A bíróság kidobta a Safechuck-ügyet, “Jane Doe” magától vonult vissza

Régen jelentkeztem, de most jó hírekkel tudok.

A bíróság végre pontot tett a James Safechuck-ügy végére azzal, hogy 2017. június 28-án helyt adott védelem pergátló kifogásának (demurrer). Ez azt jelenti, hogy az ügy nem jut el a bírósági szakaszba, itt lezárult (kivéve persze Safechuck fellebbezési lehetőségét, amiről még nem tudjuk, hogy élni kíván-e vele).

Korábban részletesen leírtam a Safechuck-ügy lényegét (Wade Robson ügyével együtt) ezért most már ezzel nem töltenék időt.

Ahhoz a 2014-es cikkhez képest azóta történt a Safechuck-ügyben:

2015. októberében a bíróság elutasította Safechuck hitelezői követelését (creditor’s claim) Jackson hagyatékkezelőjével szemben.

Safechuck egy másik módon, Michael Jackson két cégének (MJJ Productions és MJJ Ventures) perelésével is igyekezett pénzhez jutni egy polgári peres kereset formájában. Ez a mostani döntés erre a részre vonatkozik, így ezzel mindkét fronton lezárult az ügy.

A bíró kimondta, hogy Michael az MJJ Productions és az MJJ Ventures 100%-os tulajdonosa volt, így senkinek a cégeknél nem volt joga kontrollálni őt. Emiatt a cégek nem is tehetők felelőssé semmiért, amit Michael Jackson Safechuck állítása szerint elkövetett.

Csak hogy érthető legyen: a “demurrer” szakaszban a bíró nem arról hoz ítéletet, hogy igazak-e Safechuck állításai. Ebben a szakaszban a bíró köteles úgy kezelni azokat, mintha igazak lennének (akkor is, ha bődületes baromságok). Az alperesnek sincs módja ebben a szakaszban bizonyítékot benyújtani a felperes vádjainak cáfolatára. Mindenkinek úgy kell tennie, mintha igazak lennének a vádak és ennek alapján vizsgálni azt, hogy ha és amennyiben a vádak igazak lennének, akkor lenne-e jogi akadálya annak, hogy az ügy továbbmenjen. Az ítélet szerint van ilyen akadály: nevezetesen az, hogy az alperes cégek semmiképpen nem tehetők felelőssé azért, amit a 100%-os tulajdonosuk a felperes állítása szerint elkövetett. A tulajdonos kontrollálja a cégeit, nem fordítva. Ilyen alapon tehát nem számítana, hogy mi történne az ügy további szakaszában, az szükségszerűen elbukna, így nincs értelme továbbengedni. A részletes ítélet megtekinthető itt.

Mindez egyébként előrevetíti, hogy Wade Robson ügyében is hasonló ítélet várható.

“Jane Doe”-ügyben is van fejlemény. (Ennek az ügynek a részleteiről itt írtam.) Ő már korábban, 2017. május 16-án, magától visszalépett az ügytől.

Így most már csak Robson-ügye van. Erről is vannak új fejlemények, amikről a jövő héten írok majd egy részletesebb bejegyzést.

Kategória: Robson/Safechuck
Címke: , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Istenem! Remélem győz az igazság és üres zsebbel távoznak ezek a mocskolódó senkik! Forever M.J.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s