Michael Jackson első vádlója – ismerd meg a Chandler családot!

Első vádlójával, Jordan Chandlerrel 1992 májusában találkozott Michael Jackson, miután a sztár autója lerobbant amikor a Los Angeles-i Wilshire Boulvardon autózott és ezért bement egy közeli autókölcsönzőbe, amelynek a tulajdonosa a fiú mostohaapja, David Schwartz volt. Schwartz rögtön felhívta a feleségét, June Chandlert, hogy beszámoljon neki az illusztris kliensről és megkérje, hogy a nő hozza el 12 éves fiát, Jordant, aki a sztár nagy rajongója volt. David Schwartz üzletet ajánlott Jacksonnak: ingyen, bérleti díj nélkül a rendelkezésére bocsát egy autót, ha Jackson beleegyezik, hogy elveszi Jordan telefonszámát és felhívja. Jackson elfogadta az ajánlatot, megtartotta az ígéretét és néhány nappal később felhívta a fiút. Schwartz egy alkalmazottja, Mel Green így emlékezett vissza:

„Majdnem olyan volt, mintha [a fiú anyja] megpróbálná ráerőltetni a fiút.” – emlékszik vissza Green. „Szerintem Michael úgy gondolta, hogy tartozik valamivel a fiúnak és így kezdődött minden.” [1]

Michael Jackson Jordan Chandlerrel (elöl) és Jordan (anyai ágú) húgával 1993-ban Monacóban (a képen nem látszik, de a gyerekek anyja, June is ott volt)

Michael Jackson Jordan Chandlerrel (elöl) és Jordan (anyai ágú) húgával 1993-ban Monacóban (a képen nem látszik, de a gyerekek anyja, June is ott volt)

Chandlerék szerint ezen találkozás előtt volt pár másik véletlenszerű találkozásuk is Jacksonnal még a ’80-as években. Állítólag amikor Jackson haja lángra gyúlt miközben egy Pepsi reklámfilmet forgatott 1984-ben, Jordan és az anyja küldött neki egy levelet, amelyben jókívánságukat fejezik ki, amiért Jackson felhívta őket és megköszönte, majd meghívta őket egy válogatásra, ami lehetőséget adott Jordannek arra, hogy benne legyen egy reklámfilmben Jacksonnal. Végül Jordant nem válogatták ki a reklámba és nem is találkozott Jacksonnal a válogatáson, amint azt Chandlerék remélték. Chandlerék állítása szerint volt egy másik alkalom is, amikor röviden összefutottak Jacksonnal egy étteremben 1985-ben. [2; 12. old.]

June Chandler, az anya

June Chandler, az anya

***

Jordan Chandler 1980. január 11-én született. Biológiai szülei 1985-ben elváltak és ő az anyjával és az anyja második férjével, David Schwartz-cal élt. Ebből a házasságból volt egy féltestvére, egy kislány. Az apjának, Evan Chandlernek (született: Evan Robert Charmatz) szintén volt egy második családja – egy felesége, valamint egy fia és egy lánya abból a házasságból.

Evan Chandlernek fogorvosi praxisa volt Beverly Hillsben, de forgatókönyvíró szeretett volna lenni.

Evan Chandler, az apa

Evan Chandler, az apa

Evan 1992-ben közreműködött a Robin Hood – A fuszeklik fejedelme című vígjáték forgatókönyvének a megírásában, amelynek a rendezője Mel Brooks volt. A film 1993 júliusában jelent meg. Noha hivatalosan Mel Brooks, J. David Shapiro és Evan Chandler vannak feltüntetve, mint a forgatókönyv írói, az, hogy ki mekkora hányadát írta jogi viták tárgyát képezte közöttük [2; 37. old.] June Chandler 2005-ös tanúvallomása szerint Jordan segített az apjának megírni a saját részét, amiért Evan 5000 dollárt ígért neki, de sosem fizette azt ki [3]. Jordan nagybátyja, Ray Chandler 2004-es könyvében, az All That Glittersben leír egy vitát Evan és June Chandler között, ahol a nő ex-férjét „szörnyű apának” nevezi amiért megígérte Jordannek a pénzt, de sosem fizette azt ki. A könyvben Evan azt állította, hogy végül is Jordan hozzájárulása a filmhez nem volt olyan nagy és, hogy ahelyett, hogy a fiúnak adta volna a pénzt inkább betette „a bankba” [2; 55-56. old.]. June 2005-ös vallomása szerint azonban Evan sosem fizette ki a fiának a megígért pénzt [3].

Nem ez volt az egyetlen ígéret, amelyet Evan nem tartott meg a fiának. Michael Freeman szerint, aki June Chandler ügyvédje volt, amikor a vádakat megalkották, Evan ígért a fiának egy laptopot is, amit azonban sosem vett meg [1]. Maga June Chandler pedig 1993 augusztusában 68 ezer dollár elmaradt gyerektartás miatt perelte be Evant, noha ezt a követelést később visszavonta [1] [4].

2005-ös vallomásában June Chandler azt mondta, hogy mielőtt Jackson az életükbe jött volna Evant teljesen lefoglalta a forgatókönyv írás és nem töltött sok időt a fiával, ami miatt ő panaszkodott is az ex-férjének [3].

Több forrás leírja azt is, hogy Evan Chandlernek erőszakos és goromba természete volt. Mary A. Fischer 1994-ben a GQ magazinnak írt cikkében idéz egy meg nem nevezett családi barátot, aki azt mondta: „Az egyik oka annak, hogy June elhagyta Evant az Evan temperamentuma volt.” [1]. Később ugyanebben a cikkben Fischer leír egy incidenst, amelyre Larry Feldman irodájában került sor (Chandlerék polgári peres ügyvédje a vádak során) 1993-ban. Fischer forrása szerint:

„[Evan Chandler] teljesen elvesztette az eszét és megverte Dave-et [Schwartz]. Schwartz addigra különvált June-tól és kihagyták a mostohafiával kapcsolatos döntések meghozatalából. Megvetette Chandlert amiatt, mert elvitte a fiút és nem adta vissza [az anyjának].

Dave mérges lett és azt mondta Evannak, hogy ez az egész [a Jackson elleni vádak] úgyis csak egy zsarolás, mire Evan felállt, odament hozzá és elkezdte ütni Dave-et – mondja egy második forrás.” [1]

Jordan nagybátyja, Ray Chandler egy cikkben, amit a mára már nem működő weboldala (atgbook.com) számára írt megpróbálta elbagatellizálni az incidenst, úgy jellemezve azt, hogy az “csak” egy „egy ütéses küzdelem volt” egy vita hevében, amely arról a pénzről szólt, amelyet a peren kívüli megállapodástól reméltek és amelyet még meg sem kaptak, de azt ő is elismeri, hogy Evan valóban megütötte Schwartzot [4]. Elismeri ezt az incidenst a könyvében is:

„Addig [Evan] tudatosan elnyomta a megvetését, de ennek a verbális vitának a hevében felugrott a székéből és megütötte Dave arcát. Több ügyvéd lépett közbe és választotta szét a két férfit.” [2; 170. old.]

2004-es könyvében a Redemptionban Geraldine Hughes, egykori titkárnője Barry K. Rothmannak, annak az ügyvédnek, aki Chandleréket először képviselte az 1993-as vádak alatt, beszámol egy keresetről, amelyet David Schwartz nyújtott be Evan Chandler ellen:

„Mr. Schwartz azt állította, hogy 1993. július 9-én Dr. Chandler házában Brentwoodban Dr. Chandler fenyegető módon közelített hozzá, ökölbe szorított kézzel és megfenyegette, hogy megüti a kezével és megrúgja a lábával. Azt állította, hogy Dr. Chandler leteperte a földre, elkezdte rugdosni és leköpte. Mr. Schwartz továbbá azt állította, hogy 1993 augusztusában Mr. Feldman irodájában volt egy másik incidens is, amikor is Dr. Chandler halántékon ütötte Mr. Schwartzot ami miatt ő elvesztette az eszméletét.” [5; 136. old.].

David Schwartz

David Schwartz

Evan Chandler és David Schwartz egy titokban felvett telefonbeszélgetésében Evan, amikor akkori feleségéről, „Monique-ról” beszél (az igazi neve Nathalie Chandler, de a leiratban a „Monique” álnevet használták, akárcsak Ray Chandler könyvében), azt mondja, hogy megölné, ha megtudná, hogy megcsalta anélkül, hogy előbb ezt elmondta volna neki:

„[„Monique”] fog menni a Cannes-i Filmfesztiválta jövőre… igaz? Tudod, hogy az milyen? Az a filmfesztivál egy kibaszott szex parti. Jövőre nélkülem, oké? Ha nem tudnék beszélni vele a félelmeimről, a [sérült szalag], akkor valószínűleg lelőném vagy elválnék tőle.” [6]

és

„És akarod tudni, hogy mit mondtam neki? Ezt mondtam neki. Azt mondtam, ‘June… Monique’ – azt mondtam – ‘ha valaha is más valakivel akarsz aludni vagy ha már nem szeretsz, ha odajössz hozzám és elmondod nekem [sérült szalag] ki a házból és szétbaszod az agyát, örökké szeretni foglak, támogatni foglak és minden jót kívánok neked. De ha fordítva történik és először baszod meg és utána [sérült szalag], akkor megöllek és pont.’ – azt mondtam. ‘Ezek a szabályok. Ha velem akarsz maradni, akkor meg kell értened, hogy én csak így vagyok képes túlélni. Én így élek.'” [6]

Nem más, mint Ray Chandler fedi fel 2005-ös cikkében, hogy „amikor egy 1994-es kihallgatáson Evan erőszakosságáról kérdezték, June azt mondta, hogy 1992 januárjában hallott egy vitáról Evan és az akkori felesége, Monique között, ami fizikaivá vált.”[4]

Evan öccse, Ray Chandler

Evan öccse, Ray Chandler

Noha Ray Chandler a könyvében tagadta Evan fizikai támadásait Schwartz ellen (kivéve az „egy ütéses küzdelmet” Feldman irodájában) és mások ellen és mind a könyvben, mind 2005-ös cikkében azt állította, hogy „[June Chandler] nem látott okot arra, hogy Evan miért jelentene veszélyt Jordie-ra.” [4], Evan erőszakossága végül egy a fia elleni támadásban csúcsosodott ki, amelyben majdnem megölte őt.

2005. július 6-án – kevesebb, mint három héttel Michael Jackson felmentése után az Arvizo perben – Evan Chandler „hátulról fejbe verte [Jordant] egy 12 és fél fontos (kb. 5 és fél kg) súlyzóval aztán gáz spray-vel a szemébe fújt és megpróbálta megfojtani” [7]. Egy bíró később úgy találta, hogy „a súlyzó súlyos testi sérülést vagy halált is okozhatott volna” [7]. 2005. augusztus 5-én Jordan ideiglenes távoltartási végzést kapott az apjával szemben. Noha a bíró ebben az ügyben kijelentette, hogy nem látja bizonyítékát, hogy a vádlott (Evan Chandler) „visszatérően abuzív és korlátozó viselkedést tanúsítana” [7], és ezzel elutasította Jordan kérelmét a végleges távoltartási végzésre vonatkozóan, a fent idézett incidensek együtt valójában kimerítik a visszatérő abuzív viselkedés fogalmát.

Ezzel még nem volt vége Evan és Jordan Chandler jogi vitáinak. 2005. július 24-én Evan Chandler beperelte Jordant utóbbi vagyonkezelői alapjával kapcsolatban. (Ez az az alap, amelyben Jordan pénze volt a Jacksonnal kötött peren kívüli megállapodásból. A bírósági papírok alapján úgy tűnik Evan azért perelt – sikertelenül -, hogy maga is hozzáférhessen ehhez a pénzhez.) Az ügyben az eljárást 2007-ben szüntették meg.

***

Jordan kapcsolata az apjával ambivalensnek tűnt, míg Evan kapcsolata a többi gyermekével gyakorlatilag nem létezett a Jackson elleni vádak után. Amint korábban említettük June Chandler 2005-ös vallomása szerint mielőtt Jackson megjelent az életükben Evan nem töltött sok időt Jordannel. Az 1993-as vádak alatt és azok segítségével Evan aztán sikeresen a gyámjává vált a fiúnak, aki 1994-re multimilliomos volt a Jacksonnal kötött peren kívüli megállapodásnak köszönhetően.

1995-ben azonban Jordan legálisan nagykorúsította magát (az USA-ban létezik olyan jogi eljárás, amelynek során egy tinédzser bizonyos körülményekre tekintettel néhány évvel az életkora szerinti nagykorúvá válása előtt kérheti a jogi nagykorúsítását), mindkét biológiai szülőjétől függetlenedett jogilag és úgy döntött, hogy a továbbiakban Evan második feleségével, Nathalie-val („Monique”) és öccsével és húgával él. Nathalie addigra elvált Evantól és később hozzáment egy hollywoodi forgatókönyvíróhoz, aki Evan két fiatalabb gyermekét a sajátjaként nevelte fel. Evan nem mutatott érdeklődést két fiatalabb gyermeke iránt, csak a multimilliomos Jordannel kívánt kapcsolatot fenntartani.

Nathalie és Evan közti bírósági dokumentumokból úgy tűnik, hogy Jordan nagykorúsítása ellenére Evan továbbra is rendelkezett valamiféle mentális vagy érzelmi kontrollal a fiú felett, mivel ezekben a dokumentumokban Nathalie arról panaszkodott, hogy Jordan nem volt hajlandó beszélni vagy találkozni a fiatalabb testvéreivel akkoriban, akárcsak az apja, aki elhagyta őket.

Még Evan lojális öccse, Ray Chandler is elismerte a könyvében, az All That Glittersben, hogy Evan elhanyagolta a családját a vádak után [2; 248. old.].

Ez megkérdőjelezi Evan ábrázolását, mint aggódó apa, mint az egyetlen felelős felnőtt Jordan életében, mint az egyetlen személy, aki törődött a fia jólétével.

Maga Jordan soha nem beszélt nyilvánosan a Jackson elleni vádakról és mindig próbált visszahúzódni a nyilvánosság elől. Jackson FBI aktái szerint amikor a Vád megkereste, hogy tanúskodjon a sztár 2005-ös perében Jordan visszautasította azt és azt mondta, hogy „jogi eszközökkel fog küzdeni minden kísérlet ellen amivel megpróbálják tanúzásra kényszeríteni” Jackson ellen [8]. Jackson ügyvédje, Thomas Mesereau azt mondta, hogy voltak tanúi, akiket behívott volna, ha Jordan tanúskodik. Ezek a tanúk olyan emberek voltak, akik személyesen ismerték Jordant és akiknek Mesereau szerint Jordan privát elismerte, hogy Jackson sosem molesztálta őt [9].

Evan, Nathalie, Jordan kisöccse és Jordan nem sokkal az 1993-as vádak után

Evan, Nathalie, Jordan kisöccse és Jordan nem sokkal az 1993-as vádak után

2009. november 5-én, négy hónappal Michael Jackson halála után, Evan Chandler öngyilkosságot követett el. Nem hagyott búcsúlevelet. A jelentések szerint magányos emberként halt meg, súlyos és fájdalmas betegségektől sújtva. Végrendeletében Evan arra adott utasítást, hogy a temetése utánig egyetlen családtagját se értesítsék a haláláról. Azt is kijelentette, hogy nem kíván semmit a három gyermekére hagyni: „Olyan okoknál fogva, amelyek a legjobb, ha közöttünk maradnak, szándékosan nem hagyok semmit a Végrendeletemben egyik gyermekemre sem vagy az ő leszármazottaikra.” [10]

Jordan jelenleg jó viszonyt ápol az anyjával, June-nal és ismét közel áll fiatalabb féltestvéreihez és az anyjukhoz, Nathalie-hoz. Éli a gazdag, gondtalan aranyifjak életét, luxus utakkal, luxus apartmanokkal és luxus autókkal – amelyeket nem vitás az a bizonyos Michael Jacksontól szerzett 15 millió dollár alapozott meg.

Jordan Chandler ma (pirossal bekarikázva)

Jordan Chandler ma (pirossal bekarikázva)

Jordan Chandler ma - a társaságában lévő hölgyek közül a középső a menyasszonya, a jobb szélső a húga.

Jordan Chandler ma – a társaságában lévő hölgyek közül a középső a menyasszonya, a jobb szélső az egyik húga.

Jordan Chandler barátaival éppen egy közép-amerikai luxus utazáson

Jordan Chandler barátaival éppen egy közép-amerikai luxus utazáson

Források:

[1] Mary A. Fischer: Was Michael Jackson Framed? (GQ, October 1994)
http://www.buttonmonkey.com/misc/maryfischer.html

[2] Raymond Chandler – All That Glitters: The Crime and the Cover-Up (Windsong Press Ltd, September 2004)

[3] June Chandler’s testimony at Michael Jackson’s 2005 trial (April 11, 2005)

[4] Raymond Chandler’s article on his now defunct website (Allthatglittersbook.com, Atgbook.com, Atgbook.net, January-February, 2005)
http://web.archive.org/web/20050208010747/atgbook.net/GQFinal.html

[5] Geraldine Hughes – Redemption: The Truth Behind the Michael Jackson Child Molestation Allegations (Hughes Publishing, January 2004)

[6] Taped phone conversation between Evan Chandler and David Schwartz (July 8, 1993)
schwartz_chandler (pdf)

[7] Court document about Evan Chandler attacking and almost killing his son in 2005
jordan-versus-evan-chandler-2006 (pdf)

[8] Jackson’s FBI files as released in 2009
http://vault.fbi.gov/Michael%20Jackson/Michael%20Jackson%20305%20File%20Part%201%20of%201/view

[9] Michael Jacskon was Innocent – Tom Mesereau talks about how Jordan Chandler Lies
http://www.youtube.com/watch?v=-eSC997_HH0

[10] Last Will & Testament – Evan Robert Chandler
Evan Chandler’s Last Will (jpg)

Kategória: Az 1993-as ügy
Címke: , , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

3 hozzászólás a(z) Michael Jackson első vádlója – ismerd meg a Chandler családot! bejegyzéshez

 1. Visszajelzés: Titokban felvett telefonbeszélgetések Evan Chandler és David Schwartz között 1993. július 8-án |

 2. vertne1 szerint:

  Tudom, hülye kérdés, de hogy tud tükörbe nézni?! Vagy a menyasszona hogyan tud megbízni benne?!
  Egyébként lenne valamilyen jogi (vagy bármilyen) következménye annak, ha most ennyi év után kiderülne az igazság? (Teszem azt: kiállna a nyilvánosság elé és elmondaná, vagy csak tenne egy nyilatkozatot?)
  Előre is köszi

  Orsi

  • jacksonaktak szerint:

   Hogy hogy tud a tükörbe nézni azt tőle kellene megkérdezni, de ahogy Mesereau is mondta egyszer, az emberek hihetetlen találékony módon tudnak kifogásokat találni maguknak a rossz cselekedeteikre. Gyanítom, hogy Jordan mentálisan talán úgy kezeli az egészet, hogy minden az apja a hibája, aki ebbe az egészbe belekényszerítette. Ez igaz is részben, csakhogy Jordan ma már felnőtt és ha lenne benne egy kis gerinc, akkor már írt volna egy nyílt levelet valamelyik nagy újságnak az igazságról. De úgy tűnik a kis kényelmes élete fontosabb. Nem hinném, hogy egy ilyen vallomás a vagyonát veszélyeztetné, annyi, hogy pár hétre esetleg felforgatná egy kicsit az életét (médiaérdeklődés stb.). Meg pár embernek a családjából kényelmetlen lenne (pl. az anyjának vagy a nagybátyjának, akik ma is élnek és kiszolgálták ebben az egészben Jordan apját, Evant). El tudom képzelni, hogy ez visszatartó erő.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s