Evan Chandler „gyanúi”

A vád, hogy Michael Jackson szexuálisan molesztálta Jordan Chandlert nem magától a fiútól eredt. Egy későbbi cikkben majd elolvashatod (link később), hogy az apja, Evan Chandler hogyan próbált nyomást gyakorolni rá és belezsarolni abba, hogy támassza alá azt az előre megfogant fixa ideáját, hogy valami szexuális dolog zajlik Jordan és a sztár között.

Mire alapozta Evan Chandler ezeket a „gyanúit”? Azon verzió szerint amelyet öccse, Ray Chandler leír a könyvében, az All That Glittersben, ezeket a gyanúkat homályos érzésekre és bizonyos események furcsa interpretációira alapozta.

A könyvben Evan igyekszik elhatárolódni attól, hogy tőle erednének ezek a „gyanúk”. Azt állítja, hogy ex-feleségének, June Chandlernek és akkori férjének, David Schwartznak már előtte voltak aggodalmai – hogy azután „elfeledkezzenek” ezekről később, amikor Jackson hírneve, befolyása és pénze állítólag elvakította őket.

A könyv szerint June Chandlernek először 1993 februárjában voltak ilyen aggodalmai, amikor ő és a gyermekei, Jackson és egy másik fiú Neverlandre utazott egy limuzinnal és a másik fiú, aki körülbelül Jordannel volt egykorú, állítólag a sztár ölében ült az első ülésen. Ray Chandler könyve azt állítja, hogy a sztár simogatta és puszilgatta a fiút „a fülén és az arcán lágy, hosszan tartó csókokkal” [1; 16. old.]. Noha Ray Chandler nem adja meg a fiú nevét a könyvben, tudjuk, hogy azon az úton Brett Barnes volt velük.

Jackson 2005-ös tárgyalásán June Chandlert megkérdezte a Vád erről az útról, de ő nem említett semmiféle „lágy, hosszan tartó csókokat” és nem úgy írta le a jelenetet, mint ami nyugtalanító lett volna a számára. Ráadásul azt mondta, hogy Brett Barnes Jackson mellett ült, nem pedig az ölében [2].

Brett Barnest a rendőrség többször kikérdezte 1993-ban gyermekként. 2005-ben felnőttként felmondta az állását Ausztráliában csak hogy az USA-ba utazhasson és Jackson mellett tanúskodhasson a perében. Kategorikusan cáfolta, hogy Jackson valaha is szexuálisan molesztálta volna, vagy bármilyen helytelen módon megérintette volna. Azt mondta, hogy „nagyon dühös” [3] amiért arra célozgatnak egyesek, hogy Jackson molesztálta vagy helytelenül megérintette őt. A tanúk padján személyes jó barátjának nevezte Jacksont, akivel a felnőttként is kapcsolatban állt. „Ő a családunk tagja. Mindig kellemesen elbeszélgetünk és visszaemlékszünk a régi időkre.” [3] Brett Barnes anyja és nővére is tanúvallomást tett Jackson oldalán.

A következő esemény, amelyet Ray Chandler úgy ír le, mint ami aggodalomra adott okot June számára akkor történt, amikor a nő és a gyermekei elkísérték Jacksont Las Vegasba 1993 márciusában, ahol a Mirage Hotelben szálltak meg. June Chandler 2005-ös vallomása szerint egy este Jackson és Jordan elmentek megnézni egy Cirque du Soleil előadást és amikor visszatértek Jackson ragaszkodott ahhoz, hogy Jordan a hálószobájában aludjon. June Chandler szerint, amikor ezt nem engedte, akkor Jackson elkezdett „zokogni, sírni, rázkódni és remegni” [2], mire June megadta magát és hagyta, hogy Jordan először Jackson hálószobájában töltse az éjszakát.

Azonban Jordan saját verziója ezzel a sztorival kapcsolatban ellentmond az anyja 2005-ös vallomásának. Egy interjúban, amelyet a pszichiáter Dr. Richard Gardner készített Jordannel 1993. október 6-án a fiú azt mondta, hogy ő és Jackson megnézték az Ördögűző című horrorfilmet azon az estén és mivel Jordan félt Jackson felajánlotta neki, hogy aludjon a szobájában. Jordan verziója szerint azután az éjszaka után történt, hogy elmondta az anyjának, hogy Jackson szobájában aludt és ekkor történt az állítólagos konfrontáció June és Jackson között – tehát utólag, azután, hogy Jordan Jackson szobájában aludt, nem pedig előtte. [4]

June Chandler keresztkihallgatásából, amelyet Jackson ügyvédje, Thomas Mesereau végzett megtudjuk, hogy ez a párbeszéd Jacksonnal valójában a bizalom körül forgott és úgy tűnt, hogy Jackson azért sírt, mert úgy érezte June nem bízik benne. June azt is elismerte, hogy Jordan volt az, aki Jackson szobájában akart maradni [2]. Akárhogyan is, nem állítottak olyat Chandlerék, hogy ezen az úton bármiféle fizikai kontaktus lett volna Jordan és Jackson között.

Ray Chandler könyvében azt állítja, hogy June csak sokkal később mesélt Evannak az állítólagos limuzin „incidensről” Brett Barnes-szal és „csak nagyon keveset” mesélt az állítólagos Las Vegas-i „incidensről” [1; 18. oldal], így ezek az események nem szolgálhattak Evan gyanakvásának alapjául. (Az All That Glitters szerint eredetileg June Chandler elutasította Evan azon ötletét, hogy Jackson molesztálta Jordant.)

Az All That Glittersben elismerik, hogy Evan féltékeny volt Jacksonra és a barátságra, amely kialakult Jackson és a fia között és arra a tényre is, hogy a fiú, ahelyett, hogy őt látogatta volna meg, jobban szerette a sztárral tölteni a szabadidejét. A könyvben Evan reményét fejezte ki, hogy amint Jackson turnéra indul 1993 augusztusában, a barátság véget ér. Azonban Jackson később meghívta June-t és a gyerekeket a turnéra.

Az All That Glittersben azt állítják, hogy Evan Chandler  személyesen először 1993. május 20-án találkozott Michael Jacksonnal June házában. Evant állítólag meglepte a nagy mennyiségű ajándék, amit Jordan szobájában látott, amit mind a sztár vett a fiúnak. (Megjegyzés: Jackson esetében nem volt ebben semmi szokatlan. A sztár híres volt nagylelkűségéről. Folyton ajándékozott mindenkinek – gyereknek, felnőttnek egyaránt.) A könyv állítása szerint Evant az „nyugtalanította”, hogy a játékok „nem voltak Jordan korának megfelelőek”. Műanyag katonák és más olyan játékok voltak, amelyek Evan szerint kisebb gyerekeknek valók.

„Ej Jord” – mondta Evan – „Cody [Jordan kisöccse] sem játszik már ilyen játékokkal. Mit csinálsz ezekkel?” [1; 25. old.]

A sztori szerint Evan életen át tartó bizalma az ex-feleségében ebben a pillanatban omlott össze és elkezdett kételkedni a szándékaival kapcsolatban a fiukat illetően:

„Amit Jordie szobájában láttam nemcsak azért nyugtalanított, mert annyira nem illettek Jordie korához és személyiségéhez, hanem azért is, mert ösztönösen tudtam, hogy June-nak is tudnia kell, hogy nem illenek hozzá és ezért elnézte ezt. Az volt az első alkalom, hogy valaha kételkedtem a szándékaival kapcsolatban a fiunkat illetően.” [1; 27. old.]

Hogy a kisebb gyerekeknek való játékok miképpen jelentenek hátsó szándékot akár June, akár Jackson részéről, azt nem magyarázza meg a könyv.

Május 21-én Jackson meghívta Evant és a gyerekeket a Century City-ben található lakásába. Az All That Glitters szerint mindössze egy nappal azután, hogy Evant személyesen bemutatták Jacksonnak ő minden átmenet nélkül megkérdezte: „Seggbe baszod a fiamat?” (sic!) [1; 30. old.] Jackson állítólag „kuncogott, mint egy iskoláslány” és azt mondta, hogy sosem használ ilyen szavakat [1; 30 old]. Tartsuk észben, hogy ez Ray Chandler könyvének a leírása és csak az ő verziója áll rendelkezésünkre. Nem tudjuk, hogy ez valóban megtörtént-e (mint oly sok minden a könyvben valószínűleg minimum ki van színezve a történet, de az is lehet, hogy egyáltalán nem történt meg), de ő ezt állítja és még ha az ő verzióját is vesszük alapul, el kell tűnődnünk azon, hogy vajon mi késztette Evant, hogy feltegyen egy ilyen kérdést ilyen durva módon, mindössze egy nappal azután, hogy először találkozott Jacksonnal? Miféle előre megfogant ötlet volt már ekkor a fejében?

Az All That Glitters szerint Jackson a május 22-23-ai hétvégét Evan házában töltötte, ahol állítólag azt mondta Evannak, hogy nem kedveli June-t és hogy Jordannel és Evannal akar élni utóbbi házában. Ray Chandler szerint Evan azt mondta Jacksonnak, hogy ehhez még egy szobát hozzá kellene adni a házhoz és erre Jackson azt mondta neki, hogy akkor adjanak és felajánlotta, hogy kifizeti. Azonban állítólag Evan felesége „Monique” nem volt boldog az ötlettől, így sosem valósult meg. Legalábbis ez Ray Chandler verziója.

Mary A. Fischer 1994-es cikke a GQ magazinban fordítva írja le ezt az eseményt. Fischer szerint Chandler volt az, aki azt javasolta Jacksonnak, hogy költözzön hozzájuk és kérte, hogy vagy fizessen a ház kibővítéséért vagy építsen Evannak egy új házat:

„Források szerint Chandler még azt is javasolta Jacksonnak, hogy bővítse ki a házát, hogy az énekes odaköltözhessen. Miután felhívta az építési hatóságot és kiderült, hogy nem tehetik meg, Chandler tett egy másik javaslatot: Jackson építsen neki egy új házat.” [5]

Ezt a verziót erősíti meg June Chandler vallomása Jackson 2005-ös tárgyalásán, amikor megkérdezték tőle, hogy Evan azt akarta-e, hogy Jackson finanszírozza egy új szárny építését a házához és June erre azt mondta, hogy „igen”:

És emlékszik arra, amikor az ex-férje azt akarta, hogy Michael Jackson finanszírozza egy szárny építését a házához?

Igen.

És az ön tudomása szerint Michael Jackson ezt soha nem tette meg, igaz?

Nem [tette meg]. [2]

Egy másik példája annak, hogy Ray és Evan Chandler verziója miként különbözik másokétól az a sztori ami két könyvben is megjelent: az All That Glittersben, valamint a színésznő Carrie Fisher 2011-es önéletrajzában, a Shockaholicban. Utóbbiban Fisher elárulja, hogy Evan Chandler volt a fogorvosa az 1993-as vádak előtt. Az All That Glittersben azt állítják, hogy Evan annyira aggódott a Jackson és a fia közötti kapcsolat miatt, hogy megkérdezte róla Fisher véleményét, Fisher pedig kikérte mások véleményét is. Azonban a Shockaholicban egy teljesen más képet kapunk Evan Chandler szándékairól és viselkedéséről ahhoz képest, hogy az All That Glittersben mint aggódó apát ábrázolják.

Fisher azt írja, hogy Evan büszkén dicsekedett a barátságról, amely Jackson és a fia között volt, miközben furcsa megjegyzéseket tett:

De emlékeztek arra a fogorvosra, aki beperelte Michaelt a fia molesztálásáért? Igen, az az én fogorvosom volt. Evan Chandler – a sztárok fogorvosa. És ugyanennek a Dr. Chandlernek – jóval a keresetet megelőzően (bár nem feltétlenül mielőtt kigondolta azt) – szüksége volt valakire, akinek eldicsekedhet a fia kibontakozó barátságáról Michael Jacksonnal. (Ez évekkel azelőtt volt, hogy Michaelnek saját gyerekei lettek volna.) És így a „fogorvosom” egyfolytában arról beszélt, hogy a fia mennyire kedveli Michael Jacksont és még fontosabb, hogy Michael Jackson is mennyire kedveli a fiát. És a legnyugtalanítóbb dolog az volt, hogy emlékszem azt mondta: ’Tudod, a fiam nagyon jóképű.’ Nos, megkérdem önöket: melyik apa beszél így a fiáról? Nos, talán némelyik igen, de a) én nem ismerem őket, b) ők valószínűleg nem húzzák fel közben a szemöldöküket és nem néznek szuggesztíven amikor ezt mondják. Az évek során sok büszke apát hallottam azt mondani: „a fiam nagyszerű” vagy „a gyerekem imádni való”, de ez volt az egyetlen alkalom, hogy ezt a kifejezett dicsekvést hallottam: „A fiam [eltérően a legtöbb átlagos fiú utódtól] NAGYON [felkavaró mosoly, felhúzott szemöldökök, talán még egy buja kacsintás is] jóképű [tartsunk szünetet, hogy elgondolkodhassatok és/vagy hányjatok]. Groteszk volt! Ez az ember tudatta velem, hogy egy értékes dolog birtokában van, amiről azt feltételezte, hogy Michael Jackson akarja és hogy ez történetesen a fia. De nem amiatt, aki a fia volt, hanem ami volt: „jóképű”. [6]

Néhány hónappal később, írja Fisher, Evan Chandler bejelentette, hogy be fogja perelni Jacksont amiért egy ágyban aludt a fiával. Fisher megoszt még néhány gondolatot erről a vádról:

„Nos, tényként tudom, hogy amikor ez először elkezdett megtörténni a jó doktor nem látott semmi problémát ebben a furcsaságban! Elnézést, de elég borzongató, hogy hagyta ezt megtörténni és most hirtelen sokkolja a dolog – sokkolja! És tele van morális felháborodással! „El tudod ezt hinni? Azt hiszem Michael talán még a kezét is rátehette a gyerekem privát testrészeire.” Nos, mit is gondolt ez az ember először is? Eleve miért bátorította a fiát, hogy aludjon egy ágyban Michael Jacksonnal?

Azért tette mert tudta, hogy valamikor azt mondhatja majd: „Ó, Istenem! Hirtelen rájöttem, hogy ez a dolog Michael és a fiam között furcsa. Borzasztó. Talán kár is esett a fiamban! És az egyetlen dolog, ami helyrehozhatja ezt a kárt az sok millió dollár! Akkor rendbe jön. És ebből a pénzből semmit nem fogunk venni magunknak! Minden arra fog menni, hogy a fiunk rendbe jöjjön!!!” Ekkor tudtam, hogy másik fogorvost kell találnom. Egyetlen drog sem rejtheti el a tényt, amikor kiráz a hideg.

Az a helyzet, hogy sosem gondoltam, hogy Michael dolga a gyerekekkel szexuális lett volna. Soha. Persze nem volt helyes, de csak mert nem normális az még nem jelenti azt, hogy perverz. Egy felnőtt és egy nem rokon gyerek között, akik időt töltenek együtt nemcsak ez az egy dolog történhet. Még akkor sem, ha ennek a felnőttnek túl sok plasztikai műtétje volt és tetovált sminkje az arcán. És igen, volt vidámparkja, játszótere, mozija, pattogatott kukoricája, cukorkája és elefántja. De egy vonalat húzni ez alá és ebből azt feltételezni, hogy kajánul összedörzsölte a kezeit és ezt egy hatalmas pókhálóként hozta létre, hogy gyerekeket csábítson bele és ejtsen fogságba vele rossz matematika.

[…]

De várj! Ezt figyeld! Mondjuk, hogy ez a „nagyon jóképű fiú” elkezd lógni ezzel a fura kinézetű híres multimilliomossal, akit talán meg lehetne győzni arról, hogy adjon neked 22 millió dollárt, ha megfenyegeted, hogy mindenkinek a világon azt mondod, hogy megérintette a fiad kiskorú, talán még nem teljesen kifejlett micsodáját. Nos, nem tudom te mit tennél. De amikor az én fogorvosomnak választania kellett a becsület és 22 millió dollár között, nem fogod kitalálni mit tett! Így van – a pénzre utazott! De hát csak emberi volt, nem igaz? Mert igazán ki hibáztatná őt? Úgy értem rajtad és rajtam és minden élőn kívül akit érdekelne, ha szétrombolnák a gyereke életét, ki vádolhatná Dr. Chandlert azért, amit tett? (Várok, amíg gondolkodsz.)” [6]

Úgy tűnik, hogy annak ellenére, hogy nem volt bizonyítéka Evan Chandler feltételezte, sőt remélte, hogy a kapcsolat a fia és Jackson között szexuális vagy azzá válik és azt remélte, hogy ezzel magához láncolhatja a sztárt. Ebben a kontextusban világossá válik miért javasolt olyat Jacksonnak, hogy költözzön hozzájuk. Az All That Glitters szerint Evan feltételezte, hogy a fia és Jackson „szeretők” voltak. Ha azon tűnődsz, hogy valakinek hogyan lehetnek ilyen kificamodott elméletei egy feltételezett gyerekmolesztálás természetéről, akkor a későbbiekben majd el kell olvasnod a cikkünket egy újságíróról, Victor Guiterrezről és az ő szerepéről a Michael Jackson elleni vádakban (link később).

A Memorial napi hosszú hétvégén, amely május 28-án kezdődött Jackson még egy hétvégét töltött Evan házában. Az All That Glitters szerint:

„Michael és Jordie elmerültek a saját kis világukban egész nap, mintha Evan nem is létezne.” [1; 45. old.]

és

„Monique megismételte a véleményét, hogy Michael túl sok időt foglal el Jordie életében. De ezúttal tett még egy megfigyelést: „Jordan azt sem tudja, hogy a szobában vagy, Evan. Nem látod mi folyik? Szerelmesek!” Abban a pillanatban, hogy az „sz” betűs szó elhagyta Monique száját Evan úgy hitte igaza van. „Látnom kellett volna” – emlékezett vissza Evan hetekkel később, amikor Jordie úgy sétált be a házba aznap este, hogy szűk fekete nadrágot, fehér zoknit, fekete mokaszínt és fekete fedora kalapot viselt és Michael mögötte pontosan ugyanilyen szerelésben jött be. Vagy amikor beszaladtak a nappaliba együtt vacsora után, becsukták az ajtót maguk mögött és engem egyedül hagytak a történelem házi feladattal. Vagy hogy Michael soha nem hívta Jordie-t a nevén, hanem mindig gyengéd becenevekkel utalt rá, mint Applehead vagy Doo Doo Head.”
”Gondolod, hogy fizikai a kapcsolat?” – kérdezte Evan a feleségét.
”Nem tudom.” – válaszolta Monique. „Lehet, hogy csak egy rajongás. De akármi is, nem jó Jordie-nak.” [1; 45. old.]

Hogy a közös játék, egymás társaságának kedvelése, az idétlen becenevek és az, hogy Jordan úgy öltözött, mint a kedvenc pop sztárja, aki ráadásul a barátja is volt, miként jele szexuális molesztálásnak, azt a könyv sosem magyarázza el. Ami a beceneveket illeti, jól ismert tény, hogy Jackson sok barátját, családtagját így hívta, beleértve az unokaöccseit, unokahúgait, unokatestvéreit és később a saját gyerekeit is.

(Példák:

http://www.youtube.com/watch?v=pUJpN2Vyo58

Jackson Appleheadnek hívja a fiát:

http://www.youtube.com/watch?v=-MC6HFS3N2I

Jackson egy barátja, Dr. William Van Valin is megemlítette ezt a becenevet 2012-es könyvében, amelynek címe Private Conversations in Neverland with Michael Jackson:

„Michael megpróbálta rávenni Parist [a lányát], hogy köszönjön, de ő csak beletemette az arcát az apja pizsamanadrágjának a szárába. Ettől Michael nevetni kezdett egy kicsit és azt mondta: ’Paris, te Applehead.’ Végül miután hallottam ezt a szót jó párszor különböző alkalmakkor a következő néhány hónapban, rájöttem, hogy az „Applehead” Michaelnél kedveskedés volt, amit mindenkire használt, aki bolondozott.” [8])

Az All That Glitters szerint a következő reggelen Evan megkérdezte a fiát, hogy a kapcsolat közte és a sztár között szexuális-e – úgy tűnik éppen olyan durván, ahogy állítólag Jacksont is megkérdezte korábban:

„Egy perc múlva itt vagyok.” – mondta Evan és amikor Jordie megfordult, hogy elmenjen, hozzátette: „Hé Jordie, te és Michael csináljátok?”

„Ez gusztustalan” – reagált Jordie. „Én nem vagyok olyan.”

„Csak vicceltem.”

Evan így magyarázta ezt: „Durva volt, de annyira aggódtam, hogy a pillanat hevében döntöttem, mert úgy gondoltam így egy nem tervezett választ tudok kicsikarni.” Jordie undora nagy megkönnyebbülést jelentett Evan számára.” [1; 46. old.]

A „megkönnyebbülése” ellenére Evan nem adta fel. Az All That Glitters szerint Jackson erős fejfájásra panaszkodott azon a reggelen. (Ezt nem említi a Chandler könyv, de tudjuk a 2013-as AEG perből, hogy Jacksonnak volt egy koponyaműtétje néhány héttel korábban az 1984-es Pepsi reklám forgatásán elszenvedett balesete hosszú távú következményeként.) Evan Aspirint és Tylenolt adott neki, de nem hatottak. Hívta az aneszteziológusát, Mark Torbinert tanácsért, aki átjött és hozott magával Toradolt, amely a Demerol egy nem narkotikus változata. Legalábbis azt állítják Chandlerék, hogy ezt adták be Jacksonnak. A sztorijuk szerint Evan 30 mg-ot fecskendezett Jackson fenekébe, de mivel Jacksonnak még mindig fájdalmai voltak Evan beadott még 30 mg-ot.

(Carrie Fisher a könyvében mind Evan Chandlert, mind az aneszteziológusát úgy ábrázolja, mint két olyan hollywoodi orvost, akik visszaéltek a gyógyszerekkel:

„De térjünk vissza ezekre a különleges gyógyszeres ellátásokra, amiket korábban említettem. Volt ez a fogorvosom akkoriban, Dr. Evan Chandler, aki egy nagyon furcsa karakter volt. Úgy utaltak rá, mint a sztárok fogorvosára! És mint olyan emberre, aki hajlandó szükségtelen fogászati beavatkozásokra, csak a morfin kedvéért. Ez az ember egyike volt azoknak, aki meg tudott szervezni egy ilyen kellemes szolgáltatást. A pácienseinek ajánlott egy mobil aneszteziológust, aki eljött a rendelőbe és kiütött a fogászati kezelés kedvéért. És ha ez még nem lett volna elég dicsőséges, ezt az aneszteziológust könnyen és pénzügyileg meg lehetett győzni arról, hogy eljöjjön az otthonodba és adjon be neked morfint később luxus fájdalomcsillapítóként. És kinyújtottam a karom, odanyújtottam a vénám és azt mondtam ennek az embernek: ’Küldj el, de ne küldj el az út végéig!’” [6])

Akármit is adott be Evan és Torbiner Jacksonnak, azt állítják, hogy azután a sztár olyan tüneteket produkált, mintha be lett volna rúgva: „furcsán viselkedett, összefüggéstelenül és érthetetlenül beszélt” [1; 47. old.] Ray Chandler könyve szerint egy idő után a sztár tudata elkezdett kitisztulni és már valamennyire koherensen beszélt, de még mindig gátlásoktól mentes állapotban volt. Ekkor Evan úgy döntött, hogy kihasználja ezt a helyzetet és elkezdett kérdéseket feltenni neki a szexualitásáról, hogy meleg-e. Jackson azt válaszolta, hogy nem az. A könyv szerint Jackson nem érezte jól magát és egész nap ágyban maradt. Azon állítás ellenére, miszerint Evan azt gyanította Jackson molesztálja Jordie-t, a begyógyszerezett sztárt a két fia hálószobájában helyezte el aludni.

Ray Chandler állítása szerint Evan háromszor nézett rá a sztárra azon az éjszakán. Azt állítja, hogy a harmadik alkalommal Jordan bemászott Jackson ágyába (nem fordítva) és „egymásnak simulva” aludtak „miközben Michael karja szorosan a fiú köré fonódott és a keze a fiú ágyékán nyugodott a takaró felett” [1; 48. old.]. A könyv kijelenti, hogy mindketten teljesen fel voltak öltözve, de Ray Chandler szerint ez a jelenet megerősítette Evan „gyanúit”.

Nem tudjuk, hogy ebből igaz-e bármi. Ez csupán Evan Chandler sztorija Ray Chandler elbeszélésében és csak az ő szava áll rendelkezésünkre, így lehet féligazság, kitekert „igazság”, eltúlzott „igazság” vagy akár teljes kitaláció is. A Ray Chandler könyvében leírt történet szerint miután Evan tanúja volt ennek a jelenetnek, amely állítólag mélyen nyugtalanította őt, nem tett semmit. Nem keltette fel Jacksont vagy Jordant, hogy megkérdezze őket és a következő reggelen sem tette. Állítólag csak kisétált a szobából és megtartotta a sztorit magának.

Akármit is látott vagy nem látott Evan a valóságban, úgy tűnik, hogy magát sem tudta meggyőzni róla, mert rögtön ezen állítólagos jelenet leírása után ezt olvassuk az All That Glittersben:

„Még ha nem is volt szex, Jordie személyisége komolyan megváltozott. Amint napról napra Michael kisméretű klónjává vált, egyre inkább visszahúzódott a családjától és a barátaitól.” [1; 49. old.]

Június 9-én, Evan másik fiának, Cody-nak az óvodai ballagásán (a fiúnak nem ez az igazi neve – azt identitása védelme miatt változtatták meg a könyvben) Evan megkérdezte Jordant, hogy mit tenne, ha megkérné, hogy ne menjen turnéra Jacksonnal mire a fiú ezt válaszolta: „Akkor is elmennék.” [1; 53. old]. Amikor Jordan megkérte, hogy mondjon egy jó okot arra, hogy miért ne menjen, ezt a párbeszédet idézi a könyv:

„Mi lenne, ha azt mondanám, hogy öt év múlva meghalhatsz, ha elmész a turnéra?”

Jordie értetlenül nézett: „Nos, természetesen nem akarok meghalni. De miért halnék meg?”

„Mert ti srácok hazudtatok nekem!” – tört ki Evanból. „És tudod, hogy mennyire utálom a hazugokat. Nem fogsz elmenni a turnéra. Most menjünk, hazaviszlek.”

[…]

„Hála Istennek nem kérdezte meg, hogy miről hazudtak.” – emlékezett vissza később Evan. „Nem tudom mit mondtam volna azon kívül, hogy Michael hazudott a fogorvosáról.*” [1; 53-54. old.]

(* Az All That Glitters azt állítja, hogy Evan azt feltételezte, hogy Jackson hazudott neki, amikor azt mondta, hogy nem páciense egy bizonyos fogorvosnak, akinek AIDS-e volt.)

Amint a fenti idézetben is, a könyvben Evan állandóan hazugsággal vádol másokat, míg csaknem ugyanazzal a levegővétellel elismer olyan hazugságokat, amiket ő mondott Jordannek és másoknak.

A könyv állítása szerint apák napján (június 20) Jordan nem volt hajlandó felhívni az apját, amikor pedig Evan hívta fel, nem volt hajlandó beszélni vele: „Nem akar beszélni veled,” – mondta [June Chandler] – „És én nem fogok közbeavatkozni.” [1; 59. old.] Amikor a fiú még napokkal később sem volt hajlandó beszélni vele a telefonon, akkor Evan megfenyegette az ex-feleségét és a fiát: „Hadd mondjak valamit, June. Jobb ha felhív és minél hamarabb, különben mind nagyon megbánjátok. Ismertek. Elegem van!” [1; 59. old.]

Azt az apák napját felidézték June Chandler 2005-ös vallomásában is, azonban míg Evan azt állította, hogy Jordan nem beszélt vele apák napján, sem napokkal később, amikor ismét felhívta és hogy June nem volt hajlandó közvetíteni apa és fia között, addig June a vallomásában azt állította, hogy noha Jordan eredetileg nem akart beszélni az apjával, végül mégis beszélt vele apák napján annak eredményeként, hogy June elbeszélgetett vele róla [2].

Bármely verzió is legyen igaz az apák napjáról, az All That Glitters szerint Evan ezt a fenyegető üzenetet hagyta June üzenetrögzítőjén július 7-én:

„Szerda van, július 7. June, gondoskodj arról, hogy lejátszod ezt az üzenetet Michaelnek és Jordie-nak. Mindhárman felelősek vagytok azért ami folyik. Senki sem semleges fél. Mivel Jordie újra és újra elutasította, hogy visszahívjon ez az utolsó önkéntes kísérletem arra, hogy kommunikáljunk. A házadban leszek San Lorenzóban pénteken, július 9-én, reggel 8:30-kor. Erre a szavamat adom. Nincs semmi fontosabb bármelyikőtök számára, mint hogy ott legyetek ezen a találkozón.” [1; 62. old.]

Ray Chandler könyve szerint azt a tényt, hogy Jordan nem volt hajlandó beszélni vele Evan Jackson a fiúra gyakorolt hatásának tulajdonította – mintha Evan mániája, fenyegetőzése, dühkitörései és furcsa szexuális célozgatásai és kérdései nem lettek volna elegendők ahhoz, hogy elidegenítsen egy gyereket.

Hogy segítsenek a kapcsolatuk javításában július 11-én Jordant elküldték az apjához egy hétre.

Július 14-én Evan és az ügyvédje, Barry Rothman felvették a kapcsolatot a pszichiáterrel, Dr. Mathis Abramsszal és előadták neki a sztorit a saját verziójukban, majd kikérték a véleményét. Anélkül, hogy találkozott volna akár a gyerekkel, akár a vádlottal, pusztán Evan verziója alapján, július 16-án Dr. Abrams küldött egy kétoldalas levelet Rothmannak, amelyben azt írta, hogy „ésszerű gyanú létezhet arra, hogy szexuális molesztálás történhetett” [7]. Evan a későbbiekben ezt a levelet használta fel eszközként „tárgyalásai” során ex-feleségével June-nal és Michael Jacksonnal.

A hét végén, július 16-án Evan nem volt hajlandó a fiút visszavinni az anyjához és állandó nyomás alá helyezte, hogy támassza alá azt az előre megrögzött fixa ideáját, hogy Jackson molesztálta. Annak részletei, hogy Jordant hogyan fenyegette az apja bele az állítólagos „vallomásba” ebben egy későbbi cikkben lesznek olvashatók (link később).

Az All That Glitters szerint július 20-án Barry Rothman találkozott June Chandlerrel és akkori férjével, David Schwartz-cal az ügyvéd irodájában. Megmutatta nekik az Abrams levelet és követelte tőlük, hogy írjanak alá egy dokumentumot, amelyben June átadná Jordan felügyeleti jogát Evannak. June nem volt hajlandó aláírni és Ray Chandler szerint Evan tartott attól, hogy talán láthatták Dr. Abrams nevét és címét a levélen, felvehetik vele a kapcsolatot és elmondhatják neki az ő álláspontjukat:

„Evan ötlete volt kitakarni a pszichiáter nevét, címét és telefonszámát. Attól tartott, hogy Dave és June felvehetik a kapcsolatot Dr. Abramsszal és egy más történetet mondhatnak el neki, mely esetben Evan arra kényszerült volna, hogy bevonja Jordant, hogy megerősítse az ő oldalát. Ez pedig ahhoz vezetne, hogy jelenteni kellene a hatóságoknak, ami mindenki számára katasztrófa lenne.
Dave elvitte Dr. Abrams jelentésének a hírét Pellicanónak [Jackson ügyvédjének, Bert Fieldsnek a magánnyomozója].” [1; 98. old.]

Ezen a találkozón nem említették Jordan állítólagos július 16-i „vallomását”, a tárgyalások kizárólag Dr. Abrams levele körül forogtak. Az All That Glittersben azt állítják, hogy Evan nem akarta eljátszani a fiú bizalmát azzal, hogy elmeséli másoknak is a „vallomását”. A könyv szerint augusztus 11-én June-nak még mindig nem mondták el Jordan állítólagos „vallomását”, noha Evant úgy jellemzi a könyv mint aki kétségbeesetten próbálja meggyőzni June-t arról, hogy a fiukat molesztálták. A magyarázat a könyvben ismét az, hogy Evan nem akarta eljátszani a fiú bizalmát. Evant így idézi a könyv: „’Nem kellett volna, hogy számítson’ – hitte Evan – ’Én vagyok az apja és ha én azt mondom [June-nak], hogy a gyerekünket molesztálták annak elégnek kellene lennie.’” [1; 112. old.]

Források:

[1] Raymond Chandler – All That Glitters: The Crime and the Cover-Up (Windsong Press Ltd, September 2004)

[2] June Chandler’s testimony at Michael Jackson’s 2005 trial (April 11, 2005)

[3] Brett Barnes’ testimony at Michael Jackson’s 2005 trial (May 5, 2005)

[4] Dr. Richard Gardner’s interview with Jordan Chandler as leaked in February 2003
j-chandler-gardner-interview

[5] Mary A. Fischer: Was Michael Jackson Framed? (GQ, October 1994)
http://www.buttonmonkey.com/misc/maryfischer.html

[6] Carrie Fisher – Shockaholic (Simon & Schuster, November 2011)

[7] Letter sent to Barry Rothman by Dr. Mathis Abrams on July 16, 1993. Also qouted in All That Glitters [1].

[8] William Van Valin II – Private Conversations in Neverland with Michael Jackson (p. 9) (CreateSpace Independent Publishing Platform, December 20, 2012)

Kategória: Az 1993-as ügy
Címke: , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

6 hozzászólás a(z) Evan Chandler „gyanúi” bejegyzéshez

 1. Reakcióm illetve kérdések. :
  – Miért folytatott bensőséges viszonyt hétköznapi emberekkel? Furcsa az ott tartózkodása a családnál.
  – Miért kell egy érett férfinak gyermekekkel huzamosabb időt tölteni.?
  – miért nem voltak ilyenkor testőrök vele?
  – Hol volt a saját orvosa és miért engedte hogy bármit is beadjanak neki?
  – Mi volt ez a szoros kapcsolat M és Jordan között? A gyerek részéről érthető a rajongás…viszont M -nal határt kellett volna húzni.

  EZEK CSAK AZ OLVASÁS ALATT JÖTT GONDOLATAIM. NEM MÁS!

 2. Visszajelzés: Chandlerék vádjai |

 3. Visszajelzés: Chandlerék pénzügyi követelései |

 4. Visszajelzés: Hogyan alakultak ki Chandlerék vádjai? |

 5. Visszajelzés: Hogyan alakultak ki Chandlerék vádjai? |

 6. Visszajelzés: Titokban felvett telefonbeszélgetések Evan Chandler és David Schwartz között 1993. július 8-án |

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s