A fotóművész leleplezi a média hazugságait Michael Jacksonról!

Hét évvel a halála után Michael Jackson még mindig akkora szálka a bulvármédia szemében, hogy halála évfordulójának a hetében egy helyenként szervezettnek tűnő egész hetes lejárató kampányt indítottak ellene. Az olyan bulvárlapok, mint a Radar Online vagy a Daily Mail a hét minden napján közöltek valami az énekest lejárató, mocskoló cikket, amelyek nagy része hazugság volt. Sajnos ez a többi médiumot nem zavarta abban, hogy átvegyék ezen bulvárlapok állításait és tényként hivatkozzanak rájuk. Ezzel a témával már foglalkoztam a heti bejegyzéseimben.

Most egy olyan információt osztok meg, amely újabb bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a bulvármédia semmilyen hazugságtól vagy manipulációtól nem riad vissza, ha Michael Jackson lejáratása a cél (és sajnos, jogilag nem is lehet ez ellen semmit tenni, mivel halott embert nem védenek az amerikai törvények a rágalmazás ellen).

A média lejárató kampánya során azt állította, hogy olyan “korábban sosem látott” rendőrségi dokumentumok kerültek elő, amelyek arról szólnak, hogy gyerekpornót és mindenféle egyéb gyerekeket ábrázoló perverz képeket találtak Michael Jacksonnál a 2003-as neverlandi házkutatás során. Nos, ezt azóta már az ügyben eljáró ügyész is megcáfolta, de ez nem zavarja a bulvármédiát abban, hogy továbbra is terjessze ezt a hazugságot (a Daily Mail például egy tegnapi cikkében is megismételte a hazugságot, hogy gyerekpornót találtak MJ-nél).

Sajnos jellemző, hogy míg egy szenzációhajhász állítás futótűzként terjed el, addig a cáfolata már nagyon kevés emberhez jut el (és valahogy a média sem terjeszti azt már akkora elánnal…), így mindig egy kicsit szélmalomharcnak tűnik a küzdelem a rágalmak ellen, de azért nem adjuk fel az igazság hirdetését.

A legújabb fejlemény megint jól bizonyítja, hogy a média tudatosan ferdíti el és manipulálja a tényeket Michael Jacksonról. Jelentkezett ugyanis egy fotós, akinek az egyik képéről azt állította a Radar Online korábban, hogy megtalálták MJ otthonában. A fotót külön kiemelték a cikkükben mint egy prominens példáját annak, hogy miféle “perverz” dolgokat találtak az énekesnél:

“Egy Room to Play című könyvben van egy mélyen zavaró fotó a meggyilkolt gyerek szépségkirálynő Jon Benet Ramsay egy hasonmásáról, aki egy kötelet tesz a nyaka köré.” – fedte fel a bennfentes.”

A fotó a Radar Online tálalásában:

Jonathan HobinAz eredeti kép:

Jonathan Hobin2

Nos, bár a Room to Play című könyvet (amelynek fotósa Simen Johan) tényleg megtalálták MJ otthonában (és nincs is vele semmi gond – egy szürrealista művészeti fotóalbumról beszélünk, amiről korábban itt írtam), azonban a Radar Online nem írt igazat, amikor azt írta, hogy ez a fotó abból a könyvből van. Jelentkezett ugyanis a fotós, aki ezt a fenti képet készítette és elmondta, hogy a fotó még csak nem is létezett (de valószínűleg még a rajta látható kislány sem) Jackson 2003-as házkutatásának idején, így lehetetlen, hogy megtalálták volna MJ otthonában. Másrészt azt is kikérte magának, hogy a művészetét valamiféle perverz dolognak próbálják a bulvárlapok beállítani.

A művész, Jonathan Hobin, aki az ottawai Fotóművészeti Iskola kreatív igazgatója, ezt nyilatkozta az All In A Day című programnak:

“Elkezdtem SMS-eket és e-maileket kapni hajnali háromkor a minap… először izgalmas volt, hogy Michael Jackson a rajongóm volt, annak ellenére, hogy a képet (állítólag) a szex barlangjában találták meg.

De az az igazság, hogy azonnal tudtam, hogy valójában ez megcáfolja a nap sztoriját Michael Jacksonról, mivel a tény az, hogy ez a gyerek akkor még valószínűleg meg sem született… a házkutatás előtt.”

Hobin elmondta, hogy 2008-ban készítette a képet és először 2010-ben, tehát egy évvel Jackson halála után, jelentette meg nyilvánosan.

“Eleinte csak csalódott voltam amiatt, hogy a média nem végzett megfelelő kutatómunkát, de azután amiatt is, hogy a munkámat kiragadták a kontextusából. Az egész sorozatnak az a célja, hogy azokról a szörnyű, zavaró dolgokról beszéljünk, amiket a gyerekek nap, mint nap látnak, erre ők kiragadják a kontextusából, hogy egy éppen ilyen dolognak állítsák be. Megvoltak a magam kritikusai, akik ilyennek nevezték a képeimet a múltban, de meg kell érteni, hogy a kontextus minden… Ha a kontextusában nézzük, annak, ami a szándék mögötte, akkor sok ember erőteljesnek és gondolatébresztőnek tartja ezt a munkát. Az emberek manipulálják a művészet kontextusát a saját sötét céljaikra, de végeredményben itt gyenge újságírásról van szó és annak az izgalmáról, hogy egy olyan drámát kreáljanak, ami nem létezik.”

Hobin szeretné, ha a rendőrség nyilatkozatot adna ki, amiben tisztázzák, hogy valaki manipulálta a korábban létező rendőrségi nyomozati anyagot. (A Santa Barbara-i rendőrség már tett egy olyan nyilatkozatot a héten, amiben közlik, hogy a Radar Online által feltöltött anyag nem felel meg az általuk írottnak – ahhoz utólag hozzátettek bizonyos dolgokat, amelyek úgy tűnik az Internetről vagy egyéb ismeretlen forrásokból származnak.)

“Szeretném, ha mihamarabb beszélnének… a Vanity Fair-től a Daily Mail-ig, mindenki úgy beszél erről, mint ami tényleg igaz és bizonyos mértékig megkérdőjelezem, hogy nincs-e valami szándékosság abban, hogy hagyják, hogy ez a diskurzus folytatódjon, amikor azonnal le is állíthatnák.”

Forrás: http://www.cbc.ca/news/canada/ottawa/ottawa-artist-photo-michael-jackson-1.3651598

Naná, hogy szándékos hogy nem állítják le! De ennek célpontja nem Hobin igazából, hanem Michael Jackson.

A Radar Online annyit tett, hogy suttyomban módosította az eredetileg megjelentetett PDF dokumentumát és kivette belőle az általuk (vagy a forrásuk által) hozzáadott fotókat, összesen 27 oldalt, köztük Hobin képét. Viszont semmiféle nyilvános elismerést vagy bocsánatkérést nem láthattunk tőlük, nyilván azért, hogy az ne vonja az emberek figyelmét arra a tényre, hogy az egész sztori ilyen és ehhez hasonló hazugságokon és manipuláción alapul.

A Radar Online és a Daily Mail továbbra is agresszíven támadja Jacksont halála évfordulójának a hetében hazug, szenzációhajhász sztorikkal, a többi bulvárlap – és sajnos nemcsak bulvárlap – meg előszeretettel veszi át a sztorijaikat, hiszen mindent a klikkekért. Itt tart ma az újságíró “szakma”.

Kategória: Média
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

9 hozzászólás a(z) A fotóművész leleplezi a média hazugságait Michael Jacksonról! bejegyzéshez

 1. Visszajelzés: Újabb média manipuláció leleplezése a Michael Jackson elleni lejárató kampányban |

 2. Libertiny MariA szerint:

  Ennel mar nincs lejjebb az emberi ill. A media aljassaganal, meg ha 1% – nyi igazsag is lenne benne 7 evvel halalanak evfordulojan meg mindig ebbol penzt csinalni elkepesztoen undorito!!!

 3. Gollam szerint:

  Az jutott eszembe, ha egy közeli hozzátartozóm halálának az évfordulóját hasonló módon “ünnepelné” meg a sajtó, mit tennék? Vagy ezt a sok idióta rágalmazót támadná így valaki, hogy reagálnának? Tudomásul vennék? Legyintenének rá? Nem hinném. Sarokba kellene őket valahogy szorítani.

 4. P.Y.T szerint:

  Már az első ilyen cikkbe való belefutás után láttam,hogy az egész alaptalan,úgyhogy köszönöm,hogy Te még jobban tisztáztad az egészet.Illetve lenne egy-két észrevételem,ami talán lényegtelen,talán hasznos: tettek be sok helyen képeket egy titkos szobáról,csak az a probléma ezzel a titkos szobával,hogy MJ fényképezkedett is ott,ugyanabban a szobában.Hát milyen titkos szobáról is beszélünk ezek után?!Kétlem,hogy egyáltalán Neverlanden lett volna ez a helyiség,inkább valami boltnak/csecsebecse raktárnak nézett ki,de semmiképpen sem egy titkos szobának.És egyáltalán nem értem ezt az összefüggést vagy csak én vagyok lemaradva: de milyen perverz dolog van egy csecsebecsékkel telerakott szobában?(még ha tegyük fel ez Neverlanden is volt) Az átlag embernek is annyi kacat összegyűlik,hát még akkor olyan vkinek mint MJ,aki mennyi mindent kapott rajongoktól stb.Egyáltalán nem tudom,ebből mit akart a média kihozni.Másik:leközöltek egy olyan cikket,amiben a fekete-fehér képen,és az intim részek kitakarásával úgy tűnik,mintha egy csapat férfi állna ott meztelenül…Közben meg az eredeti képen,színesben,kiderül hogy mindegyik férfin tornadressz van…Erről is ennyit,hogy mikre nem képesek és milyen módszerekkel manipulálnak…Az egész,amit művelnek,elszomorító.Számomra,mint olyan rajongónak,aki az ügyet átböngészte,persze hogy egyszerű kiszűrni a hülyeségeket…De sok más embernek,akik nem igazán tudnak sok mindent MJ-ről vajon mi jöhet le?!Persze,hogy semmi pozitív.A média már ezzel is telibe talált…Bánt,hogy sok,amúgy nyitott ember,a médiának köszönhetően talán sose fogja megismerni azt az MJ-t,akit mi ismerünk és szeretünk…

 5. MorningGlow szerint:

  De a fotósok perelhetnék az újságot.
  Egyébként nem lehetne azt, hogy az Estate perel? Igaz, halott ember, de
  azzal az indokkal, hogy hazugságok, mocskolódások miatt csökken az eladás, vagy vmi ilyesmi.
  Ezen kívül ott vannak a gyerekei, akik mit kell elszenvedniük ezek miatt.

  • jacksonaktak szerint:

   Hát igen, de az Estate nem mutat valami nagy hajlandóságot arra, hogy egyáltalán foglalkozzon ezzel, ugye a rajongóknak is azt üzenték, hogy hagyják figyelmen kívül. Felmarkolni a lóvét azt tudják, de ha tenni kell valamit MJ-ért akkor iszonyúan passzívak.

  • Libertiny MariA szerint:

   Hat igen a gyerekek, mit szamit ezeknek, de a legbolcsebb amit tehet az egesz csalad ha fel sem figyel ill. “Nem veszi fel a kesztyut”! Barmennyire fajo, felul kell emelkedni ezeken a penzhajhasz gazembereken!!!!!!

 6. Visszajelzés: A fotóművész leleplezi a média hazugságait Michael Jacksonról! | Michael Jackson Zene Blog

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s