James Safechuck-ot most éppen a neverlandi vasútállomás buktatja le

A Leaving Neverland egyik jelenetében az egyik vádló, James Safechuck azt állítja, hogy Michael Jackson gyakorlatilag Neverland minden szegletében moleszálta őt, beleértve olyan nyilvános helyeket is, mint az úszómedence vagy a mozi. Az egész jelenet olyan, mintha Safechuck igyekezne Neverland minden ismert létesítményét beleszőni a sztorijába annak érdekében, hogy minden, ami ott volt kellően mocskossá váljon a néző képzeletében.

Ez némileg ellentmondásban van a bírósági dokumentumaival, ugyanis azokban Jacksont egy a paranoiáig óvatos molesztálóként festi le, aki mindig roppant ügyelt arra, hogy nehogy olyan helyzetbe keveredjen, amely lebuktathatja. Többek között azt állítja, hogy Jackson “gyakorlatozott” vele ilyen módon:

“Michael Jackson rendszeresen “gyakorlatozott a Felperessel és gyakoroltatta vele, hogy hogyan vegye fel a ruháit nagyon gyorsan és fusson el halkan, hogy az emberek ne hallják.” [1]

Ezt is állította:

“Amikor Felperes Neverlandra látogatott, akkor mindig Michael Jackson hálószobájában aludt. Michael Jackson és Felperes “szétrámolt” az emeleti hálószobában, hogy azt a látszatot keltsék mintha Felperes ott aludt volna, amikor valójában Michael Jackson ágyában maradt.” [1].

(Arra nem kapunk választ, hogy erre miért volt szükség, amikor Jackson nem csinált titkot belőle sem a szülők, de még a nyilvánosság előtt sem, hogy gyerekek aludtak a hálószobájában.)

Safechuck vádjai szerint Jackson egészen addig fokozta az előzetes óvintézkedéseket, hogy még arra is kitanította, hogy majdan mit fog tőle kérdezni a rendőrség és arra hogyan válaszoljon (noha Safechuck állítólagos molesztálása idején a kanyarban sem volt semmiféle rendőrségi vizsgálat).

“1988-tól, a szexuális molesztálás kezdetétől egészen 1992-ig, Michael Jackson folyamatosan molesztálta szexuálisan Felperest. Michael Jackson újra és újra arra utasította Felperest, hogy legyen magabiztos és tagadjon mindent, ha bárki bármikor megkérdezi a molesztálásról. Michael Jackson azt mondta neki, hogy hallgasson róla és ne meséljen senkinek, még a szüleinek sem a kapcsolatukról. Michael Jackson azt mondta a Felperesnek, hogy nem kell válaszolnia kérdésekre arról, hogy mit csináltak; hogy legyen homályos és ne adjon igazi válaszokat a kérdésekre; és ha a rendőrség valaha azt mondja a Felperesnek, hogy Michael Jackson “már vallott”, akkor hazudnak és csak trükköznek. Michael Jackson újra és újra azt ismételte Felperesnek, hogy a szexuális aktusokban való részvétel az ő ötlete volt. Ezt sulykolta újra és újra Felperesbe a kapcsolatuk alatt. Michael Jackson azt mondta Felperesnek, hogy rendben van, ha hazudunk más embereknek, mert semmi nem fog történni, ha hazudunk.” [1].

Összességében Jacksont nagyon óvatosnak, elővigyázatosnak ábrázolja Safechuck beadványa:

“Felperes több alkalommal elvitte a neverlandi látogatásokra a legjobb iskolai barátját. Az egyik ilyen látogatás alkalmával tartottak egy pizsamapartit és mindenfélét játszottak. Michael Jackson és Felperes “kiszöktek”, hogy egyedül lehessenek, ahol szexuális molesztálás történt, de mindig nagyon óvatosak voltak, hogy ne kapják el őket. Michael Jackson és Felperes mindig nagyon óvatosak voltak, ha mások is voltak ott.” [1]:

Mind Safechuck, mind Wade Robson átvett elemeket a korábbi Jackson elleni vádakból, így például a 2005-ös tárgyalásról azt a Vád által ott felvetett hipotézist, hogy Jackson azért szerelt csengőt a hálószobájába, hogy hallja, ha valaki közeledik, amikor ő gyerekeket molesztál. Objektíve azonban semmi bizonyíték nincs arra, hogy ez lett volna Jackson szándéka azzel a csengővel. Amit meg kell érteni az az, hogy amikor Jackson “hálószobájáról” beszélünk, akkor nem egy átlagos hálószobáról van szó. Ez egy kétemeletes komplexum volt, lent egy családi kikapcsolódásra alkalmas nappali szoba szerűséggel, fent az emeleten pedig az ágy és hatalmas televízió. A komplexum tartalmazott két fürdőszobát is. Ez egy akkora helyiség volt, mint az átlagembernek az egész lakása.

Azt is meg kell érteni, hogy Neverlanden állandóak voltak a látogatók: tucatjával, százával sétáltak a vendégek, rajongók, személyzet és mások. Nyilvánvaló, hogy nem a gyerekmolesztálás az egyetlen létező indok arra, ha egy nemzetközi hírű szupersztár szeretne figyelmeztetést kapni arról, hogy ha valaki belép a magánterületére, a szobájába.

Mindazonáltal a 2005-ös Vád és a média szerette volna ezt a csengőt valamiféle gyanús dologként feltüntetni, s nagy ügyet csinálni belőle (ironikus módon, végül a csengő hozzájárult Jackson védelméhez a 2005-ös perben, mert azt bizonyította be, hogy a vádló testvére, Star nem lehetett tanúja Gavin molesztálásának anélkül, hogy Jackson észrevette volna – mint ahogy azt állította). S hogy-hogy nem, Safechuck és Robson beadványaiban most visszaköszön a csengő gyanús dologként való beállítása. Safechuck beadványából:

“Michael Jackson végül csengőket szerelt fel a hálószobájába vezető folyosón, hogy hallja és figyelmeztetést kapjon, ha emberek jöttek. Michael Jackson később videó kamerákat is felszerelt.” [1]

A célzás egyértelmű, s a filmben még egyértelműbbé válik: gyakorlatilag az az állítás, hogy Jackson azért szerelte fel a csengőt, hogy észrevegye, ha jön valaki, miközben ő gyerekeket molesztál.

Ennek tükrében lesz igazán furcsa, amiket Safechuck a filmben állított. Ott arról hallunk. hogy Jackson – állítólag – Neverland minden szegletében molesztálta őt: a medencében (amit egyébként kamerák vettek körül), a jacuzziban, a moziban, az indián faluban lévő indián sátrakban, a játékterem felső szintjén, az emléktárgyak múzeumában, a vidámparkban lévő kastélyban és a vasútállomás felső szintjén lévő szobában. Miután Safechuck végez mindazon helyek felsorolásával, ahol állítása szerint Jackson molesztálta őt, megjegyzi: “ez minden nap megtörtént”.

Nos, itt felmerül a kérdés: Mi volt a célja a Jackson hálószobájában lévő csengőnek és az összes többi paranoid óvintézkedésnek (mint a “gyakorlatozás”, hogy Safechuck hogyan öltözzön fel és szaladjon el, hogy ne is lássák őket együtt), ha közben meg ilyen nyilvános helyeken molesztálta Jamest “minden nap”, ahol bármikor elkaphatták volna őket?

(Még egyszer: Neverland mindig tele volt vendégekkel, több száz fős személyzettel, sőt a Santa Barbara-i hatóságok is delegáltak oda embereket dolgozni, pl. a tűzoltóságtól is dolgoztak ott.)

De hagyjuk most magunk mögött ezt a kis logikai bukfencet Safechuck történetében, s térjünk rá a cikk fő témájára: Safechuck azon állítására, hogy Jackson molesztálta őt a neverlandi vasútállomáson. A filmben a következőt mondja, amikor sorolja a helyszíneket, ahol állítása szerint a molesztálások történtek: “A vasútállomáson, van ott egy szoba az emeleten. És ott is szexeltünk.”

Itt a videó erről: https://streamable.com/pfdze

Amint az már a fenti klipben látható összeállításból is kitűnik, hatalmas probléma van ezzel az állítással: a neverlandi vasútállomás 1993 végéig-1994 elejéig nem is létezett!

Nem egy apró memóriazavarról beszélünk itt. Ezek a típusú dolgok pontosan azok, amelyek általában azt jelzik, hogy hamis vádakkal van dolgunk, amelyeket utólag konstruáltak meg. Nem csupán arról van szó, hogy James eltévesztett egy dátumot – elfordulhat, hogy ennyi év távlatában valaki nem tudja, hogy valami mondjuk 1989-ben vagy 1991-ben történt meg vele. Ez belefér. De itt nem erről van szó! James itt konkrétan megnevezi egy igen ikonikus neverlandi épület emeleti szobáját a molesztálása helyszínéül (s ráadásul ezek a molesztálások ezeken a nevezett helyszíneken állítása szerint rendszeresen, “minden nap” megtörténtek) – egy olyan épületet, ami nem is létezett az állítólagos molesztálása idején!

Erről az épületről beszélünk.

Neverland egyik legismertebb, legikonikusabb épülete – naná, hogy James Safechuck nem hagyhatta ki a molesztálós meséjéből. De ezt bizony benézte! Ugyanis bizonyíték van arra, hogy az épület még nem épült meg abban az időszakban, amikor Safechuck állítólagos molesztálása történt!

Íme egy fotó, ami baloldalt a helyszínt mutatja 1993 augusztusában. Amint látható, az épületnek még nyoma sincs rajta.

De hogy még jobban alátámasszuk ezt, íme egy 1993 decemberi újságcikk (a Chandler-vádak idejéből), amiben arról írnak, hogy akkor épült éppen a vasútállomás. Látható a fotón is, hogy még nincs kész, éppen folyik az építkezés.

A CBS News képarchívuma is arról tesz tanúbizonyságot, hogy 1993-ban épült a vasútállomás.

S a végső bizonyíték: Az MJJ Repository-nak sikerült megszerezni a vasútállomás tervrajzait, s ezekből kiderül, hogy a vasútállomás terveit 1993. szeptember 2-án hagyták jóvá a Santa Barbara-i építési hatóságok, s az épület 1994-ben készült el.

Safechuck 1978 februárjában született, tehát mire a vasútállomás elkészült már 16 éves volt. Nincs olyan állítás, hogy Jackson még 16 évesen is molesztálta. Valójában az egész narratívája neki és Robsonnak is arra épül, hogy amikor elérték a pubertáskort, akkor Jackson elvesztette irántuk az érdeklődését és továbbállt a következő “áldozathoz” (Brett Barnes-hoz és Macaulay Culkinhez, akik egyébként mindketten cáfolják, hogy Jackson molesztálta volna őket).

Safechuck vádja az, hogy az állítólagos molesztálása 1988 és 1992 között, 10-14 éves korában történt. Itt van saját szavaival a bírósági nyilatkozatában:

“Végül megértettem és felfogtam, hogy amit az Elhunyt velem tett és amire rávett, hogy vele tegyek, nem “szeretet” volt, nem az én ötletem volt – amint azt újra és újra mondta nekem – és nem olyan valami volt, ami “rendben van”. 1988-tól, amikor a szexuális molesztálás elkezdődött egészen addig, amíg 1992-ben befejeződött, az Elhunyt újra és újra azt mondta nekem, hogy legyek magabiztos és tagadjak le mindent, ha akárki akármikor megkérdez a molesztálásról.” [2]

Figyelembe véve azt a tényt, hogy Jackson 1992 júniusában világkörüli turnéra ment (ahová nem vitte magával Safechuck-ot), 1992 június kb. az utolsó dátum, amikor Safechuck a saját története szerint molesztálást állíthat.

Akárhogyan is, a vasútállomást lehetetlen beilleszteni a történetébe. 1994-ig meg sem épült, s a Chandler-vádak után fejezték azt be. Safechuck 1994 februárjában 16 éves lett. Nincs olyan állítás, hogy Jackson 16  évesen molesztálta őt, vagy bármikor a Chandler-vádak után. Valójában a filmben Safechuck éppen azt állítja, hogy az 1993-as Chandler vádak idejére Jackson már egy kicsit eltávolodott tőle és csak azért hívta fel, hogy tanúskodjon mellette.

Mindez nemcsak egy kis, jelentéktelen tévedés a dátumokkal kapcsolatban. Safechuck kifejezetten állítja a filmben, hogy Jackson konkrétan egy olyan szobában és olyan – meglehetősen ikonikus – épületben molesztálta őt, amely a releváns periódus alatt nem is létezett!

Safechuck pártfogói próbálták azzal megmagyarázni a dolgot, hogy más vasútállomások is fel vannak tűntetve a neverlandi térképen, biztos Jackson azok egyikén molesztálta őt. Rossz irány. A többi neverlandi “vasútállomás” csupán egy-egy megálló, nem épület. Így néznek ki:

Ez persze csupán egy probléma a sok közül Safechuck vádjaiban. Bár az ő bírósági keresete sosem jutott annyria messze sem, mint  a Robsoné, s így például őt és a családját sosem hallgatták ki, sosem volt bizonyíték gyűjtés az ő ügyében (s e ez az a szakasz, ahol például Robsonról rengeteg dolog kiderült, ami azt mutatja, hogy hazudik), mégis már pusztán a keresetében és a filmben megfogalmazott vádjai alapján is számos nagy probléma került felszínre az állításaival kapcsolatosan.

Sources:

[1] James Safechuck’s Second Amended Complaint (filed on September 19, 2016)
https://themichaeljacksonallegationsblog.files.wordpress.com/2019/02/safechuck_v_mjj-second_amended_complaint-conformed.pdf
[2] Supplemental Declaration of Claimant/Creditor James Safechuck in Support of Amended Petition for Order to Allow Filing of Late Claim Against Estate (filed on March 18, 2015)
https://themichaeljacksonallegationsblog.files.wordpress.com/2019/02/safechuck-declaration-march-18-2015.pdf
Kategória: Leaving Neverland, Robson/Safechuck
Címke: , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

3 hozzászólás a(z) James Safechuck-ot most éppen a neverlandi vasútállomás buktatja le bejegyzéshez

 1. Krisztina Maczák szerint:

  Youtub-on a legjobb hozzászólás :
  MJ haters: “ you weren’t in the room when it happened”
  Me: the room wasn’t there either (Makenah Greenlee)

 2. Balog Tibor szerint:

  Egy ilyen ember, aki egész életében pszihológiai, lelki és fizikai nyomás alatt áll ( értem ezalatt a családi, anyagi megfelelési kényszert ) és férfi ( értem ezalatt hogy kb. tudjuk, egyszerre igazán csak egy dologra tudunk fókuszálni, ez elveszi a figyelmünk mindenről, mondanám egy felkészülés koncertre, stúdiófelvételre, sajtótájékoztatóra vagy bármire, amire egy ilyen kaliberű személy mindennapjai emésztik az idejét, na ilyen helyzetben titkolózni eredendő bűn(ök) elkövetésének demokleszi kardjával a feje fölött, úgy fogalmaznék, ilyen teherrel nehezen/ritkán “áll fel”. Megbónuszolva egy tinédzsernél fiatalabb lelki világgal. Mégha úgyis lenne hogy perverziói vannak, semmi esélye a környezetéből kiragadni áldozatokat és folytatólagos( számára életveszélyes ) ilyenfajta kapcsolat(okat) fenntartani. Bármikor felülhetett volna egy gépre, irány Thaiföld és ott féllegálisan azt csinál kiskorú prostituáltakkal, amit akar.

 3. Rita Ana szerint:

  Megnéztem a filmet.Borzalmas felkavaró és megdöbbentő.nagyon jó hogy rátaláltam erre az oldalra.ÉS LÁTOM IGY AZ IGAZSÁGOT.Kőszőnet ezért a rengeteg munkáért amit itt végig olvastam.És hálaég hogy van ilyen ember akit érdelel a valóság és nem csak a média szemetét ismerhetjük meg-köszönet NEKED

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s