Szobalányokról és egyéb mesélőkről – avagy mindig ellenőrizd le a forrásod hitelességét!

Adrian McManus 2005-ben

Adrian McManus 2005-ben

Egyik olvasónk a kommentek közé belinkelt egy videót, amely szándékai szerint “adalékként” szolgál Michael Jackson bűnösségének bizonyításához. A videón egy ausztrál televízós csatorna műsora látható, mely a Leaving Neverland farvizein lovagolva próbált egy saját kis vádiratot összeállítani Jackson ellen. A riport fő sztárja Jackson egykori szobalánya, Adrian McManus, aki arról számol be, hogy mindenféle szörnyű és gyanús dolognak volt tanúja annak idején Neverlanden, amelyek mind arra utaltak, hogy Jackson gyerekeket molesztált.

Ki kell ábrándítsam kedves olvasónkat: Ms. McManus állításai nem vernek földhöz minket. A hölgy ugyanis régi ismerősünk – túlságosan jó ismerősünk. Már a 2005-ös per során is találkoztunk vele, ő volt a Vád egyik tanúja. A vallomása során jónéhány érdekes dolgot megtudhattunk róla.

Először is, mit állított McManus 2005-ben? Azt,  hogy látta Jacksont helytelenül viselkedni Jordan Chandlerrel (Jackson 1993-as vádlója), Brett Barnesszal és Macaulay Culkinnel. Ezek közül Jordan Chandler nem jelent meg a 2005-ös tárgyaláson, Brett Barnes és Macaulay Culkin pedig a mai napig tagadja, hogy Jackson bármi illetlent, helytelent, szexuálist tett volna velük.

McManus a vádjait először 1994-ben fogalmazta meg, hónapokkal a Chandler-botrány kitörése után, amikor is a médiában jó pénzeket lehetett keresni az ilyen sztorikkal.

Előtte, 1993. december 7-én még úgy tanúskodott egy kihallgattás során eskü alatt a Chandler-féle polgári peres ügyben, hogy soha nem volt tanúja semmiféle helytelen viselkedésnek Jackson részéről, akár Jordan Chandler, akár más gyerekek irányába. Sőt még azt is hozzátette, hogy annyira megbízik Jacksonban, hogy nem lenne gondja azzal sem, ha a fia egyedül maradna vele. Amikor a 2005-ös perben Jackson ügyvédje, Thomas Mesereau az 1993-as vallomásáról kérdezte McManust, a nő egész egyszerűen azt mondta, hogy nem mondott igazat 1993-ban. Magyarul megintcsak olyasvalakivel van dolgunk, aki így vagy úgy – vagy 1993-ban, vagy 2005-ben -, eskü alatt hazudott.

De hogyan változott meg McManus sztorija?

Erre akkor került sor, amikor Jackson kirúgta. Ezt követően McManus és négy további egykori Jackson-alkalmazott elmentek egy polgári peres ügyvédhez, Michael Ringhez, aki 16 millió dolláros kártérítési peri indított Jackson ellen a nevükben. Azt állították, hogy alkalmazásuk alatt zaklatásnak, megfélemlítésnek voltak kitéve, ráadásul jogtalanul bocsátották el őket. Azt is állítólag, hogy érzelmileg olyan traumatizált állapotba kerültek azoktól a szörnyűségektől, ahogy Jackson bánt velük, hogy többé nem képesek dolgozni, így kártérítésre van szükségük.

Jackson ellenkeresetet nyújtott be, melynek során bizonyítást nyert, hogy ketten közülük – Ralph Chacon és Adrian McManusaz alkalmazásuk alatt loptak a birtokról.

Ezen per során McManusék és ügyvédjük ráadásul kaptak egy 66 000 dolláros büntetést is amiért kihallgatásaik során bizonyíthatóan hazudtak és bizonyítékokat próbáltak elrejteni Jackson ügyvédei elől. Az ügyben eljáró Zel Canter bíró azzal a megjegyzéssel hagyta el a tárgyalótermet, hogy “undorral tölti el”, amit McManusék műveltek. Az esküdtszék elutasította McManusék Jackson elleni vádjait és úgy ítélt, hogy McManusnak és négy társának kell kártérítést fizetnie Jackson felé. Ráadásul a bíróság arra kötelezte McManusékat, hogy fizessenek Jacksonnak 1,4 millió dollárt ügyvédi és egyéb perköltségekért. Ezt a mai napig nem fizették meg.

Ugyanez a bagázs az 1990-es években az ügyvédjük, Michael Ring irányítása mellett különféle rágalmazó sztorikat adott el Jacksonról pénzért a bulvármédiának egy bulvár-bróker, Gary Morgan segítségével. Morgan olyan médiumokkal szervezett nekik interjúkat, mint a Star magazin vagy az Inside Edition nevű televíziós műsor. McManus saját 2005-ös vallomása alapján, több, mint 32 000 dollárt kaptak ezekért  a sztorikért, amit aztán az ügyvédjüknek adtak, hogy abból finanszírozzák a bírósági perüket, amitől több millió dollárt reméltek. Nem lenne meglepő, ha ezért az ausztrál interjúért most ismét pénzt zsebelt volna be.

McManus egyik társának, Ralph Chaconnak a 2005-ös vallomásából:

Thomas Mesereau (Jackson ügyvédje): Akkoriban ön, Mr. Abdool, Ms. McManus és az önök ügyvédje elmentek egy bulvárlaphoz, hogy egy sztorit adjanak nekik Mr. Jacksonról. Tud arról, hogy az önök ügyvédje próbált pénzt kitárgyalni Mr. Jacksontól?

Chacon: Nem, uram.

Mesereau: Tud arról, hogy az önök ügyvédje nyomást próbált helyezni Mr. Jacksonra a rossz publicitással?

Chacon: Nem, uram.

Mesereau: Hallott valaha ilyesmiről?

Chacon: Nem, uram.

Mesereau: Szóval, hogy ha ez folyt volna, akkor az meglepő lenne az ön számára, igaz?

Chacon: Valószínűleg nem, uram.

Mesereau: Valószínűleg nem?

Chacon: Azt hiszem nem, nem. 

A McManus és társai elleni 1990-es per során Jackson egy másik alkalmazottja, Francine Orosco arról tett vallomást, hogy egyszer McManus arra kérte őt, hogy mondja azt, hogy látta Jackson egy férfi alkalmazottját szexuálisan molesztálni McManust. Orosco arról is vallomást tett, hogy meglátogatta McManust az otthonában azon időszak alatt, amikor mindketten Jackson alkalmazásában álltak és McManus megmutatta neki, hogy tele van a szobája Neverlandról ellopott dolgokkal: órákkal, poszterekkel, napszeművegekkel, pólókkal, Michael Jackson ruháival és egyéb tárgyakkal. McManus ellopott egy rajzot is, amelyet Jackson készített Elvis Presley-ről és Gary Morganon keresztül 1000 dollárért eladta a Splash magazinnak.

McManus egyébként ezekből az ellopott tárgyakból még a mai napig is szokott árulni az eBay-en.

McManus az eBay-n árulja a Neverlandról eltulajdonított kulcsokat

Itt éppen Michael Jackson állítólagos hajpótlásának egy tincsét árulja

Az is kiderült a 2005-ös tárgyaláson, hogy korábban McManust és a férjét a bíróság 17.000 dollár megfizetésére kötelezte egy másik per során, amelyben megállapítást nyert, hogy pénzt loptak McManus kiskorú rokonainak az örökségéből. Szándékosan és rosszhiszeműen kiforgatták McManus kiskorú unokaöccsét és unokahúhát, Shane és Megan McManust a vagyonukból. A gyermekek gyámja, Rosalie Hill perelte be őket. Richard A. St. John bíró megállapította, hogy McManus és a férje eltulajdonította a két gyereket megillető pénzt a rájuk hagyott alapból.

Na, hát ez az a “tanú”, akinek az állításaira hagyatkozik ez az ausztrál televíziós műsor és mindenki, aki el is hiszi, amit ott látott.

Így a végére  beteszek egy 1994-es dokumentumfilmet, amely azt mutatja be, hogy hogyan működött a média a Jackson elleni 1993-as Chandler-féle vádak idején. Azért tanulságos, mert látható belőle micsoda óriási biznisz Jacksont vádolni, mekkora pénzek is forognak ebben az üzletben és milyen korrupt is ez a világ. Ennél fogva aztán óvatosan kell bánni mindennel, amit ezzel az emberrel kapcsolatban olvasunk, látunk, hallunk a médiában – egy nagyon nagy része nem igaz ugyanis. (Nyilván van ez így mással témákkal is, de Jacksonnal kapcsolatban van konkrétan elég jó rálátásom a dolgokra, mivel ezt a témát tanulmányoztam behatóan.)

Források:

Adrian McManus tanúvallomása Michael Jackson 2005-ös perében (2005. április 7-8.)
https://themichaeljacksonallegationsblog.files.wordpress.com/2016/12/court-transcripts.zip

Ralph Chacon tanúvallomása Michael Jackson 2005-ös perében (2005. április 7.)
https://themichaeljacksonallegationsblog.files.wordpress.com/2016/12/court-transcripts.zip

Supplemental Brief In Support Of Opposition To District Attorney’s Motion For Admission Of Alleged Prior Offenses (March 25, 2005)
http://www.sbscpublicaccess.org/docs/ctdocs/032505suppopp1108.pdf

Kategória: A 2005-ös per, Az 1993-as ügy, Leaving Neverland, Média
Címke: , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

4 hozzászólás a(z) Szobalányokról és egyéb mesélőkről – avagy mindig ellenőrizd le a forrásod hitelességét! bejegyzéshez

 1. vv szerint:

  Sziasztok! Valami félreértés van! A film nem akar semmit bizonyítani! Elmondták, hogy nem akarnak meggyőzni senkit semmiről, csak elmondja a két egykori gyerekszerető, hogy hogyan látták a kapcsolatukat MJ-nal és az elmúlt 20-30 évet hogyan élték meg ebben a kivételezett helyzetben. Ez csakis az ő oldalukat mutatja be, mit érzetek és min mentek keresztül, kár bizonygatni bármit is, mert nem is ez volt a céljuk!! Senki se mondta, hogy mindez igaz is!! A nézőre bízzák a teljesen szubjektív vélemény megalkotását.

  • Igen bizarr számomra, hogy aki megnézi ezt a filmet az átveszi ezt a fajta szóhasználatot és narratívát, hogy gyerekek “szeretői” voltak egy felnőttnek. Nem áldozatai, hanem szeretői (már ha hiszel ennek a történetnek). Már csak azért is zavaró a dolog, mert Robson és Safechuck egy 1996-is fiktív könyvből vette ezt a narratívát (amelyről később még írni fogok ezen a blogon), amit konkrétan egy pedofil írt, s az volt a célja, hogy normalizálja és romantikussá tegye a pedofíliát. Igen veszélyes vizekre evez a Leaving Neverland azzal, hogy átvette és promótotálja ezt a narrativát.

   Azt gondolom az is álságos dolog, ha úgy teszünk, mintha nem MJ személyéről szólna a dolog, hanem a két családról. Tudom hogy ezzel a szöveggel jön a film készítője, de a magam részéről nevetségesnek tartom. Ha nem MJ lenne a vádlott akkor ez a két férfi nem kapna 4 órás filmet az HBO-n egy köré épített globális médiakampánnyal, ebben biztos lehetsz.

   ” Senki se mondta, hogy mindez igaz is!!”

   Hát pedig ez a dologban a legfontosabb kérdés, nem gondolod? Mert ha nem igaz a történet, akkor miről is beszélünk, milyen “mit éreztekről” és milyen “min mentek keresztülről”?

 2. Mária Libertiny szerint:

  T. Cim!!!! Engem is megvisel ez a szornyuseg. En csodaloja vagyk MJ nek, sokat olvastam rola. Legalabb 4 könyvem van eleterol. Rendszeresen követem a “Jackson aktak” -at. Fogalmam sincs hogy tudnak emberek 10 eve egy elhunyt embert igy letamadni mikor mar többször kialltak mellette. Szegeny Michaelt penzeszsaknak nezte sok alja ember, Ő meg belerokkant es bele is halt. Pedig a zenetortenetben hozza hasonlo, nem volt es soha nem is lesz!!!!! T: eLeM

  WordPress.com ezt írta (időpont: 2019. márc. 25., Hét 18:36):

  > jacksonaktak posted: ” Egyik olvasónk a kommentek közé belinkelt egy > videót, amely szándékai szerint “adalékként” szolgál Michael Jackson > bűnösségének bizonyításához. A videón egy ausztrál televízós csatorna > műsora látható, mely a Leaving Neverland farvizein lovagolva próbá” >

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s