Sodium Amytal használata?

A GQ magazinban 1994 októberében megjelent cikkében Mary A. Fischer azt írja, hogy amikor Jordant elaltatták az apja rendelőjében 1993. július 16-án, állítólag a sokat vitatott Sodum Amytal drogot adták be neki, amely a tanulmányok szerint szuggerálhatóvá teheti az emberi elmét. Fischer azt írta, hogy a Sodium Amytal használatával hamis emlékeket plántálhattak Jordan agyába.

Azonban Anthony Pellicano (Jackson magánnyomozója) szerint két héttel később, 1993. augusztus 4-én (azon a napon, amelyen Chandlerék megfogalmazták 20 millió dolláros követelésüket Michael Jacksonnal szemben [részletek egy későbbi cikkben]), miközben Evan részleteket olvasott fel Dr. Mathis Abrams leveléből Jacksonnak és az embereinek, amikor a gyerekmolesztálásról szóló részhez ért „a fiú – mondja Pellicano – lehorgasztotta a fejét és aztán meglepett arckifejezéssel nézett fel Jacksonra, mintha azt mondaná: „én nem mondtam ilyet” [1].

Jordan nagybátyja, Ray Chandler maga is ezt a védekezést használja a Sodium Amytal sztori ellen egy cikkben, amelyet a ma már nem működő weboldalára írt 2005-ben:

„Ironikus módon a legjobban Anthony Pellicano cáfolja meg Fischer drog tündérmeséjét. 1993 decemberében az alábbiak szerint jellemezte Jordie viselkedését augusztus 4-én a Westwood Marquis-ban tartott találkozón:

“Az apa elkezdte olvasni a pszichiáter levelét, amely idézte azokat a büntető törvénykönyvi hivatkozásokat, amelyek a gyermekmolesztálásra vonatkoztak. ‘Jordie lehorgasztotta a fejét,’ [mondta Pellicano] ‘majd felemelte a fejét és ránézett Michaelre mintha ezt mondaná: ’Én nem mondtam ilyet.’”

Pellicano szerint mindössze két héttel Jordie állítólagos agymosása után Jordie egyáltalán nem volt agymosott! Zavarban volt és bűntudata volt az apja által megfogalmazott vádak miatt.” [2]

„Ironikus módon” ezzel a védekezéssel a Sodium Amytal sztori ellen Chandler elismeri Pellicano beszámolójának a hitelességét. Hiszen ha Chandler Pellicano beszámolóját hozza fel védekezésül a Sodium Amytal állítás ellen, akkor logikusan ez azt jelenti, hogy hitelesnek ismeri azt el. Pellicano beszámolója alátámasztja azt a teóriát miszerint Jordan memóriáját nem manipulálták. (Értsd: nem plántálták el benne molesztálás hamis emlékeit, hiszen Jordan augusztus 4-én tisztában volt azzal, hogy nem történt molesztálás.)

Jackson 2005-ös ügyvédje, Thomas Mesereau azt mondta, hogy voltak tanúi, akik ha Jordan vallomást tett volna Jackson ellen a 2005-ös perben, elmondták volna az esküdtszéknek, hogy Jordan privát bevallotta nekik, hogy Jackson sosem molesztálta. Ha ez igaz, akkor ez is azt támogatja, hogy Jordan memóriáját nem manipulálták, hanem végig tisztában volt vele, hogy a vádjai hazugságok.

Ray Chandler a könyvében és a cikkében is elismeri, hogy Jordant elaltatták július 16-án egy kisebb fogászati beavatkozáshoz (kihúzni egy tejfogát), de azt cáfolja, hogy Sodium Amytalt használtak volna. 2005-ös cikkében Ray Chandler spekulatív módon megpróbálja Jackson táborának tulajdonítani a Sodium Amytal sztori eredetét, de Fischer idézi a sztori forrásait és ezek közül egyik sem tartozott a Jackson táborba.

Az egyik forrása egy „hírolvasó a KCBS-TV-nél”. Ray Chandler 2005-ös cikkéből tudjuk, hogy ez a hírolvasó Harvey Levin volt (aki azóta a TMZ pletyka weboldal alapítója). Fischer ezt írta 1994-ben:

„Egy hírolvasó a Los Angeles-i KCBS-TV-nél ebben az évben [1994] május 3-án jelentette, hogy Chandler ezt a drogot alkalmazta a fián, de a fogorvos azt állította, hogy csak azért tette, hogy kihúzza a fia fogát és amikor a drog hatása alatt volt, a fiú előjött a vádjaival.” [1]

A megfogalmazásból („a fogorvos azt állította” és annak hangsúlyozása, hogy „hogy csak azért tette, hogy kihúzza a fia fogát”) úgy tűnik, hogy Levin információjának maga Evan Chandler volt a forrása vagy valaki az ő oldaláról, de Ray Chandler tagadja ezt a cikkében. Mary Fischer maga megkérdezte erről Mark Torbinert, Evan aneszteziológusát, azt a személyt, aki állítólag elaltatta Jordant és ő kétértelműen válaszolt: „Ha használtam, akkor csakis fogászati célból.” [1] Ray Chandler 2005-ben sem tudott egyértelmű cáfolatot kicsikarni Torbinerből. Cikke lábjegyzetében ezt írja:

„Fischer azt állította, hogy beszélt Torbinerrel és hogy azt mondta neki, hogy „ha használtam [a drogot], csakis fogászati célból.” Dr. Torbiner nem válaszolt az érdeklődésemre, hogy mit mondott Fischernek, ha mondott neki valamit. Az ügyvédje kijelentette, hogy Torbinert köti az orvosi titoktartás és nem beszélhet az ügyről a páciense írásos beleegyezése nélkül.” [2]

Nem tudjuk ki volt Levin forrása, de azt tudjuk, hogy Fischer forrása, Mark Torbiner a Chandler tábor tagja, nem a Jackson táboré. Noha nem állította közvetlenül, hogy használt Sodium Amytalt Jordanen, de kétértelműen fogalmazott a dologgal kapcsolatban.

1994 tavaszán, amikor ez a sztori először megjelent Harvey Levinen keresztül, zajlott egy nagy nyilvánosságot kapó gyerekmolesztálási ügy, amelyről az amerikai média részletesen beszámolt. Az ügy főszereplője a Sodium Amytal volt. Abban az ügyben egy 23 éves nő, Holly Ramona azzal vádolta az apját, hogy megerőszakolta, amikor gyerek volt. Azonban az apa viszont beperelte Holly terapeutáját azért mert hamis emlékeket ültetett az agyába hipnózissal és a Sodium Amytal használatával. A per során bebizonyosodott, hogy a drog megbízhatatlan. [3]

Abban az időben a Vád a Jackson ügyben még mindig szerette volna elérni, hogy Chandlerék tegyenek vallomást Jackson ellen a büntetőperben. A Los Angeles-i kerületi ügyész, Gil Garcetti azt mondta közvetlenül Chandlerék peren kívüli megállapodását követően 1994 januárjában:

„A büntetőeljárás folytatódik az énekes Michael Jackson ellen és nem befolyásolja a polgári perben kötött peren kívüli megállapodásról szóló bejelentés.” – mondta Garcetti. „A kerületi ügyész irodája a szavát veszi Mr. [Larry] Feldmannak [Chandlerék polgári peres ügyvédje], miszerint az állítólagos áldozatnak engedélyezik, hogy vallomást tegyen és hogy nem volt olyan megállapodás a polgári ügy során, amely befolyásolná az együttműködésüket a nyomozóhatósággal.” [4]

Az az állítás, hogy Sodium Amytalt használtak Jordanen jó módszer lehetett Chandleréknek arra, hogy alkalmatlanná tegyék a tanúzásra, azt állítsák, hogy az emlékei megbízhatatlanok és ezzel lerázzák magukról a nyomozóhatóságot. Ne feledjük, hogy Chandleréknek már megvolt a pénzük a peren kívüli megállapodásból és sosem akartak büntetőperben tanúskodni [ennek részleteiről A peren kívüli megállapodásról szóló cikkünkben olvashatsz majd].

Azonban az, hogy használtak-e Sodium Amytalt vagy sem egyáltalán nem lényegi kérdés ebben az ügyben. Amint olvasható ebben a cikkben Chandlerék verziója arról, hogy Jordan hogyan állít elő a vádjaival önmagában problematikus, anélkül is, hogy bevezetnénk a Sodium Amytalt a történetbe.

Források:

[1] Mary A. Fischer: Was Michael Jackson Framed? (GQ, October 1994)
http://www.buttonmonkey.com/misc/maryfischer.html

[2] Raymond Chandler’s article on his now defunct website (Allthatglittersbook.com, Atgbook.com, Atgbook.net, January-February, 2005)
http://web.archive.org/web/20050208010747/atgbook.net/GQFinal.html

[3] Dennis Dutton: A Family Torn Asunder (July 20, 1997)
http://www.napanet.net/~moiraj/santafe.html

[4] Jackson Settles Abuse Suit but Insists He Is Innocent : Courts: Singer will reportedly pay $15 million to $24 million to teen-ager. Criminal investigation will proceed. (Los Angeles Times, January 26, 1994)
http://articles.latimes.com/1994-01-26/news/mn-15478_1_michael-jackson

Kategória: Az 1993-as ügy
Címke: , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

4 hozzászólás a(z) Sodium Amytal használata? bejegyzéshez

 1. Visszajelzés: Chandlerék pénzügyi követelései |

 2. missing szerint:

  Szia!

  I’m sorry for writting you in English, but unfortunately I don’t speek Hungarian. I hope that you can understand me nevertheless.

  I have read some articles on your English blog about the allegations against MJ and I would like to thank you for your great work. This is really an outstanding page. I can’t leave a massage there, so I’m trying to contact you in this way.

  I would like to ask whether I may translate some of the articles for German-speaking fanpages – referring to your blog of course. It would be a great pleasure for me because it is so important to spread the truth about the allegations.

  Szívélyes üdvözlet ból Ausztria

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s