Egy ágyban gyerekekkel

Az utóbbi napokban kicsit felpörgött a blog látogatottsága a Leaving Neverland kapcsán. Hadd válaszoljak itt a leggyakrabban felvetett kérdésre: Mi a helyzet azzal, hogy Michael Jackson saját bevallása szerint is egy ágyban aludt gyerekekkel?

Néhányaknak már ez önmagában is elég arra, hogy kimondják Jackson bűnösségét. Szeretném előljáróban leszögezni, hogy ez a viselkedés nyilvánvalóan nem normális és semmiképpen sem biztatnék arra szülőket, hogy egy ágyban hagyják idegen emberekkel a gyerekeiket. Érthető, hogy ez nem veszi jól ki magát. Michael Jacksonnak nem ez volt élete legjobb döntése. Ugyanakkor önmagában nem bizonyíték arra, hogy pedofil volt.

Két lehetőség van:

Azért aludt egy ágyban gyerekekkel, mert pedofil volt és szexuálisan molesztálni akarta őket.

vagy

Egy ágyban aludt gyerekekkel, teljesen ártatlanul, ez viszont – a gazdagságával, naivitásával, excentrikusságával együtt  – opportunisták könnyű céltáblájává tette és teszi.

Szeretnék itt egy kis kontextust vinni ebbe a kérdésbe, olyan kontextust, ami a filmben és a médiában nem jelenik meg.

Az egész egy ágyban alvás kérdését ezt megelőzően 2003-ban kapta fel a média, amikor a Martin Bashir-féle “Living with Michael Jackson” interjúban Jackson nyíltan beszélt arról, hogy megosztja az ágyát gyerekekkel. A hírhedt jelenetben Jackson és későbbi vádlója, Gavin Arvizo egymás kezét fogják, miközben Jackson arról beszél, hogy semmi rossz nincs abban, ha az ember megosztja az ágyát gyerekekkel.  Azt mondja, hogy ha egy gyerek az ágyában akar aludni, ő megengedi, miközben ő a földön alszik egy hálózsákban. Azt is elmondja, hogy néha gyerekek, pl. Macaulay vagy Kieran Culkin az ágyában aludtak, de ő általában ilyenkor a földön alszik. Azt is leszögezte, hogy ő sosem invitál gyerekeket a hálószobájába:

“Vannak vendégszobáink, de amikor gyerekek jönnek ide, akkor mindig velem akarnak maradni, soha nem a vendégszobában. Sosem invitáltam őket a szobámba, mindig csak velem akarnak maradni. Azt mondják: ‘Veled maradhatunk ma este?’, így én azt mondom: ‘Ha a szüleid beleegyeznek, akkor igen, maradhatsz.” [1]

Az interjúban utalás történik arra, hogy Gavin Jackson ágyában aludt. Ez nagy felzúdulást keltett akkor a médiában, ám a 2005-ös per során kiderült, hogy Gavin egyetlen azt megelőző alkalommal aludt Jackson ágyában, 2000 nyarán, s nem volt egyedül a sztárral. Magában a Bashir-interjúban is elismeri Gavin, hogy ő kérte meg a sztárt arra, hogy ő és az öccse, Star a szobájában aludhasson, s hogy míg ők az ágyban aludtak, addig Jackson a földön.

Csak kevesen figyeltek oda arra, hogy Jackson mit is értett az ágya megosztásán itt. Azt, hogy odaadta az ágyát Gavinnek és Starnak, miközben ő a földön aludt. Soha nem állítják azt az interjúban, hogy Gavin és Jackson egy ágyban aludtak volna.

Valójában sok fontos részlet arról az éjszakáról kimaradt az interjúból. Például az, hogy Jackson személyi asszisztense, Frank Cascio, valamint Jackson gyermekei, Prince és Paris szintén a szobában aludtak: a négy gyerek (Gavin, Star, Prince és Paris) az ágyon, a két férfi a földön. 2011-es “Barátom, Michael: Egy hétköznapi barátság egy nem hétköznapi emberrel” című könyvében Cascio így számolt be arról, hogy mi is történt pontosan:

“Gavin és Star könyörgőre fogta én pedig továbbra is nemet mondtam, s akkor Janet [Arvizo – a fiúk anyja] azt mondta Michaelnek: ‘Tényleg veled akarnak maradni. Részemről rendben van.’ Michael megadta magát. Nem akart csalódást okozni a gyerekeknek. A szíve jó helyen volt, de teljesen tisztában volt a kockázattal. Azt mondta nekem: ‘Frank, ha a szobámban maradnak, akkor te is velem maradsz! Nem bízom ebben az anyában. Valami nincs rendben vele.’ Én teljesen elleneztem a dolgot, de azt mondtam: ‘Jól van. Megtesszük, amit meg kell.’ Az, hogy én ott vagyok megvédi Michaelt bármilyen alattomos ötlettől, amit Arvizóék esetleg dédelgetnek. Legalábbis elég naivak voltunk ahhoz, hogy ezt gondoljuk.” [3]

Később a tárgyaláson Arvizóék is elismerték a történet ezen változatát.

Mindazonáltal ez a jelenet megpecsételte Jackson sorsát, s nagy vitákat váltott ki a gyerekekkel való kapcsolatáról. A média által festett kép egy szexuális ragadozó volt, aki azzal a szándékkal csalogat gyerekeket a szobájába, hogy szexuálisan molesztálja őket, miközben a szülőket távol tartja. A valóságban Jackson hálószobája kétemeletes volt, egy olyan hely ahol gyakran összegyűltek a vendégei, barátai – s a szülők éppen úgy ott maradhattak, mint a gyerekek.

2005-ös “Lost Boy” című könyvében Macaluay Culkin apja, Kit Culkin ezt írta:

“Michael hálószobája (egy hatalmas szoba beugrókkal és öltöző szobával és egy kandallóval, ajtókkal egy magán kertre, s egy a felső szintre vezető lépcsővel) csaknem mindig nyitott hely volt, ahol együtt lehetett lenni – akárcsak majdnem az egész ház. A gyerekeim az ágyon ültek, akárcsak én és kártyáztunk vagy sakkoztunk vagy tévéztünk vagy akármi, de ugyanezeket csináltunk majdnem mindenütt.  Lehet, hogy időnként elaludtak ott a gyerekeim, mint ahogy alkalmanként meg bárhol máshol elaludtak a nap bármelyik szakaszában. Ugyan volt lefekvési idő, de én ezt ritkán erőltettem, végül is Neverlanden voltak játszani – és ahogy az már lenni szokott a gyerekeknél (ahogy azt bármely szülő megmondhatja), ők maguk sem erőltették soha azt,  hogy egy kicsit pihenjenek, hogy aztán kipihenten játszhassanak másnap. A gyerekek nem aggódnak a másnap miatt. Ezért aztán rendszeresen vacsoraidő után nekem kellett összeszedni  (néha a golf autóval) és a szállásukra vinni őket. Elaludtak mozizás közben a moziteremben vagy a kisvasúttal játszva a játék vasút teremben, és volt egy alakalom, amikor – erre jól emlékszem – egyiküket a ringlispílen találtam meg elaludva.” [4]

Továbbá:

“Először is, én soha nem láttam vagy hallottam semmit azon korai napokban, amikor ismertem Michaelt, ami arra utalt volna, hogy pedofil. Megfigyeltem, hogy sokszor jött egy vagy két busznyi gyerek a birtokra egy délutánt ott tölteni a vidámparkban vagy a moziban és aztán ugyanilyen gyorsan el is szállították őket a birtokról. Valójában azt hiszem volt egy teljes iroda a melléképületben és egy teljes személyzet, amely felügyelte ezen látogatásokat: és azt is megfigyeltem, hogy egyáltalán soha nem kérették ezeket a gyerekeket be a házba semmilyen okból.  Ezek mindig szigorúan jól szervezett és jól felügyelt kirándulások voltak és ezek az emberek eléggé elkülönültek az olyan emberektől, akik vendégek voltak (mint a mi családunk is). És ha már a vendégeknél tartunk: ez a lista aligha korlátozódott gyerekekre. Valójáabn felnőttek sétáltak mindenütt, sokan a kormányból, beleértve (csak a példa kedvéért) az egykori elnököt Ronald Reagant (aki Jackson szomszédja volt) a feleségével Nancy-vel, vagy a védelmi minisztert, William Cohent és jópár más nevet, amit már elfelejtettem. Egyikük sem keltette azt az érzést, hogy a birtok valamiféle pedofil barlang lenne.”  [4]

Még Jackson 1993-as vádlójának, Jordan Chandlernek az anyja, June is elismerte 2005-ös vallomásában, hogy akkor mehetett be Jackson hálószobájába, amikor csak akart:

És miért volt azon tíz alkalommal a hálószobában?

Mert én vagyok Jordie anyja. Bemehetek a hálószobába.

Levetette a ruháit?

Oh, lehetséges. Nem emlékszem.

Leült és tévézett ott vagy ilyesmi?

Igen.

Milyen gyakran.

Néhányszor.

Volt olyan, hogy ételt rendelt Michael Jackson hálószobájába?

Nem emlékszem. [5]

Wade Robson anyja, Joy Robson 2005-ös vallomásában szintén azt mondta, hogy akkor ment be Jackson hálószobájába, amikor akart.

A nap bármely órájában bemehetett Mr. Jackson hálószobájába?

Akkor amikor akartam, igen.

Emlékszik olyanra, hogy ott volt napközben?

Igen.

Emlékszik olyanra, hogy ott volt este?

Igen.

Emlékszik olyanra, hogy Mr. Jackson szobájában volt késő éjszaka?

Igen.

Volt olyan érzése valaha is, hogy valaki megpróbálja önt távol tartani Mr. Jackson szobájától?

Nem.

Egy Larry Kingnek adott 2004-es interjúban Macaulay Culkin nagyon határozottan leszögezte, hogy gyerekkorában számos alkalommal Jackson szobájában aludt és soha nem történt semmi. Culkin elmondása szerint Jackson egyszerűen egy nagy gyerek volt, aki szeretett videó játékokkal játszani, filmeket nézni és a vidámparkba menni. Culkin szerint a másik ok, amiért Jackson élvezte a gyermekek társaságát az az, hogy őket nem érdekelte  a sztársága és normálisan beszéltek vele. A Culkin interjú magyar felirattal:

Egy másik személy, aki kisfiú korától sok időt töltött Jacksonnal, Frank Cascio. Culkinhez hasonlóan írta le a helyzetet 2011-es könyvében:

“A Bashir-interjúban Michael Gavin kezét fogja és azt mondja a világnak, hogy gyerekek aludtak az ágyában. Bárki, aki ismeri Michaelt látta az őszinteséget és az ártatlanságot abban, amit próbált kommunikálni, de Bashir ezt egy más megvilágításba akarta helyezni.

Amit Michael nem magyarázott el és amit Bashir nem kérdezett meg az az, hogy Michael lakrésze Neverlanden – amint azt már mondtam – egy olyan hely volt, ahol gyakran összejöttek az emberek, lent egy családi szobával és fent egy hálószobával. Michael nem magyarázta el, hogy az emberek ott lógtak és néha ott akartak maradni. Nem magyarázta el, hogy mindig felajánlotta az ágyát a vendégeinek és legtöbbször a földön aludt a lenti családi szobában. De ami a legfontosabb, nem magyarázta el, hogy a vendégei majdnem mindig közeli barátok voltak, mint mi, Cascióék és a tágabb családja.

Az egyik legnagyobb félreértés Michaelről – s ez a sztori üldözte őt évekig a Bashir-dokumentumfilm után – az, hogy állandóan gyerekek csapatai aludtak a szobájában. Az igazság az, hogy véletlenszerűen  nem jöttek gyerekek Neverlandre és nem aludtak Michael szobájában. Ahogy én és a testvérem, Eddie, amikor fiatalabbak voltunk, a családtagok és a barátok akik Michaellel maradtak, saját elhatározásból tettek így. Michael csak engedte megtörténni, mert a barátai és a családja szerettek vele lenni.

Amit Michael mondott a Bashir videóban az igaz: “Aludhatsz az ágyamban, ha akarsz. Én a földön alszom. Az ágy a tiéd. Mindig add meg a legjobbat a vendégnek, tudod.” Michael nem habozott elmondani az igazságot, mert nem volt rejtegetni valója. Tudta a szívében és az elméjében, hogy a tettei őszinték, a szándékai tiszták, a lelkiismerete tiszta. Michael ártatlanul és őszintén  mondta: “Igen, megosztom az ágyamat és ezzel semmi baj nincs.” A tény az, hogy amikor megosztotta az ágyát, akkor ez azt jelentette, hogy felajánlotta az ágyát annak, aki ott akart aludni. Lehet, hogy volt olyan, amikor ő is ott aludt, de ő általában a földön volt az ágy mellett, vagy a lenti szobában a földön aludt. Noha Bashir – nyilvánvaló okokból – nem tudott leszakandni az ágyról, ha megnézed a teljes, vágatlan interjút, lehetetlen nem megérteni, hogy Michael mit akart mondani: amikor azt mondta, hogy megosztja az ágyát, akkor azt úgy értette, hogy megosztja az életét azon emberekkel, akiket ő családtagnak érez.

Tudom, hogy a legtöbb felnőtt férfi nem osztja meg a privát lakosztályát gyerekekkel és azok, akik megteszik majdnem mindig rosszban sántikálnak. De nekem nem ez volt a tapasztalatom Michaellel. Mint az egyik olyan gyerek, aki az öccsével együtt, számos alkalommal aludt Michael szobájában, mindenki másnál jobban tudom, hogy mi történt és mi nem történt. Normális dolog volt, hogy gyerekek ott aludtak? Nem. De azt sem igazán tartják normálisnak, hogy egy felnőtt férfi Silly Stringgel játszik vagy vízzel töltött lufikat dobál, legalábbis nem azzal a lelkesedéssel,  ahogy Michael tette. Az sem normális, hogy egy felnőtt férfinek vidámparkja legyen a hátsó udvarában. De ezek a dolgok pedofillá tesznek valakit?

Biztos vagyok benne, hogy a válasz nem.

A lényeg: Michael érdeklődésének a kisfiúk iránt semmi köze nem volt a szexhez. Ezt az első kézből származó tapasztalat magabiztosságával mondom, egy olyan ember magabiztosságával, aki kisfiúként több száz alkalommal aludt Michael szobájában és egy olyan ember abszolút meggyőződésével, aki több ezer gyerekkel látta Michaelt érintkezni. Az évek során, amikor közel voltam hozzá, soha nem láttam semmit, ami gyanús lett volna, sem gyerekként, sem felnőttként. Lehet, hogy Michael excentrikus volt, de ez nem teszi bűnözővé.

De a probléma az volt, hogy ezt a nézőpontot nem mutatták be a dokumentumfilmben. Michaelt hallgatva azok az emberek, akik nem ismerték aggódtak amiatt, amit mondott, nemcsak azért, mert a szavait kiragadták a szövegkörnyezetükből, hanem azért is, mert a narrátor, Bashir megmondta nekik, hogy aggódniuk kell. Az újságíró úrja és újra megismételte, hogy Michael szavai mennyire kényelmetlenül érintik. Persze Michael a dörzsölt tévés machinációi nélkül sem fejezete ki magát elég világosan, de nem kétséges, hogy Bashir maga is manipulálta a nézőit. A kérdései rávezetők voltak, a szerkesztés félrevezető. Amint néztem a közvetítést, nekem úgy tűnt, hogy Bashirnak végig az volt a terve, hogy annyira rossz megvilágításba helyezi Michaelt amennyire csak tudja, annak érdekében, hogy a legmagasabb nézőszámot érje el.” [3]

Frank Cascio Jacksonnal kb. 1984 körül

Michael és a Cascio család (1980-as évek vége körül)

Cascióék Jacksonnal az 1990-es évek elején

Michael és a Cascio család 1990-es évek közepe (középen zöld ingben Frank, elöl Eddie)

Jackson és gyermekei a Cascio családdal a 2000-es években (hátul Frank, jobb szélen Eddie – immár felnőttként)

A fentiekből egyébként az is látható, hogy hamis az az ábrázolás miszerint Jackson “dobta” ezekeket a gyerekeket, amint elérték a pubertáskort. Valójában a legtöbb család és gyerek haláláig jó kapcsolatban maradt vele. Persze volt olyan is, hogy egy kapcsolat megszakadt, de hát ilyen bárki életében van: vannak barátságok, amelyek megmaradnak és vannak, amelyek megszakadnak.

Az sem igaz, hogy szétszakította ezeket a családokat. Ha voltak családok,  amelyek szétszakadtak, akkor lehet, hogy a problémát saját magukban kell keresni nem egy külső bűnbakra hárítani a felelősséget. Robsonék esetében pl. az apa bipoláris zavara miatt az anya, Joy Robson nagyon is menekülni akart Ausztráliából, amellett, hogy Wade karrierjét is az USA-ban látta megvalósíthatónak.

Az is félrevezető ábrázolás, hogy csak fiúk aludtak Jackson szobájában. Lányok is aludtak ott.

Lionel Richie lánya,  Nicole Richie:

“Nicole támogatta Jacksont a gyerekekkel szembeni helytelen szexuális viselkedés vádja ellen. Erről megosztotta saját gyerekkor élményeit Jackson Neverland Ranch-áról, amikor is gyakran aludt Jackson hálószobájában.

“Tudod egy csoportunk mindig ugyanabban a szobában aludt.” – mondta – “Abszolút semmi nem történt, csak… egy felnőtt akart újra gyerek lenni. Csak, tudod, szerette a gyerekek társaságát. Én vele nőttem fel. Sok éjszakát és sok nappalt eltöltöttem ott.” Hozzátéve, hogy “csak a magam nevében beszélhetek” azt mondta: “Abszolút semmi nem történt.”

Nicole azt is elmondta, hogy nem tartotta volna a száját, ha Jackson bármit is megpróbált volna vele csinálni: “Én nem vagyok egy  csendes teremtés.” – mondta – “Ha lett volna valami, akkor azt mondtam volna ‘Ki vagy te?’ és elmondtam volna a szüleimnek. De a szüleim sosem engetek volna olyan ember kezei közé, akiről azt gondolják veszélyes. Nekem sosem volt semmi panaszom és, tudod, én szeretem őt.” [6]

Lottie Rose 1981 és 1994 között volt Michael Jackson fordrásza:

“Megengedte, hogy elvigyem magammal a lányomat, aki ott maradt éjszakára és Michael ágyában aludt. Én Michaelen dolgoztam. Neverlanden, mivel az oda vezető út hosszú volt, így ott maradtunk és volt egy saját szobánk.

A lánya: “11 évesen találkoztam MJ-vel… történetesen épp az anyám szalonjában voltam egy szombaton, amikor kapott egy hívást Bill Bray-től, MJ jobbkezétől. Elmondta az anyámnak, hogy MJ-nek tetszik a munkája, amit soft sheennek hívnak és hogy ajánlották őt neki.

Az anyám azt hitte tréfa a dolog, amíg egy limuzin nem parkolt le a szalon előtt. Nekem az utolsó pillanatban szólt MJ-ről… Én nem hittem el és megőrültem, míg Bill leparkolta a limuzint a szalon háta mögött. Hadd mondjam el… az volt minden idők legjobb éjszakája egy 11 évesnek.

Nagyon kedves fickó, nagyon barátságos és a legjobb az volt, hogy gyakorlatilag teljesen magaménak tudhattam MJ teljes figyelmét.

Nem volt félénk egyáltalán. Valójában én voltam nagyon félénk és először féltem találkozni vele, mert ő volt MJ. De nagyon barátságos volt és segített megbarátkozni.

MJ és én főleg rólam beszéltünk és a barátaimról, mit szeretek csinálni, hová szeretek menni, milyen elmenni a bevásárló központba, mik a kedvenc boltjaim, vidámparkjaim, kedvenc ringlispíljeim, milyen a strand, mozi és ilyenek… Időnként otthon is felhívott csevegni a telefonon.

Michael szerette ugratni az embereket. Azt mondta az anyámnak, hogy Muscles (MJ boája) vagy Bubbles (MJ csimpánza) ott van valahol, majd megdörzsölte a lábát, hogy az anyám azt higgye, hogy az egyik állat az. Néha felugrott és sikított… nagyon, nagyon vicces volt!” [8]

Simone Jackson, Michael unokatestvére

Simone Michael mellett tanúskodott a 2005-ös perben, elsősorban az Arvizo fiúk viselkedéséről, de a kislány vallomása során ez is elhangzott:

“RON ZONEN: Töltötted valaha az éjszakát Michael Jackson szobájában?

SIMONE JACKSON: Igen.

RZ: Oké. Egyedül?

SJ: Igen.

RZ: Töltötted valaha az éjszakát a szobájában az ágyában vele?

SJ: Igen.

RZ: Egyedül?

SJ: Igen.

RZ: Rendben. Mennyi idős voltál, amikor ez történt?

SJ: Körülbelül nyolc vagy kilenc éves.”

Simone is azt mondta, hogy semmi helytelen nem történt vele ezen együtt töltött éjszakák során.

Michaellel utaztak is lányok. Pl. a Ma ikrek:

A tajvani Ma család Michael Jacksonnal

Michael Jackson barátsága a tajvani Ma családdal 1993 szeptemberében kezdődött, amikor a sztár a Dangerous turné keretében az ázsiai országban koncertezett. A barátság egészen Jackson haláláig tartott, de Maék csak ezután beszéltek egy blogon (lásd) a kapcsolatukról – amint látható fotókkal is alátámasztva.

Maék szerint Jackson roppant kedves, szeretetteljes és közvetlen ember volt – és nagyon sokak által félreértett. Amikor Jackson turnéja Tajvanba ért Mrs. Ma és férje is szeretett volna ellátogatni a koncertre akkor kilenc hónapos ikerlányaival együtt, de biztonsági okok miatt nem adtak el jegyeket a kicsiknek. Maék ezért tettek egy utolsó kétségbeesett kísérletet: faxot küldtek Jacksonnak az esetről. Nem igazán számítottak válaszra, azonban nagy meglepetésükre nemsokára VIP belépőket kaptak a koncertre és utána pedig egy meghívást Michael hotelszobájába. Amikor a család megérkezett a sztár már pizsamában volt és épp lefekvéshez készült, de fogadta őket. Roppant kedves és közvetlen volt és lenyűgözték az ikrek – mindent tudni akart a gyereknevelésről. A kislányok mindent megfogtak, megtapogattak – egyikük Michael CD lejátszóját akarta megrágni, amikor a sztár felkapta és gyengéden azt mondta neki: “Ne harapd meg, fájni fog!” Amikor elmentek Michael személyesen kísérte ki őket a lifthez és megígérte nekik, hogy meg fogja hívni őket Neverlandra, ha hazatér a turné után. Ma családja nem számított arra, hogy Jackson komolyan gondolja az ígéretét, pedig komolyan gondolta! Valóban meghívta őket és haláláig összesen hat alkalommal vendégeskedtek a birtokon, sőt időnként utazgattak is vele. Búcsúzásnál minden alkalommal megölelte őket és azt mondta nekik: “Mindig szeretni foglak benneteket.” Úgy tűnt egyszerűen csak azt akarta, hogy szeressék.

Jackson 1996-ban a History turnéval tért vissza Tajvanba és meginvitálta az ikerlányokat, hogy lépjenek fel vele a színpadon a Heal the World című dala alatt. A család aztán a turné több állomására elkísérte és a lányok többször felléptek Michaellel. Ma szerint Michael tiszta és ártatlan volt, olyan, mint egy nagy gyerek, aki szerette a meglepetéseket, a varázslatot, roppant együttérző volt és nagyon gondoskodó. Azt mondta: a világ nem csupán egy zenei zsenit veszített a halálával, hanem egy csodálatos lelket is.

A Ma család Michael Jacksonnal

A Ma család Michael Jacksonnal

A Ma ikrek manapság

További lányok Michael életéből itt.

Nemcsak gyerekek, de felnőttek is aludtak Jackson ágyában  – anélkül, hogy ennek bármi köze lett volna a szexhez. William B. Van Valin (“Barney”), egy heteroszexuális felnőtt férfi, akinek a családja a 2000-es évek elején volt barátságban Jacksonnal. “Magánbeszélgetések Neverlanden” című könyvében ezt írta:

“Michael szobájában volt egy heverő egy óriási méretű kihúzható ággyal. Mindig ki volt húzva és olyan volt, mintha egy szállodában lennél. Vele szemben a legnagyobb TV állt, amit addig láttam. Betettünk egy filmet, rendeltünk valamit a konyhából, amire éppen éheztünk és késő éjszakáig filmeket néztünk. Ha Michael elaludt filmnézés közben, akkor lassan lehalkítottam a TV-t és kihúztam (mivel ha a távirányítót használtam, akkor hangosan kattant), majd csendesen elhagytam a szobát és hazamentem. Emlékszem, hogy egy éjszaka éppen ezt tettem és amint lábujjhegyen az ajtó felé tartottam hallottam Michaelt, amint azt mondja: “Holnap találkozunk, Barney.” Valamilyen oknál fogva Michael mindig nagyon nehezen aludt. Így ha elaludt, akkor mindig vigyáztam rá, hogy úgy maradjon. Néha megkért, hogy olvassak neki valamit és találtam egy könyvet és hangosan felolvastam, majd elosontam, amikor úgy tűnt, hogy alszik.” [7]

Elizabeth Taylor 1:58-nál említi, hogy ő is volt Jackson ágyában (megint csak mindenféle szexualtiás nélkül):

A német pszichológus és pszicho-terapeuta, Dieter Speck szerint Jackson a gyerekkori traumáját – a gyerekkora elvesztését, az apja brutalitását – próbálta feldolgozni azzal, hogy gyerekekkel vette magát körül. Jackson ezekben a kapcsolatokban egyszerre volt gyerek és apa. A gyerekekben saját maga gyerekkori énjét látta és ezért – mitnegy apa figuraként – meg akarta nekik adni azt az apai törődést és szeretetet, amit ő nem kapott meg a saját apjától. Ezért halmozta el őket ajándékokkal és ezért aludt velük egy szobában. Ugyanakkor ő maga is gyerek volt. Speck szerint Jackson nem volt pedofil és a kapcsolata a gyerekekkel nem szexuális volt. (Speck társszerzője a Sexueller Missbrauch – die Einsamkeit der Öpfer und die Hilflosigkeit der Justiz” –Szexuális abúzus – az áldozatok magánya és az igazságügyi rendszer tehetetlensége – című könyvnek).

 

Kategória: A 2005-ös per, Az 1993-as ügy, Általános, Robson/Safechuck
Címke: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

10 hozzászólás a(z) Egy ágyban gyerekekkel bejegyzéshez

 1. Visszajelzés: James Safechuck-ot most éppen a neverlandi vasútállomás buktatja le |

 2. Deck Janiels szerint:

  Kicsit OFF:

  Ma megjelent egy írás a legnagyobb online magyar sajtó oldalán ami egyértelműen kiáll a film készítői mellett és alsó hangon hibbantnak és idiótának állítja be mindazokat akik tagadásban élnek. Magyarán mindenkit aki megkérdőjelezi a filmben elhangzottakat és még mindig hisz abban, hogy MJ ártatlan volt…

  “A kampány nem abból a szempontból érdekes, hogy bármilyen módon képes lenne megkérdőjelezni, pláne cáfolni a dokumentumfilm állításait, hanem arra világít rá, hogy mennyire elvakultak tudnak lenni a rajongók.”

  Mintha a filmben lenne bármiféle bizonyíték amit cáfolni kellene. Állítások (rágalmak) vannak amik ellen most tiltakoznak. Úgy látom, hogy a mainstream media kezdi össztojni magát mivel egyre nagyobb a negatív, támadó visszhang a film ELLEN. Kezdenek óvatosan fogalmazni!! Ez jelent valamit!

  Egyébként a fenti idézet pontosan arra a fordított gondolkodásmódra világít rá, ami a filmből is visszaköszön. Minden gyerek áldozat aki kapcsolatban volt Jacksonnal?? Csak ők azok akik (többen vannak) nem vállalják fel ezt??

  Nem reklám, de akit érdekel a teljes cikk az itt elolvashatja:

  https://index.hu/techtud/2019/03/11/lehet-e_rajongani_egy_gyerekmolesztalo_ragadozoert/?fbclid=IwAR0532Bauc5U5txNv1rRMSrFmFwGxeG7xViOFAOjoTpEqSfGtSmriG4PF5Y

  • jacksonaktak szerint:

   “A kampány nem abból a szempontból érdekes, hogy bármilyen módon képes lenne megkérdőjelezni, pláne cáfolni a dokumentumfilm állításait, hanem arra világít rá, hogy mennyire elvakultak tudnak lenni a rajongók.”

   Ez is mutatja, hogy alapvető jogi és érvelési normákkal nincsenek egyesek tisztában a médiában.

   1) Ha szigorúan racionális szempontból közelítjük meg a dolgot, akkor a rajongóknak van igaza! Miért? Mert cáfolni nem nekik kell! Annak kell bizonyítani az állításait, aki állít valamit! Ezért van az, hogy a bíróságon is a vádlón van a bizonyítás terhe, meg a tudományban is azon van a bizonyítás terhe, aki állít valamit. Szóval kezdjük ott, hogy itt ahhoz, hogy hülyének lehessen nevezni a rajongókat, először is a vádlóknak kellene bizonyítaniuk az állításukat. Ez nem történt meg. Egy négyórás mesedélután nem bizonyíték.

   Szóval itt nem a rajongók a hülyék, nem ők viselkednek irracionálisan, hanem azok, akik elfogadnak állításokat bizonyíték nélkül és aztán azokat hülyézik, akiknek a bizonyítékok nélküli állítások nem elegendők.

   2) Valójában a rajongók (és nemcsak ők) már rengeteg dolgot megcáfoltak, amit ezek a vádlók állítanak. Egy csomó bizonyíték van arra, hogy ebben is, abban is hazudtak. Hazudtak eskü alatt is a jelenlegi perük során.

 3. Elena Medovarszky szerint:

  Azt hiszem ez eddig legjobb írás Michael Jackson ártatlanságáról!

 4. Juhász István szerint:

  Köszönjük az összefoglalót. Lehet, hogy érdemes lenne a nőkhöz való viszonyát is részletezni. Még nyomatékosabbá tenné, hogy mekkora marhaság ez a pedofília mese.

 5. Biff szerint:

  Szép novella a témáról, én hihetőnek tartom azt (is),hogy a naivitása vezetett oda, hogy engedte a gyerekeket ott aludni. Sajnos ez épp elég ok arra, hogy akar rossz indulatú emberek ezzel vissza éljenek. Ezt már senki se fogja tudni kideríteni sajnos. Úgyhogy mindenki fejeben el az egyik verzió az alapján ami elhangzott és az alapján ami tudható.

 6. vertne1 szerint:

  Szia!
  Nagyon köszönöm ezt az összefoglalót!!!! ( És a korábbiakat is!!!)
  Megosztható a Fb-on?
  Köszi
  Orsi

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s