigmentsejtek nélküli fehérség más, mint a fehér emberek fehérsége, akik rendelkeznek pigmentsejtekkel.

A kezelésnek az a hátránya, hogy óvakodni kell attól, hogy a páciens tartós és erős napsugárzásnak tegye ki a bőrét, mert a pigmentsejtek hiánya miatt fokozottan fennáll a bőrrák veszélye. Ezért láthattuk Michaelt gyakran esernyővel.

Íme még néhány kép, amelyen észrevehető Michael vitiligója.

Ezen a képen (és más helyeken) ezt a kézvédőt is feltehetően azért viseli, hogy takarja a foltjait:

Itt a karján és a mellkasán is láthatók a foltok:

Látható, hogy a csuklója, keze tele van folttal:

Akárcsak itt:

Plasztikai műtétek

Vannak, akik erre talán azt mondják: „Jó, jó, a bőrét a vitiligo fehérítette ki, de mi van a plasztikai műtétekkel? Az orrával? Mindent megtett azért, hogy eltüntesse a negroid rasszra jellemző jegyeket.”

Nem tudom Michael Jacksonnak összesen hány plasztikai műtétje volt és őszintén szólva ez érdekel a legkevésbé az életéből. Úgy gondolom azonban, hogy ezt külön kell választani a bőrszínétől. Nemcsak Michaelnek, hanem az egész Jackson családnak komoly önértékelési problémái vannak a külsejüket illetően (lásd még LaToya Jacksont), amit véleményem szerint a családfő, Joseph Jackson durvaságára vezethető vissza. Michaelt tinédzser korában apja és testvérei „nagyorrúnak” csúfolták. Úgy gondolom a túlzásba vitt orrplasztikának inkább ehhez van köze, mintsem a rasszokhoz. Testvérei nagy része is megműttette az orrát, sőt anyja és jónéhány unokaöccse is, miközben az ő bőrszínük változatlan maradt. Tehát úgy vélem a bőrszín változását és a plasztikai műtéteket más-más okokkal lehet és kell magyarázni Michael Jackson esetében.

A „fehér négerek” történelmi kontextusban

Michael Jackson nem az első és egyetlen „fehér néger” a világon. A jelenség tulajdonképpen nem is olyan ritka. Pigmenthiányos bőrbetegségek természetesen minden rassznál előfordulnak, de nyilvánvaló okokból a sötétbőrűeknél a legfeltűnőbbek és náluk okozzák a legjelentősebb mértékű külső változást.

Nemrég rábukkantam egy könyvre, amely ezt a témát dolgozza fel történelmi kontextusban.  A címe: The white African American body: a cultural and literary exploration (A fehér afro-amerikai test: egy kulturális és irodalmi kutatás) és itt lehet online beleolvasni.

A tartalomjegyzék szerint a mű egy fejezetet szentel Michael Jacksonnak is, ám az a fejezet pont nem férhető hozzá a fenti online kivonatolt változatban. A könyvnek nem igazán gördülékeny a stílusa és nyelvezete, de a lényeg az, hogy a „fehér négerek problémájára” már a rabszolgatartó Egyesült Államokban felfigyeltek. Problémaként kezelték, mert akkoriban a sötét bőrszínt az alacsonyabb rendűség bizonyítékának tartották. Mit kezdjenek tehát egy kifehéredő négerrel? Az USA harmadik elnökét, Thomas Jeffersont erősen foglalkoztatták – és aggasztották – a „fehér négerek” és behatóan tanulmányozta őket (lásd a fenti könyv 19. oldalától).

Mások kevésbé csináltak filozófiai vagy politikai kérdést a dologból, mint inkább „show-bizniszt”. A kor egyik leghíresebb showmanje, P.T. Barnum utazócirkuszaiban különféle „torzszülöttek” bemutatásával kápráztatta el a nagyérdeműt. Látványosságai között voltak „fehér négerek” is. Talán Michael Jackson ezért érzett sorsközösséget Joseph Merrickkel, az Elefántemberrel, akit szintén ilyen „torzszülött showkban” léptettek fel (bár őt nem konkrétan Barnum)? Ha Michael 100 évvel korábban születik, akkor lehet, hogy rá is ilyen sors várt volna, mint „fehér négerre”. Bár ha belegondolunk, a mai (bulvár)média sem kezelte kulturáltabban a kérdést, mint az akkori vásári szórakoztatók…

Érdekesség egyébként, hogy Barnum megjelenik Michael Dangerous című albumának a borítóján (alul, középtől kissé jobbra a törpével a fején):


Íme pár fotó és rajz az akkor látványosságként kezelt „fehér négerekről”.

Az első a „Leopárd Fiú”, akit Barnum showiban léptettek fel:

Lee Thomas

És végül röviden Michael egy mai sorstársa. Lee Thomas egy fekete újságíró, aki szintén vitiligóban szenved. Nemrég könyvet írt betegségéről „Turning White” (Fehérré válni) címmel:

Az anyag egy részéért köszönet ennek a blognak.

Kategória: Általános
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

14 hozzászólás a(z) Mitől lett fehér Michael Jackson? bejegyzéshez

 1. Zita szerint:

  Sziasztok! Én imádom michaelt, de nagyon sajnálom h meghalt! Am király ez az oldal! Grat a készítőnek!:-)

 2. szerintem michael jackson az alábiak szerint halt meg ebben a börbetegségben a vitiligoban, bár nem tuthatom hogy mibe mert halotam a tv-be a jackson és az orvosa cimü filmet amibe jackson halálárol van szó és álitolag be gyogyszereszte magát hogy el tudjon aludni és szolt az orvosának hogy agyon neki egy kis protofont és adott is neki .és áitolag ez a sok gyogyszer okozta a halálát az orvosát nem tudom most pontosan hogy hány évre rakták rácsok mögé és nem tuthatom hogy jackson most pontosan mibe halt meg de a kedvenc zenéi még mindig meg vannak ,billy jean,beat it,STB

  NYUGODJ BÉKÉBEN MICHAEL JACKSON

 3. jackson girl szerint:

  nagyon szeretem michaelt ! akinek meg van valamelyik gyereke email cime adja meg koszonom

 4. Tyson szerint:

  Segítség!!!!MJ-nek milyen az EREDETI hajszíne???

   • Tyson szerint:

    A kérdés hülyének hangzott!Én is így tudtam.De ez az oldal:
    http://i2.cdn.turner.com/cnn/2010/images/02/09/mj_autopsy.pdf összezavart.Ha valódi azért,ha nem meg azért mert aki ilyen hamisít az 1 beteg f… Ráadásul még arra se veszi a fáratságot ,h figyeljen az alapvető részletekre!!!
    Remélem van valaki aki tudja ,h ez most igazi-e!
    Előre is köszi.

    • jacksonaktak szerint:

     Ez valóban az ő boncolási jegyzőkönyve. Nem is figyeltem eddig, hogy barna hajat írtak neki. Nem tudom miért, talán nem figyelt, aki kitöltötte az alapadatokat. Vagy úgy gondolta, hogy egy egészen sötétbarna. De fekete az.

     • Tyson szerint:

      Köszi a választ,de van még itt fura tény!
      MJ 2003ban a rendőrségi iratok alapján 5’11
      MJ 2009ben 69 inch vagyis 5’9
      Csontritkulás v hanyagság?Összemenni csak úgy 60 évesen kezdenek az emberek.
      5 cm nem tűnik soknak,de a patologus a sebhelyeket mm pontosan feljegyezte.
      Valakinek új mérce kellene talán?

      u.i.:bocs túl sok CSI-t nézek,és lehet ezért vagyok ilyen szőrszálhasogató!!!

 5. julia szerint:

  Bár amit írni szeretnék, nem ehhez a cikkhez kapcsolódik, de mivel ez az utolsó bejegyzés ide írok. Láttam néhány kommentedet és láttam, hogy szeretnéd az terjeszteni az 2005-ös és a 1993-as peren történteket. Nemrégen néztem meg Michael Jacksonhoz tartozó cikket a Wikipedián és a 2005-ös ügynek létrehozott címkében semmit se írtak és néhány későbbi mondatban csak említik az ügyet. Mivel a honlapod nagyon jó és részletes, felmerült bennem, h írhatnál egy rövidebb összegzést az ügyről amit felrakhatnál a Wikipédiara. Így nagyobb lenne az esély, hogy a valóságot tudják meg az emberek. ( kérlek, hogy válaszolj, mert amennyiben nem akarsz oda írni én megpróbálkoznék vele. de úgy gondolom, h te néztél utána a dolgoknak, én csak a te cikkeid alapján tudnám megírni, így valószínűleg a te írásod sokkal jobb lenne)

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s