Újabb média manipuláció leleplezése a Michael Jackson elleni lejárató kampányban

Az elmúlt napok cikksorozatát folytatnám azokról a hazugságokról, manipulatív cikkekről, amik a múlt héten a Radar Online nevű internetes szennylaptól indultak, majd végigsöpörtek a világon – de úgy, hogy azt még magukat komolynak tartó portálok, lapok is teljesen kritikátlanul és ellenőrizetlenül átvették és leközölték. Az előző cikkeket nem ismétlem meg, azokat lentebb sorra el lehet olvasni, hogy azok is képet kapjanak róla, akik az eddigieket nem olvasták.

Azt már korábban leírtam, hogy a Radar Online gyakorlatilag meghamisította a rendőrség 2003-as jelentését a Michael Jacksonnál történt házkutatásról. Hozzáadtak olyan anyagokat, amelyek az eredeti anyagban nem voltak benne – ezt a Santa Barbara-i rendőrség egy képviselőjének múlt heti nyilatkozata is megerősítette. Az egyik ilyen hozzáadásról ebben a cikkben írtam, de ennél van több is, amikről pedig itt fogok írni a Vindicate MJ blog jóvoltából, amely felfedezte, hogy honnan is származnak valójában ezek a hozzáadott anyagok.

A Radar Online (és aztán annak nyomán a Daily Mail, meg az összes többi szennylap), azt állította, hogy az alábbi fotók a Michael Jackson birtokában megtalált The Fourth Sex: Adolescent Extremes című könyvből származnak (a kitakart részek nemi szervek).

radar-online-fake-about-fourth-sex-2fake-from-radar-online-2cAz utóbbi, teljesen kitakart képről azt írta a Daily Mail, hogy az annyira elborzasztó, hogy kénytelenek voltak az egészet kitakarni.

Nos, az állítás nem igaz. A The Fourth Sex: The Adolescent Extremes című könyv (amelyet valóban megtaláltak MJ-nél) nem tartalmazza a fenti fotókat. Akkor mégis honnan szedhette a média, hogy igen?

Onnan, hogy aki összeállította a Radar Online dokumentumát az úgy tűnik egyszerűen Google-ben rákeresett ezekre a könyv címekre és aztán szépen bepakolta a PDF-be akármit talált (de főleg a leginkább durvának kinéző képeket) – még akkor is, ha a talált képek valójában nem is abban a könyvben vannak.

Konkrétan. A fotók nagy többsége ebből a cikkből származik: http://www.itsnicethat.com/articles/isabella-burley

Ebben a 2014-es cikkben a Dazed & Confused című művészeti magazin főszerkesztője, Isabella Burley beszél öt kedvenc könyvéről. Amikor valaki rákeres a képek között Google-ben (“Images” fül) a The Fourth Sex: The Adolescent Extremes-re, az valóban többször is feldobja az elsők között ezt a cikket, mivel az ötből az egyik kedvence Burley-nek ez a könyv. Csakhogy ezek a fiatal meztelen fiúkról készült képek pont nem abból a könyvből vannak, hanem egy Larry Clark nevű fotós 2012-ben kiadott könyvéből (amit nyilvánvalóan nem találhattak meg Jacksonnál egy 2003-as házkutatás során – és ez a könyv valóban nem is szerepel a nála megtalált könyvek listáján): https://www.amazon.com/Larry-Clark-Berlin-2012/dp/B00D0D3ULK/ref=sr_1_15?s=books&ie=UTF8&qid=1467644309&sr=1-15&keywords=larry+clark

Látszik is egyébként a hajtogatáson, hogy azok a képek a felső fotón nem egy könyvből vannak, hanem valamiféle poszternek néz ki. A 2012-es Larry Clark könyv formátuma eltér a hagyományos könyvekétől és valóban tartalmaz posztereket. Lásd: http://www.co-berlin.org/en/larry-clark-0. A Fourth Sex ezzel szemben egy hagyományos könyv, poszterek nélkül.

A Daily Mail által pedig oly durvának ítélt kép (az általam közölt alsó fotón) pedig egy másik, Burley Top 5-jában szerepklő könyvből származik, melynek címe Lynn Valley, szerzője pedig Richard Prince. Az eredeti fotót színesben meg lehet nézni Burley cikkére rákattintva – akit érdekel és maga akarja látni, hogy durva-e vagy sem. Számunkra ez most lényegtelen, mert akárcsak Larry Clark könyve, ez a könyv sem volt MJ birtokában.

Az egyetlen meztelen kép a Radar Online dokumentumából, ami valóban benne volt a Fourth Sex-ben az az alábbi. Előbb lássuk a Radar Online tálalását:

radar-online-photo-from-the-fourth-sex-adolescent-extremesMajd az eredetit:

The_Forth_Sex_-_Adolescent_Extremes-8_1024x1024Egy meztelen nő fára mászik. Hát, nem tudom ez hogy bizonyít pedofíliát.

A Radar Online PDF-e pontosan a Burley cikkében lévő fotókat használja, tehát az, hogy innen szedték őket egyértelmű. Az is ezt támasztja alá, hogy az összes, tévesen a Fourth Sex-nek tulajdonított fotó az ebben a cikkben felsorolt más könyvekből származik. Egész egyszerűen fogták a cikkben található összes kép közül a durvábbnak ítélteket és bepakolták a PDF-ükbe azt állítva, hogy azok mind a Fourth Sex című könyvből vannak, holott a nagy részük, illetve a durvábbak, egyáltalán nem! (Ennyi erővel, ha szerintük ezek a képek valóban inkriminálóak, akkor tulajdonképpen szegény Isabella Burley-t kellene támadnia a médiának, nem MJ-t, de hát ugye itt a lényeg a médiának éppen Jackson személyének a lejáratása.)

Hogy milyen jellegű képek vannak valójában a Fourth Sex című könyvben? Ilyenek:

the_fourth_sex-1_1024x1024 the-fourth-sex-adolescent-extremes-3 the-fourth-sex-adolescent-extremes-6 the-fourth-sex-adolescent-extremes the-fourth-sex-adolescent-extremes-2 the-fourth-sex-adolescent-extremes-5 The_Forth_Sex_-_Adolescent_Extremes-10_1024x1024 The_Forth_Sex_-_Adolescent_Extremes-9_1024x1024 The_Forth_Sex_-_Adolescent_Extremes-8_1024x1024 The_Forth_Sex_-_Adolescent_Extremes-7_1024x1024 The_Forth_Sex_-_Adolescent_Extremes-6_1024x1024 The_Forth_Sex_-_Adolescent_Extremes-5_1024x1024 The_Forth_Sex_-_Adolescent_Extremes-3_1024x1024fs365820380_o2

65820380_o3

65820380_o1

További képek a könyvből:

https://www.flickr.com/photos/synaes/sets/72157626437227609

Kategória: Média
Címke: , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Újabb média manipuláció leleplezése a Michael Jackson elleni lejárató kampányban bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Michael Jackson unokaöccsei 100 millió dollárra perelik a Radar Online-t |

  2. Andi szerint:

    Nem tudnátok általánosságban a vádakról egy cikket írni és valamilyen népszerű oldalra feltenni ahol sok emberhez eljut? Én gondolkodtam már hasonlón de sajnos nem vagyok túl jó cikkíró.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s